fotelu i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20-15 minut w 160 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodziewszystkim w miłej rodzinnej atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może w przyszłym roku:) Składniki: (porcja na 4 pierniki) 0,5 l miodu płynnego 4 szklanki cukru kostka margaryny 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 4 opakowania przyprawy do piernika bakalie Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie na jednolite ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieszczypta soli 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny do nadziewania dowolny dżem na fruktozie Wykonanie: do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie się odrywać od brzegów. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 20 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieniestety. W każdym razie mimo pogody życzę wszystkim wesołych świąt w rodzinnej ciepłej atmosferze i do zobaczenia po świętach:) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 3 żółtka łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów wiśnie do dekoracji puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego. Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka
ciastkarnia na kruchym spodziewłaśnie takie ucierane lubię najbardziej:) Składniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych 2 szklanki maślanki lub jogurty naturalnego 2 szklanki cukru szklanka oleju 6 jajka łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy puszka duża krążków z ananasa Wykonanie: Jajka ubijamy i dodajemy maślankę olej i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Płatki owsiane miksujemy
ciastkarnia na kruchym spodziemamy przepis na pyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego ( nie wanilinowy:P) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ksylitolu Wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem i kroimy żurawinę drobno. Dotujemy kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy owoce
ciastkarnia na kruchym spodzieproszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Gdy wystygnie możemy pokroić
ciastkarnia na kruchym spodzietego roku ten smakował mi najbardziej. Łasuch również potwierdził moje przypuszczenia co do jakości wypieku. W końcu nic tak nie dodaje smaku jak świeże truskawki. Pycha:) Składniki: 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła szczypta soli 2 jajka 50 g drożdży świeżych 200 g truskawek 400 g mąki pszennej tabliczka czekolady Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w śmietanie
ciastkarnia na kruchym spodzieprzed tym szałem i mogłam w spokoju przeżyć swoje wakacje bez straszącego stosu zeszytów i podręczników na biurku. Składniki: 30 rogalików 50 g drożdży 300 g mąki 100 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g masła 2 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: W śmietanie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę i dodajemy drożdże rozpuszczone w śmietanie
ciastkarnia na kruchym spodziedrugi dzień ale to wersja dla tych z silną wolą, polecam:) Składniki na około 50 ciasteczek: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 80 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzierazem zrobiłam ciasteczka o bardzo ciekawym smaku, połączenie cytryny i czekolady. Na pewno będą one pasować poszukiwaczom nietypowych smaków. Składniki na około 20 ciasteczek 150 g masła 3 łyżki cukru 2 jajka cytryna tabliczka gorzkiej czekolady 60 lub 70 % kilka kropel aromatu cytrynowego łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki Wykonanie: Mąkę z sodą przesiewamy przez sitko i wysypujemy
ciastkarnia na kruchym spodziepoprawę humoru aby nie dopadła nas jesienna chandra:) Składniki na 15 sztuk: szklanka wody 125 g masła 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 ml śmietany 30% łyżka cukru pudru Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i dodajemy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy tak aby się nie przypaliło. Gdy masa będzie się odrywać
ciastkarnia na kruchym spodziezostawiam z ludzikami i mam nadzieje, ze was zainteresuje taki przepis:) Przypominam i zapraszam do czytania mojego drugiego bloga: http://pearismysize.blogspot.no/ Składniki: 2 szklanki maślanki 150 g cukru 200 g masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 450 g mąki Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz wszystkie sypkie składniki. Dodajemy jajka oraz posiekaną na drobne
ciastkarnia na kruchym spodziewersja. Myślę, że powtórzę ją na święta i zobaczymy czy innym też będzie smakować. Składniki: ( na około 30 pierniczków) 500 g mąki pszennej 150 g miodu 100 g cukru 150 g masła 2 jajka łyżka kakao 4 łyżki przyprawy do piernika 60 ml esencji herbacianej łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Najlepiej liściastą herbatę zaparzamy w 5 łyżkach gorącej wody. Na stolnicę
ciastkarnia na kruchym spodziewyszły smaczne, polecam :) Składniki na 14 ciasteczek 150 g masła 150 g mielonych płatków migdałowych 50 g mąki jajko łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru masa karmelowa Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasem ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość ( według upodobań
ciastkarnia na kruchym spodzie