WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 383krzyż na dole pomidorów, zalejcie je wrzątkiem, odczekajcie chwilę, odlejcie wodę, zalejcie zimną, a następnie obierzcie ze skóry, zaczynając od rogów nacięcia). 4. DUSZENIE (20 min): Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. W momencie początku duszenia sosu możecie już zabierać się za kluski, ponieważ ziemniaki będą już gotowe. Kiedy
Nerds Kitchen
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 409powinny być gotowe do jedzenia. Jeśli robiliście domowe papilotki, ściągnijcie z nich folię aluminiową, przyda się do produkcji następnych muffinek. Babeczki można ozdobić masą z mascarpone i cukru pudru, ale same też świetnie smakują. OM NOM NOM! Post KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchen
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 251niej smak ze smażenia. 4. GOTOWANIE WYWARU (20 min): do garnka wrzucamy także obierki od szparag, zalewamy wszystko wodą ponad poziom warzyw, dorzucamy nieco soli i 2 łyżeczki cukru, a następnie gotujemy ok. 20 min. Zamiast wody można dolać bulionu jeśli mamy na stanie, najlepiej z kury – kostki rosołowe zdecydowanie odradzamy, ale jak kto uważa. 5. PRZECIERANIE ZUPY
Nerds Kitchen
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7386dół 3. JAJKA (2 min): wbijamy do wysokiej miski i ubijamy trzepaczką, aż się spienią i podwoją objętość (nie mamy ich UBIĆ, jedynie utworzyć z nich lekką piankę). 4. CUKIER (1 min): dodajemy go do spienionych jajek i nadal ubijamy trzepaczką na aksamitną masę, jak kogiel-mogiel, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. 5. OLEJ (1 min) wlewamy powoli olej(...)pracuje, co może przyczynić się do bólu brzucha, więc cierpliwość popłaca). Można podawać je samo, ale dobrze smakuje z waniliowym serkiem homogenizowanym, który rozsmarowujemy na wierzchu ciasta lub posypane cukrem pudrem. OM NOM NOM! Post CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 241szaleję na całego, bo urodziny się ma tylko raz w roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz
Truskawkowa Fiesta
Dyniowe placuszki *BEZGLUTENOWE* 231pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 jajko 3 łyżki puree z dyni* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy
Truskawkowa Fiesta
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 343dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu dość często mieszając przez około 10 minut. Przy okazji rozdrobniłem
Wyprawy kulinarne
Francuska zupa cebulowa 306gorzka. Po około 25 - 30 minutach cebula powinna mieć już pożądany brązowy kolor. Uzyskanie brązowego koloru jest niezwykle istotne, gdyż wynika on z karmelizowania się naturalnych zawartych w cebuli cukrów. W wyniku tego procesu cebula traci swój charakterystyczny ostry smak, a staje się delikatnie słodkawa. Kiedy cebula miała już pożądany kolor dodałem do niej 3 ząbki czosnku, które drobno
Wyprawy kulinarne
Tarta jabłkowa z migdałami 245Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut
Niezły Młynek
Ptasie mleczko z musem z mango 364brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango, 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata łyżka cukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała filiżanka kawy, 2 łyżki rumu. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać
Delicious Titbits
Bułeczki z patelni! 206białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa. Składniki na zaczyn: - 1/4 drożdży świeżych - 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki ciepłej wody Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Składniki na ciasto główne: - 300 g mąki pszennej - 100 g mąki pełnoziarnistej - 100 g płatków owsianych błyskawicznych
SMYKWKUCHNI
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 330naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce
Nerds Kitchen
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 224ciasta: - 220g dyni startej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido) - 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) - 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części
Smaczne Zdrowe
ślimaki czyli deser po francusku:) 298również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację:) Składniki: 220 g masła 220 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 90 g cukier puder łyżka kakao Wszystkie składniki oprócz kakao wyspać na stolnice i wyrobić z niego (mieszamy i ugniatamy rękami) jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i znowu zagnieść
ciastkarnia na kruchym spodzie
paluchy czarownicy 212chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy ciasto zrolować
ciastkarnia na kruchym spodzie