przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce. 4 duże marchewki 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki puszka groszku przyprawa uniwersalna cukier pieprz Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i wszystko łączymy. Do ugotowanej
Olikowa kuchniakostkę kurczaka. Wszystko smażymy kilka minut mieszając. Pomidora, paprykę i groszek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Ja dodałam odrobinę cukru. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z kurczakiem i warzywami. Proste prawda
Olikowa kuchniaZupę gotujemy kilka minut. Pod koniec rozrabiamy śmietanę z odrobiną mąki i soli, dodając czerpak zupy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Oczywiście zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo ( dla zaawansowanych z jajkiem po wiedeńsku
Olikowa kuchniaczosnku 1 listek laurowy kawałek chrzanu po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy zalewa 1,5 l wody 1 szklanka octu 10% 3 łyzki soli kamiennej 3 łyżki cukru Ogórki dokładnie umyć i osączyć, użyłam małych ogórków takich aby akurat mieściły się do pół litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego(...)również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 8-10 minut od zagotowania, aby ogóreczki
Monia miesza i gotujeSezon jagodowy jeszcze trwa, jeżeli skończyły się Wam pomysły na ich wykorzystanie zapraszam na super prosty, szybki i pyszny deser:) Do jego przygotowania potrzebujesz: jagody mleko kokosowe cukier waniliowy granulowane otręby (opcjonalnie) Wszystko razem zmiksuj, przełóż do pucharków, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp świeżymi owocami i granulowanymi otrębami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazdrowy a zimową porą przywoła letnie aromaty lasu. Warto zamknąć w słoiczki ten niepowtarzalny smak. Dżem jagodowy Składniki: 1 litr jagód 3 łyżki wody 1,5 szklanki cukru Jagody włóż do rondelka, wlej wodę i na bardzo małym ogniu podgrzewaj mieszając. Gdy owoce puszczą sok, gotuj je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, wsyp cukier
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanaczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem Smaku
Ze smakiem i z pasjąłyżki kakao cukier/słodzik czekolada mleczna świeże maliny Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy okrąg, który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże maliny i kostkę czekolady, posypujemy cukrem , rolujemy formując rogalika. Wstawiamy do bardzo nagrzanego piekarnika, im wyższa temp. tym lepiej ciasto francuskie nabiera warstw. pieczemy około 15 -20 minut, podajemy jeszcze ciepłe ;-))) W garnku robimy kakao
SMYKWKUCHNIantyrakowych. Dlatego zachęcam do spożywania owoców ;-)), dziś w wersji koktajlu. Zapraszam czego potrzebujemy: szklanka porzeczek szklanka malin mango miód (około 2 łyżki) lub brązowy cukier owoce miksujemy w blenderze, każde oddzielnie, zmiksowane przekładamy do kieliszków, tak aby utworzyć kolorowe warstwy. Podawać schłodzone. ;-))) Pozdrawiam Was cieplutko i dziękuję za wszystkie odwiedziny, komentarze i "lubię
SMYKWKUCHNIwystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt Krem waniliowy 1,5 szklanki mleka budyń tzw. duży 2 łyżki masła 3 łyżki cukru waniliowego Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń. Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową dodajemy po łyżce powoli, ciągle ucierając
SMYKWKUCHNIkeksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni. Poprzez dodatek miodu (cukier) chleb się będzie szybko przyrumieniał dlatego nie zwiększajcie temp. Wyjmujemy, studzimy i gotowe! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIczasie formujemy placki, lub wykładamy blaszkę w jakiej chcemy upiec pizzę. Moja rada: jeżeli chcecie skrócić troszkę czas oczekiwania aby rozczyn zaczął pracować, to dodajcie pół łyżeczki cukru do rozczynu. Ciasto szybciej urośnie ;-) Składniki na pizzę 3 sery: - 1/4 opakowania sera feta - 3 oscypki - kulka Mozarella - 1/4 cebuli - 2 pomidory malinowe - 15 plasterków salami - świeża bazylia (posypujemy pizzę po upieczeniu
SMYKWKUCHNItakie też Wam dzisiaj zaprezentuję. składniki - 500 g dyni startej na tarce o grubych oczkach - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki cukru - cynamon i kardamon - pieprz - jajko całe i 1 białko Dynię ścieramy na tarce, mieszamy za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Smazymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem śmietanowo- żurawinowym Śmietanę
SMYKWKUCHNIdynię! Składniki na placki dyniowo - ziemniaczane - 1 cebula mała - 500 g dyni (ścieramy na tarce) - 500 g ziemniaków (ścieramy na tarce) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kolendra - łyżeczka cukru - 2 jajka - 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują. Kurczak w curry indyjskim
SMYKWKUCHNICiasteczka kokosowe Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1 duże jajko Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem. W misce zagniatamy kruche ciasto z w/w składników. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ciasteczka pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą
SMYKWKUCHNI