śliwki węgierki Śliwki przebieramy, przerywamy na pół żeby wyjąć pestki. Wybieramy tylko te śliwki, których miąższ jest pomarańczowo-czerwony a więc na tyle słodki by nie było potrzeby używania cukru. W głębokiej patelni smażymy śliwki przez godzinę aż puszczą sok. Odstawiamy do ostygnięcia (lub do następnego dnia). Znów podgrzewamy śliwki tym razem dłużej, nawet 2-3 godziny, mieszając co jakiś
prawdziwe jedzeniedodatkiem kolendry. składniki: 1,5 kg młodej cukinii 300 g cebuli 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy Kamis 1 łyżeczka kolendry Kamis 1 szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanki octu 10 % Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć do słoiczków, dobrze upchnąć aby starczyło soku. Słoiczki dobrze zakręcić i pasteryzować
Monia miesza i gotujeSkładniki (dla dwóch osób): 400ml maślanki 100g świeżych malin 3 łyżki cukru Wszystko razem miksujemy i gotowe :) Dla urozmaicenia smaku, można dodać liście mięty
My Culinary Artsmażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną i czymkolwiek co wam przyjdzie do głowy. Jeśli jadacie placki z cukrem, pomińcie cebulę, czosnek, pieprz i natkę pietruszki ;) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 8-10 młodych ziemniaczków 1 jajko 1 płaska łyżka mąki 2 łyżki mleka 2 szalotki
My Culinary Artkolei sklepie. Czy mleko skondensowane stało się jakimś wyjątkowo ekskluzywnym produktem? Tak czy siak, w końcu dostałam wszystkie potrzebne składniki, a oto rezultaty :) Spód: 240g mąki pszennej 120g drobnego cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 100g zimnego masła 1 zimne jajko Masa: 200g białej czekolady 10g żelatyny odrobina zimnej wody 250ml słodzonego mleka skondensowanego 125ml śmietany kremówki kilka kostek mlecznej
My Culinary ArtSkładniki (2-3 porcje): 400ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 4 łyżki mleka krowiego (opcjonalnie) 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) 1 łyżka miodu odrobina masła płatki owsiane błyskawiczne Do garnka wlewamy mleko kokosowe, mleko krowie (opcjonalnie), dodajemy cynamon. Wsypujemy płatki owsiane wedle uznania (ja dodaję około 3 łyżek, ponieważ nie lubię gęstej owsianki). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień
Tajskie smakiostro-słonym sosem orzechowym :) Składniki (2 porcje): 1 pierś z kurczaka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego imbiru 1. Kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą
Tajskie smakikurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania
Tajskie smakiciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki pełnoziarnistej sól łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy
Kolizje Smakówmyjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy
Kolizje Smakówfantastyczne jedzenie.. czego chcieć więcej?:) Ilośc porcji: 4 Składniki: Na ciasto: 300g mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170ml wody 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku Ketchup lub sos pomidorowy 2 banany Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki
Kolizje Smakówopakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :) Ilość porcji: około 100 pierniczków Składniki: 550g mąki 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 jajko Miód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami
Kolizje Smakówsushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to raczej pomysł niż typowe gotowanie. Pomysł na pyszne, proste i zdrowe śniadanie. Wystarczy jogurt naturalny i odrobina musli z małą zawartością cukrów. Ulubione dodatki np. rodzynki, czy jabłko i gotowe. Można zajadać ;) Czas przygotowania:5 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Duży jogurt naturalny Dwie garście musli Kilka rodzynek Ćwiartka jabłka Do małej szklanki wykładamy 4-5 łyżek
Kolizje SmakówIdealne na obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smaków