ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek + 400 g truskawek do dekoracji(...)Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko
sama złodyczpostaci pszczółek z marcepanu tylko zachęca do jedzenia :) Spód: 300 g ciasteczek 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 400 g zmielonego twarogu 200 g śmietany 18% 3 jajka szklanka cukru pudru dojrzałe mango 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu Polewa: 200 g jogurtu greckiego 5 łyżek miodu łyżeczka żelatyny Pszczółki: 150 g masy marcepanowej barwniki - żółty, czarny migdały w płatkach(...)dodatkiem rozpuszczonego na wolnym ogniu masła. Wykładamy dno foremki, wyrównujemy powierzchnię łyżką. Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Staramy się zrobić to w miarę sprawnie, żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Jajka rozbełtujemy w osobnej miseczce i dodajemy do sera. Mango obieramy i miksujemy
sama złodyczprzygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 24% 2 batoniki Snickers Na wierzch: 2 batoniki Snickers Mąkę mieszamy z cukrem
sama złodycznajbliższy czas. Z dodatkiem chrupiących orzechów i skórki pomarańczowej, która nadaje mu świeżości doskonale chłodzi i cudownie łaskocze podniebienie :) Sernik: 120 g biszkoptów 700 g zmielonego sera szklanka cukru galaretka brzoskwiniowa garść orzechów włoskich garść skórki pomarańczowej Wierzch: 4 brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę
sama złodyczciasteczka z kawałkami czekolady i orzechów, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu - najlepiej wspólnie ze swoją lub pożyczoną pociechą! Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła pół szklanki cukru pudru jajko ziarenka z jednej laski wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich Masło kroimy na drobniejsze kawałki i ucieramy(...)cukrem pudrem. Dodajemy mąkę, jajko, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy na stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta, w dłoniach formując ciasteczka - układamy obok siebie na prostokątnej blaszce i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do przyrumienienia, czyli
sama złodyczproste i jakie dobre:) składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki margaryny 1 jajko szczypta soli truskawki - średniej wielkości ok 25-30 szt cukier do obtoczenia truskawek 200 ml jogurtu cukier waniliowy ok 2-3 łyżek Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli(...)wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku). Na każde koło ułożyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić
Monia miesza i gotujeRewelacyjne ciasteczka marchewkowe- proste, puszyste, lekkie, pyszne I uzelażniające. Do niedzielnej kawy jak znalazł. Polecam .Mniam, mnia... Zaczynamy : Składniki: 1,5 szkl cukru brązowego 4 jajka 1,5 szkl oleju 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl startej marchwi- 3-4 szt garść rodzynek Wykonanie: Cukier, jajka I oliwę- ubijamy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia. Miksujemy(...)suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy do ostudzenia. Do mufinów dodałam masę marcepanową. Składniki: 200 ml śmietany do ubijania 200 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru. Wykonaie: Ubijamy śmietanę, dodając cukier puder. Na koniec serek mascarpone. Masa po ubiciu powinna być sztywna. Rękawem cukierniczym udekorowałam marchewkowe ciasteczka. Z masy marcepanowej zrobiłam marchewki :) Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytyproste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe) szczypta soli 8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie 1 mały cukier wanilinowy (16g) ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej(...)dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; i nne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić
Grunt to przepis!litra mleko, 0,5 szklanki olej, 10 dag drożdże 2 szt jajka, 1,5 szklanka cukier puder, 1 kg jabłka kwaśne, 1 kg jabłka słodkie, 2 szt pomarańcza, 1 szt cytryna, do smaku cynamom, do smaku gałka muszkatołowa mielona(...)Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni. Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładników, jednak niezwykle istotna jest ich jakość - to ona sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę! Tiramisu i Lavazza - włoski duet Składniki: 3 jajka 500 gr mascarpone 1/2 szklanki cukru 3/4 filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub starta czekolada Przygotowanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)drugim naczyniu ubijamy na białą masę żółtka i cukier (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodajemy do nich mascarpone i miksujemy razem 2 minuty. 3. Zmniejszamy obroty w mikserze do minimum, do masy dodajemy pianę i mieszamy do połączenia wszystkich składników. 4. Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże i płaskie bądź
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajest ten deser - sprawdźcie sami! Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125 g twarogu 4 łyżki jogurtu naturalny 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 6 łyżek cukru brązowego granat lub orzechy Twaróg wymieszać z jogurtem. Wstawić do lodówki. Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie(...)dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem. Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów możemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej(...)herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia. Teraz przejdź do pieczenia ciasta. Jajka rozbij, oddziel
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 4 białka 150 g drobnego brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 75 g tartych migdałów Back Mit płatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście 150 g maskarpone 80 ml śmietanki do ubijania 2 łyżki cukru waniliowego 100 g poziomek Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną(...)piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować kremem, rozłożyć poziomki i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujeskładniki: 2 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 garść malin do posypania cukier puder odrobinka masła do smażenia Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijać i dodać żółtka oraz cukier waniliowy a potem mąkę. Patelnię rozgrzać z odrobinką masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać malinami. Gdy omlet(...)przyrumieni się od spodu przekręcić go na druga stronę dwoma łopatkami, można też zsunać na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać. Oczywiście można dodać jeszcze dodatki wedle uznania: owoce, bitą śmietanę czy dżem
Monia miesza i gotujeskładniki: 2 jajka 2 łyżki tartych orzechów laskowych Back Mit 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 garście borówek olej lub masło do smażenia do posypania cukier puder Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodać żółtka, cukier waniliowy oraz tarte orzechy laskowe. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju lub masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać(...)można część zostawić i podać do omletu). Gdy omlet przyrumieni się od spodu zsunać go na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać
Monia miesza i gotuje