cukier - 7600 przepisów (strona:370/507)

Witrażyki z miodem 187

aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru  120 g margaryny 1 jajko  1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do pierników Kamis 1 łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie: W garnuszku rozpuścić masło

Ala piecze i gotuje
Chałka z makiem 201

jeden dzień. My jedliśmy z masłem, dżemem i do tego ciepłe kakao. Było prosto ale za to bardzo smacznie. Składniki: 1 kg mąki pszennej typ 550 55 g cukru 36 g żółtek (2 szt) 170 g jajek (3 szt) 75 g oleju rzepakowego Rapso 320 g wody 19 g soli 25g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa 308

częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści laurowych Kamis 3 ziarenek jałowca Kamis przyprawa szynka domowa z jałowcem

Ala piecze i gotuje
Pierogi z truskawkami 221

każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów podać koktajl truskawkowy

Ala piecze i gotuje
Knedle z truskawkami na musie truskawkowym 209

twarogu półtłustego 1 jajko 2 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej truskawki Przygotowanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Letnie ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną

Ala piecze i gotuje
Lemoniada owocowa 190

jest idealna na upalne dni! Lemoniada może być przygotowana na bazie innych kompotów owocowych, innych smaków. Polecam również inne przepisy na lemoniady: Lemoniada z melona Lemoniada ogórkowa Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa The post Lemoniada owocowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szpinakiem 200

tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18%  ser mozzarella 2 jajka Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki

Mechanik w kuchni
Kakaowo truskawkowe rożki 231

deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek. Składniki na ciasto naleśnikowe : 150 dag mąki  pszennej  1,5 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka kakao  oliwa do smażenia Składniki na nadzienie : 10 dag  serka mascarpone 0,5 szklanki kremówki 1 łyżka miodu 10 dag świeżych truskawek Przygotowanie :  Składniki

Mechanik w kuchni
Szparagi z sosem holenderskim 138

przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotowujemy sos holenderski. składniki na sos holenderski: 100 g masła 4 żółtka 1 łyżka białego wina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze bagietki pszenne 166

bagietki: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka oliwy - 1 czubata łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy suche składniki w misie robota. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą i wlewamy płyn do suchych składników. Ciasto wyrabiamy hakiem robota ok. 5 minut, wykładamy na stolnicę i formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka z sezamem 203

przepisy na ciasteczka: Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao Ciasteczka owsiane białkowe Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 199

glutenu, w przeciwieństwie do mąki zbożowej. Odkrywana jest dzisiaj na nowo przez piekarzy, cukierników, kucharzy ze względu na jej walory smakowe. Jest lekkostrawna, zalecana przy dolegliwościach żołądka. Bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji

Mia Cucina Sofieta
Ryż na słodko! 196

Słodki ryż , to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek

Mia Cucina Sofieta
Podsumowanie akcji: Ryż na słodko 241

Dziekuję Wam serdecznie za udział w akcji „Ryż na słodko”. Dzięki Waszym wpisom przeniosłam się w świat dzieciństwa, kiedy samodzielnie upichcony ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem stanowił pyszny słodki obiad. Dziekuję ze przypomnienie „starych” przepisów i za nowe inspiracje, które z milą chęcią wypróbuję, bo ryż to to, co tygryski lubią najbardziej”))  Pudding czekoladowo-ryżowy autorka: Mirabelka | blog

Mia Cucina Sofieta
Trufelki tiramisu z ricottą 182

ricottą Składniki na około 35 sztuk: 250 g serka ricotta 250 g ciasteczek/suchy biszkopt 60 ml mocnego espresso 20 ml ulubionego likieru 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru(pominęłam) Przygotowujemy espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do  kawy dodajemy likier. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka/biszkopt kruszymy w malakserze. Przekładamy do miski, zalewamy przestudzoną kawa z likierem. Mieszamy. Z serka

Mia Cucina Sofieta