Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. I wuala - no jest... Pozmieniany po mojemu - zamiast rodzynków - czekoladowe kropelki, a do tego wanilia i duuużo mniej cukru niż w oryginale ;) Do kompletu polewa z miodową nutką - pycha! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówMakaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. W oddzielnym garnku gotujemy wodę na brokuła, dodajemy do niej łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy podzielonego na "różyczki" brokuła. Gotujemy 3 - 4 minuty BEZ pokrywki. Odcedzamy na durszlaku. 3. Ser feta kroimy w niewielką kostkę, pomidorki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy
Kraina Tysiąca SmakówNiby nic odkrywczego, ale warto się skusić :) W upalne dni taki zaspokoi pragnienie dużo lepiej niż napoje, w których składzie jest tylko cukier i różne "E". I choć tego upału w tym roku jak na lekarstwo, za to deszczu nam pogoda nie żałuje, to jednak liczę na to, że wkrótce to się poprawi. A teraz "z pamiętnika
Kraina Tysiąca SmakówCiambella - włoskie ciasto cytrynowe w kształcie pierścienia Pierwsze ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. Ale cykle przepisów
Kraina Tysiąca SmakówCiasta Świata" , więc w końcu jest. Przepis znalazłam w książeczce "Kuchnia meksykańska", jednak bardzo go zmodyfikowałam. Nie wiem czy ciasto jest nadal meksykańskie bez tony cukru i olejków aromatycznych , ale zdecydowanie w tej wersji trafia w mój gust ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówcynamonem lub przyprawą do szarlotki. I wiecie co? Nie jestem dietetykiem, ale chyba można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia ;) Warstwa ciasta w końcu nie jest jakaś bardzo gruba, cukru też niewiele, a najwięcej jest jabłek, ale może tylko się łudzę, żeby bez wyrzutów sumienia zjeść kolejny kawałek? :D Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówlutego nie piekłam żadnych muffinek! Oj, trzeba to koniecznie nadrobić :D Oryginalne były z lukrem, ale ja za nim specjalnie nie przepadam, więc po prostu jak zwykle sypnęłam trochę cukru pudru na wierzch i wuala! W każdym razie Asi muffinki jak zwykle niezawodne, mięciutkie i puszyste. Na blogu pojawiły się już kiedyś bananowe, wg. jej przepisu - te też serdecznie polecam
Kraina Tysiąca Smakówsłoiczek :D sowa_nie_sowa 2010/02/20 20:49:17 Przecież to dla Ciebie specjalnie ten przepis:) A swoją drogą jest to dla mnie zagadką dlaczego nutella, która zawiera przecież cukier jest dozwolona...? A jest:) cynamonwkuchni 2010/02/21 13:26:58 Właśnie ja też tego nie rozumiem... Ale skoro można. ; Gość: asiek, aegg71.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/11/04 10:09:05 ale i tak najlepsze
Zdrowa Kuchnia Sowykusisz:( mam cukrzyce ciążową i muszę się trzymać diety.... a tu sezon truskawkowy się zaczyna...... sowa_nie_sowa 2010/05/27 16:26:08 A takie coś by Ci zaszkodziło? Bez cukru przecież:) m.dawid 2010/05/27 18:51:54 owoce.................... sprobuje z mala iloscia
Zdrowa Kuchnia Sowyznów zrobiło się upalnie, to zmieniłam opcję na sernik bez pieczenia z bloga Moje kucharzenie . Zmniejszyłam ilość składników, spód zrobiłam tradycyjnie z digestive i dałam zdecydowanie mniejszą ilość cukru (fruktozy) - jagód w ogóle nie dosładzałam (a i tak wydawał mi się odrobinę za słodki). Może dlatego, że miałam borówkę amerykańską, a nie jagody. Z tego też chyba powodu kolor części
Zdrowa Kuchnia Sowytruskawek, bo na świeże to jeszcze sporo czekania. Składniki na 4 porcje: * 400 g truskawek mrożonych * ok. 400 ml śmietanki 30% * 1 -2 łyżeczki balsamico * trochę fruktozy albo cukru waniliowego do truskawek * kilka bez - u mnie ok. 8 średniej wielkości Ilość składników zresztą nie jest taka istotna, każdy niech sobie wypróbuje swoją wersję. Dla mnie mogłoby być zdecydowanie
Zdrowa Kuchnia Sowyprzystąpiłam do produkcji:) Wyszło mi 35 szt. średniej wielkości. Część zostawiłam w domu, żeby osłodzić domownikom moją nieobecność;) Składniki: * 100 g masła * 200 g masła orzechowego * 130 g brązowego cukru - dałam jak zwykle fruktozę * 200 g mąki - dałam mąkę pełnoziarnistą typ 1850 graham * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce
Zdrowa Kuchnia Sowyraczej, ale nie spierajmy się o nazwę, bo danko jest genialne! Składniki na 2 szt: * 2 jajka * 2 łyżki mąki - u mnie mąka pszenna typ 1850 graham * 1 łyżka cukru - tradycyjnie u mnie fruktoza * szczypta soli * 1 łyżka Bailey's - nie dałam * 3 łyżki mleka * oliwa * masło orzechowe * 1 banan Do miseczki rozbiłam jajka, dodałam sól, fruktozę, mąkę, mleko
Zdrowa Kuchnia Sowyprzeliczyłam produkty na g, bo wolę ważyć niż odmierzać szklankami;) Składniki na 25 - 30 ciasteczek: 4 łyżki rozpuszczonego masła - dałam 50 g nietopionego 1 szklanka jasnego brązowego cukru - dałam 120 g fruktozy^ 1 duże jajko 1 jabłko zmiksowane - jabłko utarłam i trochę skropiłam cytryną, bo słodkie było 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - dałam 150 g 1 i 1/4 szklanki
Zdrowa Kuchnia Sowypomysł! Ja teraz chyba z uwagi na okres przedświąteczny jadam prawie same bakalie :) Muszę spróbować takiego połączenia,ale zapewne bez miodu by się nie obeszło,bo zastępuję nim sobie cukier a nawet mąkę czy jajka jeśli chodzi o wypiek ciasteczek-trzeba kombinować ;) rain1drop 2011/12/12 15:46:32 Świetny pomysł! sowa_nie_sowa 2011/12/12 15:49:47 Koniecznie dodajcie miód
Zdrowa Kuchnia Sowy