smak i aromat mięsa wieprzowego. Powstaje na bazie ziół i przypraw i nie zawiera glutaminianu sodu ani sztucznych barwników. W skład mieszanki wchodzą: cząber, tymianek, majeranek, sól, papryka, pietruszka, cukier. Zastosowanie w kuchni: Przyprawa służy do podkreślania smaku mięsa wieprzowego. Nadaje potrawom lekko pikantny posmak
Moje domowe kucharzeniezdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1 szkl mąki 2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki 2 łyzki cukru 5 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić
Moje domowe kucharzeniemasła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. maku Kresto 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką
Moje domowe kucharzeniekalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn. Rodzynki wykorzystałam do : Chelsea buns Śliwki wykorzystałam do : Mufinki ZPolędwica z suszonymi owocami Zrazy
Moje domowe kucharzeniekilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy .. Zalewa: 1 l wody 1 szkl. octu 0,5 szkl.oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli liście laurowe. ziele angielskie 3 cebule pokrojone w półksiężyc 1 mały przecier pomidorowy 1 mały ketchup Wszystkie składniki zalewy gotować około 5 minut
Moje domowe kucharzeniemleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać rumem i odstawić na 15 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Jedną
Moje domowe kucharzenieźródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 3 jajka 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub naleśnikarce
Moje domowe kucharzenierogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenietakich smacznych bułek dawno nie jadłam..polecam.. 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 [ dałam zwykłą 650] 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką
Moje domowe kucharzenietrzy nagrody.. 1 kg skrzydełek przyprawa do kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1-2 marchewki olej rzepakowy Zalewa: 2 łyżki maggi 2 łyżki cukru 1 puszka pomidorów 5 łyżek octu winnego Jamar 1 szk.wody listek, ziele jarzynka Skrzydełka obsypać przyprawą, odstawić do lodówki. Cebulę i marchewkę obrać, pokroić. Pieczarki
Moje domowe kucharzenieTutaj znalazłam przepis na mufinki pomarańczowe.. 2 pomarańcze 1 jajko 1/3 szkl oleju 250g mąki 150g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pomarańcze umyć, zalać wrzątkiem i zostawić, aż woda ostygnie. Wyjąć z wody, wrzucić do malaksera i zmiksować. Przelać zawartość do szklanki, jeśli nie jest pełna dolać wody w której się moczyły. Następnie wymieszać oddzielnie wszystkie mokre
Moje domowe kucharzenienigdy ich nie ważę, a ilość zalewy zwiększam lub zmniejszam w zależności od ilości grzybów. dowolne grzyby 4-5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 3 łyżki cukru 1 łyżka soli ziela angielskie listki laurowe Grzyby oczyścić, umyć, zalać wodą i zagotować.Pogotować około 5 minut. Odcedzić, wlać nową wodę, posolić. Gotować (maślaki
Moje domowe kucharzeniełyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy Składniki na zalewę: 1/4 szkl. octu 1/2 l wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru ziele angielskie liście laurowe Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie i odstawić na 1 godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście
Moje domowe kucharzenieminut.. 350 g mąki pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżeczka soli 200 g mleka tłustego 50 g oleju 1 jajko rozmiar M 1 łyżeczka cukru ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak(wybór do was należy) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W naczyniu połączyć wszystkie składniki oprócz ziaren ,wymieszać do połączenia składników.Z ciasta formować bułeczki
Moje domowe kucharzenieserem..Moje ciasto wyrabiał automat do chleba.. 525 g mąki pszennej 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 jako + odrobinę mleka na glazurę Wszystkie składniki [oczywiście oprócz parówek i jajka] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta
Moje domowe kucharzenie