próbował crumble, musi koniecznie je zrobić! Składniki na dwie porcje: Kruszonka: 2 łyżki zimnego masła 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 1-1,5 łyżki cukru Owocowy spód: 4 duże śliwki 1 małe jabłko szczypta cynamonu szczypta kardamonu Przygotowanie: Na spód kokilek układamy pokrojone w ćwiartki śliwki oraz kosteczki jabłka. Owoce mieszamy ze szczyptą
Ze smakiem i z pasjąsposobem na polepszenie nastroju :) Składniki na 2 małe filiżanki: 150ml mleka 60ml śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady (najlepiej min 70% kakao) ziarenka z 1/3 laski wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu *cukier - opcjonalnie, jeśli ktoś woli na słodko 2 łyżeczki płatków migdałów Przygotowanie: Mleko i śmietankę zagotować z cynamonem i ziarenkami wanilii. Następnie zdjąć garnuszek z kuchenki
Ze smakiem i z pasjądawna miałam ochotę na budyń, ale taki prawdziwie waniliowy. A ponieważ dziś pogoda stanowczo sprzyja zachciankom wreszcie go zrobiłam. Cukier zastąpiłam stewią. Budyń co prawda z torebki, ale Wy możecie spróbować zrobić go sami. Mi niestety nie wyszedł, chociaż zrobiłam wszystko według przepisu z pewnego bloga. Wyszła jedna wielka klucha.. No nic.. poratowałam się saszetką
Ze smakiem i z pasjąSkładniki na 8 średniej wielkości bułek: 350g mąki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 200ml wody 150ml mleka 20g świeżych drożdży 1 łyżka masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 pełna łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją
Ze smakiem i z pasjąpierwsze co przyszło mi na myśl to właśnie ciasteczka z ziarnami. Te ciastka są zdrową alternatywą dla innych łakoci, ponieważ nie dodałam do nich mąki, tłuszczu ani cukru. Posłodziłam je miodem, ale nie są bardzo słodkie (choć jeśli spróbujecie masy przed upieczeniem może Wam się wydawać, że są bardzo słodkie, potem nie czuć tak tej słodyczy). Jeśli chcecie
Ze smakiem i z pasjąbułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej typ 1850 3 łyżki siemienia lnianego 200ml wody 150ml mleka 2 łyżki oleju 25g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy
Ze smakiem i z pasjązanadrzu żadnego czekoladowego przepisu. Jednak jeśli macie ochotę suszone morele możecie w muffinkach zastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;) Składniki na 10-11 muffinek: 170g mąki pszennej tortowej 70g cukru 120ml oleju 70ml jogurtu naturalnego 70ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 10-11 suszonych moreli płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W osobny naczyniach wymieszać suche
Ze smakiem i z pasjąchwilę przenieść się w zaśnieżony krajobraz. Składniki (na jedną porcję): 150 ml półwytrawnego lub półsłodkiego wina 2 mandarynki laska cynamonu szczypta kardamonu szczypta imbiru 2 goźdźiki *opcjonalnie płaska łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Mandarynki myjemy i odcinamy jeden plaster do dekoracji. Wyciskamy sok, który wlewamy do małego garnuszka razem z winem. Dodajemy laskę cynamonu, po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu oraz
Ze smakiem i z pasjąprzygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre . Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie wg. tego przepisu) 250g mąki pszennej 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec) 150g masła 1 żółtko odrobina olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna
Ze smakiem i z pasjąmaślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki
Ze smakiem i z pasjąbezglutenowej, ponieważ nie zawierają glutenu. Jedna porcja - paczuszka zawiera 35 g chipsów i dostarczy średnio 145 kcal, 3 g białka, 21,5 g węglowodanów (w tym 0,7 g cukrów) i 4,4 g tłuszczów (*wartości podane dla chipsów o smaku pizzy). Dzięki małemu opakowaniu chipsy będą idealne nie tylko do chrupania w domu przed telewizorem, ale także do zabrania
Ze smakiem i z pasjąserka mascarpone 2 łyżeczki ksylitolu/cukru 1 dojrzały ananas 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej 3 pełne łyżki płatków migdałowych 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kremówkę ubić z ksylitolem lub z cukrem. Na końcu dodać serek mascarpone i krótko zmiksować ze śmietaną na małych obrotach. Ananasa obrać, pokroić w krążki a następnie w małe trójkąciki. Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni
Ze smakiem i z pasjąciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąmnie Jaś karłowy Kupiec) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cząbru pół łyżeczki kminku pół łyżeczki chili w proszku płaska łyżka ksylitolu lub cukru świeża bazylia sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h. Na drugi dzień odlać wodę
Ze smakiem i z pasjątahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche: 110 g mąki sojowej 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka winnego kamienia lub proszku do piecz. 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez
Ze smakiem i z pasją