kawałek imbiru ( wielkości kciuka) - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy
Zainspiruj się kuchniąbyć lepszego niż truskawki ,serca i czekolada ? *** Mufiny czekoladowe z truskawkami *** ( przepis na 12 babeczek ) 300g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 120g cukru 80ml oleju 250g jogurtu naturalnego 100 g Kakao 12 małych truskawek ( bądź 6 duchy pokrojonych na pół ) 1. Będą potrzebne dwie miski. Do jednej wsypujemy ,,suche '' substraty i mieszamy
ciemna strona patelniprzygotowaniu i delikatne w smaku . Polecam :) ***Sorbetowe lody owocowe *** 300g mocno zmrożonych owoców ( użyłam truskawek ale maliny i jagody też będą idealne ) 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1. wszystkie produkty wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania kremowej masy lodowej . Smacznego
ciemna strona patelnifont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa • 2 budynie czekoladowe • 100 g masła • maliny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
ciemna strona patelniprzygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne na kanapki i jako dodatek do obiadu. składniki: średnie ogórki gruntowe ok 4 kg 6 szklanek wody 1 szkalnka octu 10% 6 łyżek cukru 1,5 łyżki soli kamiennej 1 łyzka nasion kopru 1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć(...)słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania. Polecam też: Ogórki z czosnkiem
Monia miesza i gotujemyjemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki wraz pestkami i wyciskamy przez sokowirówkę. Świeżo wyciśnięty sok z 2 kg papierówek, otrzymałam 750 ml zagotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru, gotujemy co jakiś czas mieszając tak długo aż się sok zredukuje i stanie się gęsty, (tym razem wystarczyło 30 minut). Aby sprawdzić czy nasza galaretka jest gotowa można wykonać próbę, Wstawiamy talerzyk
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAnanas.... echh. Osobiście uwielbiam w każdym wydaniu! Ananas ma specyficzny smak, jeśli ktoś nie do końca go akceptuje. Ja proponuję go upiec. Po upieczeniu bez dodatku cukru staje się o 100% słodszy i łagodny w smaku. Pomijając dobroczynne właściwości tego owocu dodam tylko, że jest bardzo sycący. Osoby na diecie spokojnie mogą zaserwowac sobie w takiej formie na kolację, zajadając
Blondynka Gotujewięc musiałam zrobić i gofry. Przepis na nie mam z bloga Moje Wypieki . Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki mleka * łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * łyżka cukru * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana i owoce Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta
Magiczne Życie Martystartym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej masa kajmakowa np.Helio jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką
Moje domowe kucharzenietemperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy udka przez kolejne 5 minut. Co do gotowanej kukurydzy . Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem łyżki cukru (przenigdy soli, kukurydza stwardnieje) przez około 10-15 minut. Z czasem gotowania kukurydzy również nie można przesadzić, gdyż zrobi się twarda. Przed podaniem doprawiamy solą, ewentualnie łyżką masła. Smacznego
Mango PapajaPrzedstawiam Państwu przepis na dietetyczny deser. Dietetyczny jednak w – tym przypadku – wcale nie oznacza gorszy, mniej smaczny. Deser jest bardzo lekki – nie zawiera dodatkowego cukru (oprócz miodu i borówek), mąki, śmietany. Jest też bardzo zdrowy – crunchy zrobione są z płatków owsianych. Do tego bogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków
OstryKęswolno, a czego nie ćwicząc". Banan z bułką to nie będzie, ale czemu nie... banan z kakao. Taka przekąska, a raczej popitka, łyknięta po biegu, to nie tylko zastrzyk cukrów dla rozedrganych mięśni, ale także źródło witamin . I jeszcze cała tablica Mendelejewa przemycona w kakao. Nic tylko pić! SKÅL!!! Pokrojone w krążki banany wcześniej zamroziłam. Następnie wszystkie składniki zblendowałam
bastalenaporów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych. Składniki: 2 duże pory 5 ziemniaków 1 litr bulionu drobiowego śmietana 30 % 50 g płatków migdałów 6 łyżek masła sól, pieprz, cukier Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać
wyzwania kuchennecudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić
wyzwania kuchennePodstawowy przepis na omlet ze słodkimi dodatkami. Najlepiej smakuje obficie posypany cukrem pudrem. Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli kawałek masła do smażenia Masło roztopić na patelni. Białka oddzielić od żółtek i upić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać widelcem w miseczce i dodawać stopniowo do ubijanych białek. Następnie wsypywać po łyżce mąki, ciągle ubijając
wyzwania kuchenne