startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej masa kajmakowa np.Helio jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką
Moje domowe kucharzenietemperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy udka przez kolejne 5 minut. Co do gotowanej kukurydzy . Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem łyżki cukru (przenigdy soli, kukurydza stwardnieje) przez około 10-15 minut. Z czasem gotowania kukurydzy również nie można przesadzić, gdyż zrobi się twarda. Przed podaniem doprawiamy solą, ewentualnie łyżką masła. Smacznego
Mango PapajaPrzedstawiam Państwu przepis na dietetyczny deser. Dietetyczny jednak w – tym przypadku – wcale nie oznacza gorszy, mniej smaczny. Deser jest bardzo lekki – nie zawiera dodatkowego cukru (oprócz miodu i borówek), mąki, śmietany. Jest też bardzo zdrowy – crunchy zrobione są z płatków owsianych. Do tego bogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków
OstryKęswolno, a czego nie ćwicząc". Banan z bułką to nie będzie, ale czemu nie... banan z kakao. Taka przekąska, a raczej popitka, łyknięta po biegu, to nie tylko zastrzyk cukrów dla rozedrganych mięśni, ale także źródło witamin . I jeszcze cała tablica Mendelejewa przemycona w kakao. Nic tylko pić! SKÅL!!! Pokrojone w krążki banany wcześniej zamroziłam. Następnie wszystkie składniki zblendowałam
bastalenaporów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych. Składniki: 2 duże pory 5 ziemniaków 1 litr bulionu drobiowego śmietana 30 % 50 g płatków migdałów 6 łyżek masła sól, pieprz, cukier Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać
wyzwania kuchennecudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić
wyzwania kuchennePodstawowy przepis na omlet ze słodkimi dodatkami. Najlepiej smakuje obficie posypany cukrem pudrem. Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli kawałek masła do smażenia Masło roztopić na patelni. Białka oddzielić od żółtek i upić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać widelcem w miseczce i dodawać stopniowo do ubijanych białek. Następnie wsypywać po łyżce mąki, ciągle ubijając
wyzwania kuchenneOrzeźwiający meksykański napój na upały z soczystego arbuza i soku z limonki. Składniki: 3 szkl. pokrojonego arbuza bez pestek 1 szkl. zimnej wody 2 łyżki cukru lub więcej do smaku sok z limonki lód Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozlać do szklanek i udekorować plastrami limonki
wyzwania kuchennezdrowa porcja energii i witamin :) Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki jagód szklanka czereśni szklanka truskawek szklanka malin 400 g zimnego kefiru lub maślanki 3 łyżki miodu lub cukru pudru Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, udekorować świeżymi owocami i podawać
wyzwania kuchenneOrzeźwiający gęsty koktajl na bazie jagód i bananów. Składniki na 4 porcje: szklanka jagód 2 banany szklanka soku bananowego 2 łyżki cukru kostki lodu Banana pokroić na kawałki. Wrzucić razem z jagodami, sokiem i kostkami lodu do blendera. Dokładnie zmiksować i przelać do szklanek
wyzwania kuchennepomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA : kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw
Słodkości i nie tylkoMakaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie było na włoską nutę, trochę pomyślałam (nieraz mi się zdarza ;)) i przyrządziłam go... po polsku. Farsz może Wam trochę przypominać niedorobiony bigos albo nadzienie na pierogi. Ale o to właśnie chodziło... Cannelloni
bastalenaśniadanie to nie tylko jajecznica lub naleśniki. Alternatywą dla nich mogą być zamerykanizowane malutkie placuszki zwane 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało
bastalenamoja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;) Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka, 20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu) Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka letniej wody, 1 łyżka roztopionego masła
bastalenaśmietany. Zupę podałam z jajkiem na twardo. Pomimo, że zupa była zrobiona z pomocą proszku, wyszła bardzo smaczna. Wydaję mi się, że jak bym jej tak dobrze nie doprawiła (cukier, ocet itp.). To był na prawdę dobry wybór
bastalena