cukier - 7600 przepisów (strona:328/507)

Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 314

dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu dość często mieszając przez około 10 minut. Przy okazji rozdrobniłem

Wyprawy kulinarne
Francuska zupa cebulowa 274

gorzka. Po około 25 - 30 minutach cebula powinna mieć już pożądany brązowy kolor. Uzyskanie brązowego koloru jest niezwykle istotne, gdyż wynika on z karmelizowania się naturalnych zawartych w cebuli cukrów. W wyniku tego procesu cebula traci swój charakterystyczny ostry smak, a staje się delikatnie słodkawa.  Kiedy cebula miała już pożądany kolor dodałem do niej 3 ząbki czosnku, które drobno

Wyprawy kulinarne
Tarta jabłkowa z migdałami 216

Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić.  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut

Niezły Młynek
Ptasie mleczko z musem z mango 331

brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango, 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata łyżka cukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała filiżanka kawy, 2 łyżki rumu. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać

Delicious Titbits
Bułeczki z patelni! 176

białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa.  Składniki na zaczyn: - 1/4 drożdży świeżych - 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki ciepłej wody Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Składniki na ciasto główne: - 300 g mąki pszennej - 100 g mąki pełnoziarnistej - 100 g płatków owsianych błyskawicznych

SMYKWKUCHNI
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 294

naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce

Nerds Kitchen
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 188

ciasta: - 220g dyni startej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido) - 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) - 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części

Smaczne Zdrowe
ślimaki czyli deser po francusku:) 271

również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację:) Składniki: 220 g masła 220 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 90 g cukier puder łyżka kakao Wszystkie składniki oprócz kakao wyspać na stolnice i wyrobić z niego (mieszamy i ugniatamy rękami) jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i znowu zagnieść

ciastkarnia na kruchym spodzie
paluchy czarownicy 182

chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy ciasto zrolować

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 197

szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub  kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym)  Gotowe ciastka możemy podać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 188

jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym razem.  Składniki: 50 g drożdży 0,5 szklanki mleka pół kostki margaryny 0,5 kg mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki śmietany masa makowa Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajka, rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia czyli około

ciastkarnia na kruchym spodzie
pierniczenie w kuchni:) 170

fotelu  i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20-15  minut w 160 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernik staropolski z świątecznego stołu 222

wszystkim w miłej  rodzinnej atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może w przyszłym roku:)  Składniki: (porcja na 4 pierniki) 0,5 l miodu płynnego 4 szklanki cukru kostka margaryny 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 4 opakowania przyprawy do piernika bakalie Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie na jednolite ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pączki ekstra light:) 189

szczypta soli 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny do nadziewania dowolny dżem na fruktozie Wykonanie: do dużego naczynia wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w  nim drożdże i cukier. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie się odrywać od brzegów. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 20 minut

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek z masą kajmakową 164

niestety.  W każdym razie mimo pogody życzę wszystkim wesołych świąt w rodzinnej ciepłej atmosferze i do zobaczenia po świętach:) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 3 żółtka łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów wiśnie do dekoracji  puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego. Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło,  żółtka

ciastkarnia na kruchym spodzie