cukier - 7600 przepisów (strona:339/507)

Domowy majonez 216

zazwyczaj w domu, więc dlaczego  kupujemy majonezy w sklepach skoro są naprawdę łatwe w wykonaniu. Czas przygotowania majonezu to max 5 minut :) Składniki: 2 jajka 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka białego pieprzu  1 płaska łyżeczka soli  2 łyżeczki soku z cytryny  4 łyżeczki musztardy  600 ml oleju (najlepsza jest musztarda miodowa) Przygotowanie: Wszystkie

Niezły Młynek
Wędzony pstrąg 226

grilla do ryby bądź na kratce z piekarnika) . Przy smaku ryby najważniejsza jest zalewa: Składniki: 3 kg pstrąga 3 L wody 1 szklanka soli kamiennej 0,5 szklanki cukru 10 ziarenek ziela angielskiego 3-5 liści laurowych 1 łyżeczka chilli  Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w większym naczyniu, do zalewy wkładamy oczyszczoną rybę i trzymamy i 12-14h. Mamy

Niezły Młynek
Pancakes z malinami 198

naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają być pyszne! Robimy pancakes z malinami pychota. Puszyste, małe i idealne do mleka . Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki stopionego masła

Niezły Młynek
Malinowy Koktajl 186

pobliżu krzaczek to można tego owocu dodawać do oporu. Ja właśnie tak robię :) Porcja jest duża więc spokojnie wystarczyć dla 6 osób.  Składniki: 1kg malin 0,5 szklanki cukru  3  jogurty greckie 250 ml szklanka mleka  3 banany Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy, możemy koktajl podawać z kostkami lodu. Polecam na upalne dni.  Smacznego

Niezły Młynek
Orzeźwiający koktajl arbuzowo - melonowy 158

obranego bez pestek  garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka) 3 szklanki kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać miętę, odstawić do ostudzenia i przecedzić. Arbuza i melona pokrojonego w kostkę zblendować z cytryną, zalać naparem

Niezły Młynek
Chlebek z żurawiną 185

mąki pszennej 250 g mąki żytniej  łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie:  Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z białej kapusty 264

oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam

Kulinarny Pamiętnik
Batoniki miodowo-orzechowe 170

Pomysł na te batoniki wpadł mi do głowy kiedy robiłam ciasto miodowe . Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-)   Składniki: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu jeden wafel na spód Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając

Kulinarny Pamiętnik
Błyskawiczne kruche ciasteczka 423

pochrupania. Te ciasteczka sprawdzą się idealnie właśnie w takich sytuacjach. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut! :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka, używając serduszkowej foremki. Piekłam

Kulinarny Pamiętnik
CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW. 188

oprzeć. Zresztą, nic nie szkodzi. W "boczki" z pewnością nie pójdzie. Ciasteczka, które Wam dziś proponuję, są tak banalne, że aż tragikomiczne. Ale mają w sobie wiele zalet! Zero cukru, dużo błonnika i pozytywnej energii. Bez glutenu i laktozy. Pyszności! CIASTKA OWSIANE Z BANANÓW.  /własny;/ 3 mocno dojrzałe banany 2 - 2,5 szklanki płatków owsianych garść rodzynek

W kuchni Karmel-itki
New York Sour 181

też lepszy smak " To tyle z historii :) A co Wy myślicie, pozostawiam to po degustacji :) Składniki na jednego drinka: 60 ml whiskey 45 ml soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina lód Wykonanie: W shakerze wymieszaj z lodem -whiskey, sok z cytryny i cukier puder. Nalewamy do szklanki old fashioned. Teraz po zewnętrznej części łyżki

Smaki Edyty
Owsiana tarta z czerwoną porzeczką 188

obeszłam kilka innych straganów aż je dorwałam. Wtedy zostało już tylko przygotowanie ciasta :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych 2 łyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie(...)czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać.  Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki. Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić. Można posypać

Fabryka pomysłów
Big Mac - domowy 327

Maca: - 2 duże łyżki majonezu ( ja użyłam dekoracyjnego "Winiary") - 1 łyżeczka musztardy ( np: Sarepska) - 1 łyżeczka BARDZO drobno posiekanej cebuli  - szczypta czosnku granulowanego lub suszonego - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki octu winnego - 1 ogórek konserwowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Ja zamiast ogórka konserwowego użyłam ogórków w plastrach w słodko-kwaśnej zalewie z pewnego dobrze znanego niemieckiego dyskontu

Zainspiruj się kuchnią
sosy które warto znać... :) 614

RÓŻNYCH DAŃ SOS do Big Maca: - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli - 1 łyżeczka musztardy (np: Sarepska) - szczypta czosnku granulowanego - pół małej łyżeczki octu winnego - pół łyżeczki cukru - 1 drobno posiekany ogórek konserwowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :) SOS do Wieś Maca: - 1 łyżka chrzanu - 1 łyżka musztardy (można ale nie trzeba dodać 1 łyżkę majonezu

Zainspiruj się kuchnią
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 206

bardzo cienkie plastry) olej z orzeszków ziemnych do smarzenia Sosy: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego( ja gotowałam zwykły sos sojowy z 3 łyżeczkami cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego. PRZYGOTOWANIE: Najpierw kroimy mięso na grube kawałki i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 min. Następnie wyjmujemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Jeszcze możemy namoczyć suszone

Zainspiruj się kuchnią