Muffiny bananowe z kremem kajmakowym Składniki na 12-14 sztuk: 3 dojrzałe bananów 1 jajko ¾ szklanki maślanki lub kefiru ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g czekolady milka z daim 100 g masy krówkowej Krem kajmakowy
Mania Gotowaniaananasa z puszki około 10 cm dymki 4 grzyby mun Sos: 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka sosu Hoi-sin ½ łyżki Worcestershire sauce 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka słodkiego sosu chilli 4 łyżki wody ½ szklanki zalewy ananasowej z puszki 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sokowego 1 łyżeczka oleju sezamowego
Mania Gotowaniaziemniaczanej 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz 4 łyżki masła Glazura: soku z 1,5 pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka z ½ pomarańczy 3 łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka miodu Przygotowanie: Skrzydełka przyprawiamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny
Mania Gotowaniazniknęły:) Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko ¼ szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki kokosu 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek mąki (użyłam owsianej) 1 starte jabłko 1/3 szklanki płatków migdałowych 40 g roztopionego, ostudzonego masła Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Płatki migdałowe rozdrabniamy
Mania Gotowaniachili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem
Mania Gotowaniachili 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1/3 czerwonej papryki około 50 g mrożonego brokuła cebulka dymka 5 łyżek skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy 1 limonki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wina ryżowego lub wódki 1 łyżka sosu chili
Mania Gotowaniałyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojow ego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki keczupu 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę
Mania Gotowaniaspora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka oleju 2 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyszczamy i myjemy. Nacieramy polędwiczkę dokładnie marynatą. Odstawiamy
Mania Gotowaniapotrójnie czekoladowe Składniki: 220 g mąki 25 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12% 120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy to przestudzenia. Czekoladę siekamy na małą kostkę. Mąkę i kakao przesiewamy
Mania Gotowaniazabiorę się też za kiszenie ogórków na zimę. Sałatka szwedzka na zimę: składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 1/3 szklanki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% do każdego słoika: kilka plasterków marchewki 2 ziarna ziela angielskiego po 2 ziarna pieprzu czarnego, czerwonego, białego i zielonego ½ łyżeczki gorczycy *szklanka o pojemności
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco ksylitolu (lub zwykłego cukru) dla zbalansowania. Podaję z pokruszonym pumperniklem, świeżym koperkiem i odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinazwę Caipivodka lub Caipirodka. Jeżeli lubisz Caipirinha, pokochasz Caprioskę. Przepyszny drink na upały , orzeźwiający z nutą limetki.:) Polecam. Składniki na jednego drinka: 80 ml wódki 1 łyżka drobnego cukru 1 limetki soda pokruszony lód Wykonanie: Do szklanki old fashioned dodajemy cukier i pół limetki pokrojonej w ćwiartki - wyciskamy barmańskim moździerzem. Dodajemy do połowy lodu, ćwiartki limetki, nalewamy wódki
Smaki Edytysałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków: ( na około 2-2,5kg ogórków ) * 9 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 3 łyżki soli * 5 łyżek cukru Do słoika: * natka pietruszki - gałązka * ziele angielski - 2-3 ziarna * liść laurowy * kilka plastrów marchewki * koper Do słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą napełniać
kolorowotorcikowoogórków 2,5 kg młodej cukinii 1 kg cebuli 1 kg marchewki 1,5 kg czerwonej papryki 2 spore pęczki natki pietruszki zalewa 1 czubata szklanka cukru 1 szklanka octu 2 szklanki oleju 3 łyżki soli 1,5 łyżki mielonego pieprzu 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Przygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć miąższ z pestkami(...)sobie pracę ułatwiłam i pomogłam szatkownicą do warzyw i cukinię oraz marchewkę przygotowałam z jej pomocą. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Dokładnie wymieszać olej,ocet,cukier i przyprawy. Zalewą zalać warzywa. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin, w między czasie przemieszać całość kilka razy. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić
Monia miesza i gotujemiejsce w zamrażalniku często bywa ograniczone. Można truskawki przetworzyć, zrobić kompocik, dżemik, konfitury .... no można, nie każdy lubi, nie każdy ma czas , a można by też polemizować czy ten cukier taki na miejscu itp. Ale ja mam swój sposób na truskawki i przyznam szczerzę, uwielbiam zimą otworzyć słoiczek i wypuścić czerwcowy klimat na cały dom .... Czytaj więcej
Farmażony