mnie Jaś karłowy Kupiec) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cząbru pół łyżeczki kminku pół łyżeczki chili w proszku płaska łyżka ksylitolu lub cukru świeża bazylia sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h. Na drugi dzień odlać wodę
Ze smakiem i z pasjątahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche: 110 g mąki sojowej 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka winnego kamienia lub proszku do piecz. 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez
Ze smakiem i z pasjądoskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej, bo do jego przygotowania nie dodałam ani mąki ani cukru. Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu tego typu ciasta, które z jednej strony są przepyszne, niczym nie ustępują tradycyjnym łakociom a z drugiej strony są od nich dużo bardziej wartościowe
Ze smakiem i z pasjąformy i wstawić do piekarnika ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g) 3 łyżki mleka dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać
Ze smakiem i z pasjąmoże się skusicie? Składniki na 15 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 jajka M/L 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru 1/2 szklanki oleju 15 średniej wielkości truskawek płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre
Ze smakiem i z pasjąprostu ją kocham ! Według przepisu mojej Babci robi się ją całkiem łatwo więc koniecznie przygotujcie chociaż kilka słoiczków a Wasza rodzina będzie Wam wdzięczna. Potrzebne są tylko owoce, zwykły cukier i trochę wody - żadnego środka żelującego bo porzeczki zawierają dużo naturalnej pektyny. Przy okazji robienia galaretki zostało mi ok. 1,5 szkl. pestek z resztkami miąższu i na tej bazie
Smaczna Pyzaprzepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć centymetra na oplatki, postawić w zupełnie wolnym piecu tylko
Przepisy AleksandryMoże się wydawać, że zrobienie sorbetu jest wyjątkowo proste. Bierzemy sok i cukier i mrozimy. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie dobrego sorbetu, to kilkuetapowy proces, dzięki któremu sorbet nie będzie bryłą lodu, a miękkim i smacznym deserem. Zaadoptowałam przepis mojego ulubionego (i zarazem ideału z wyglądu ;)) cukiernika, Johnnego Iuzzini. Przepis Znalazłam w książce "Dessert fourplay". Książka jest wyjątkowa
Przepisy AleksandryCoraz bardziej podoba mi się pieczenie babeczek. Dzisiaj przepis marchewkowy. Dość mocno zmodyfikowałam przepis Edda Kimbera, np. zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę! 200 gramów w zupełności wystarczy. Do ciasta możecie dodać 75 gramów rodzynek albo orzechów. Na krem użyłam mojego sprawdzonego przepisu. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrybardzo wiem kim jest siostra Leonilla (urocze imię :)), ale muszę przyznać, że drożdżowe z Jej przepisu jest smaczne. W przepisie zwiększyłam ilość cukru - moje truskawki były dość kwaśne i nie dawałam kruszonki. Ciasto jest proste, dość tanie i wychodzi go dużo. Mały minus - sporo truskawek osadziło się na spodzie ciasta. Musiały być za ciężkie. Te które były małe są dalej
Przepisy Aleksandryobjawienie...jak ma inaczej napisać osoba uzależniona od przypraw korzennych? :) Aby nadać ciastu większej puszystości zmieniłam sposób jego wykonania. W oryginalnym przepisie autorka pisze o ubiciu całych jajek z cukrem na kremową masę. A potem na połączeniu suchych składników z mokrymi. Swoje ciasto upiekłam w formie indywidualnych deserów. W przepisie należy użyć sporo creme fraiche. Wydaje mi się
Przepisy Aleksandrymojej rodzinie istnieją dwie szkoły przygotowywania zapiekanego ryżu z jabłkami. Jedni lubią jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć przez kilka minut razem z cukrem. Inni (w tym ja) kroją jabłka na cienkie kawałki i ich nie przetwarzają. Wtedy jabłka są wciąż chrupiące i zachowują swój kształt. Dla małych dzieci polecam wersję ze smażonymi jabłkami. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryIdealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów. 57 gramów maftoul zawiera: 1 g tłuszcz (nasycony) 0 mg cholesterol 8 mg sód 51 g węglowodany (w tym 4 g cukry) 9 g białko 0%* witaminy A i C 1%* żelazo 2%* wapń * bazując na diecie 2000 kalorii
Przepisy Aleksandrykuchnią lwowską. Są takimi miłymi przerywnikami, dzięki którym nasza kucharska wiedza poszerza się o kolejne, co raz to nowe fakty. Dzięki nim można dowiedzieć się, m.in. o historii cukru, konserw. Naprawdę bardzo to ciekawe! Publikacja została ozdobiona zdjęciami sprzed wojny. Oglądnąć można fotografie rodzinne, fragmenty Lwowa. Czytając "Kuchnię lwowską" poczułam, jakbym przeniosła się do innej epoki...tak dla mnie
Przepisy Aleksandryskomplikowanymi potrawami. Po zjedzeniu pierwszego pucharku muszę przyznać, że żałuję, iż tyle czekałam, bo kisiel jest pyszny! Najpierw czuć smak truskawek, które po chwili przechodzą w smak pomarańczy. Zamieniając cukier na jego zdrowszy zamiennik mamy deser dietetyczny (oczywiście pomijając bitą śmietanę). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandry