cukier - 7600 przepisów (strona:344/507)

Ciasto kawowo-migdałowe 170

ciut za mało słodkie..Czekoladę lepiej zetrzeć na tarce...bo u mnie jak widać na zdjęciu pozostały takie małe kawałeczki pokrojonej czekolady.. 30 dkg  mąki 25 dkg cukru  15 dkg mielonych orzechów lub migdałów [10 dkg tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów  BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ]   1 łyżeczka proszku

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowe hot dogi 275

między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia.. 3 dkg świeżych drożdży  40 dkg mąki  1 łyżka cukru  2 żółtka  1/2 szkl. mleka  3 łyżki kwaśnej śmietany  1 1/2 łyżki oleju   1 łyżeczka soli  parówki  białko po posmarowania bułeczek  Do miski

Moje domowe kucharzenie
Szybki torcik 161

szkl.cukru 1 1/2 szkl.mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem do torów +mleko dżem  mandarynki Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać cukier,dalej po jednym żółtku.Gdy jajka będą puszyste powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.Po wystudzeniu przekroić na trzy części.Przełożyć kremem , dżemem i dowolnie

Moje domowe kucharzenie
Chałka z makiem..Wypiekanie na śniadanie 176

dwie mniejsze chałki.. 330 g białej mąki pszennej wysokoglutenowej  [u mnie mąka krupczatka] 670 g białej mąki pszennej chlebowej  [ u mnie tortowa] 55 g cukru 75 g żółtek 140 g jajek 75 g oleju Rapso 320 g wody 19 g soli 25 g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto żółtko roztrzepane z łyżką

Moje domowe kucharzenie
Szynka z plastrów mięsa 137

soli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki  soli morskiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego [ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam] 1 łyżka przyprawy Kuchta 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Kubki pomiarowe King Hoff 152

pewnością ułatwi pracę w każdej kuchni. Te z pozoru proste akcesoria kuchenne zapewniają łatwe odmierzanie składników spożywczych potrzebnych do pieczenia i gotowania. Gdy zajdzie potrzeba odmierzenia odpowiedniej ilość cukru, mąki czy ryżu nie będziecie już potrzebować wagi kuchennej. Nie będzie już konieczne korzystanie ze szklanki, aby dostosować do przepisu kulinarnego właściwą ilość oleju, mleka czy też wody. Każdy z czterech

Moje domowe kucharzenie
Surówka z kiszonej kapusty i suszonych śliwek 201

lekko kwaskowata.. z nutką słodkości ..śliwek suszonych.. 30 dkg kiszonej kapusty kilka  śliwek suszonych Kresto 1 marchewka 1 cebula  1-2 łyżki oleju pieprz i cukier do smaku szczypiorek Kapustę odcisnąć i w razie potrzeby poszatkować.Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.Śliwki namoczyć, a następnie pokroić w paseczki. Wszystkie razem

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki 172

usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam] Nadzienie: około 30 dag sera białego  cukier do smaku (ja daję kilka łyżek)  1 żółtko  kilka kropli aromatu śmietankowego (oczywiście może być inny , ulubiony) Wszystkie składniki razem wymieszać (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę

Moje domowe kucharzenie
Bitki w sosie pomidorowym 198

smak i aromat mięsa wieprzowego. Powstaje na bazie ziół i przypraw i nie zawiera glutaminianu sodu ani sztucznych barwników. W skład mieszanki wchodzą: cząber, tymianek, majeranek, sól, papryka, pietruszka, cukier.  Zastosowanie w kuchni: Przyprawa służy do podkreślania smaku mięsa wieprzowego. Nadaje potrawom lekko pikantny posmak

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowe pancakes 214

zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1 szkl mąki  2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki  2 łyzki cukru  5 łyżek oleju 2 jajka  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 szczypta soli  Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić

Moje domowe kucharzenie
Piegusek na białkach 222

masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. maku Kresto 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką

Moje domowe kucharzenie
Helio Natura 142

kalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn. Rodzynki wykorzystałam do : Chelsea buns Śliwki wykorzystałam do : Mufinki ZPolędwica z suszonymi owocami Zrazy

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 392

kilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy .. Zalewa: 1 l wody 1 szkl. octu 0,5 szkl.oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli  liście laurowe. ziele angielskie 3 cebule pokrojone w półksiężyc 1 mały przecier pomidorowy  1 mały ketchup  Wszystkie składniki zalewy gotować około 5 minut

Moje domowe kucharzenie
Baba drożdżowa 257

mleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g  suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać rumem i odstawić na 15 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Jedną

Moje domowe kucharzenie
Torcik z pancakes [ z olejem rzepakowym] 188

źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 3 jajka 1-2 łyżki cukru 2  łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub  naleśnikarce

Moje domowe kucharzenie