czasem zapraszam do spróbowania: Składniki: tortownica o średnicy 24 cm 150 g masła 400 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szklanka cukru 3 łyżki śmietany 400 g sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy je na stolnice i dodajemy resztę składników. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania
ciastkarnia na kruchym spodzieprostokąta robimy podłużne przecięcie i przez nie przeplatamy jedną część faworka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną można je posypać cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedać bukiet kwiatów raz w roku. Sztuką jest okazywać sobie szacunek i miłość każdego dnia, tego wam wszystkim życzę:) Składniki na 6 sztuk rulon ciasta francuskiego dwa jabłka cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy jeden koło drugiego w rządku na cieście francuskim (w wzdłuż najdłuższego boku) Następnie odkrawamy pasek ciasta
ciastkarnia na kruchym spodziemaślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy
ciastkarnia na kruchym spodziewyrabia kondycje. Tym czasem muszę przeczekać aż wrócę do pełnej sprawności a na osłodę sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej
ciastkarnia na kruchym spodziewięc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne pakowanie i długa podróż przed nami. Na osłodzenie drogi zrobiłam drożdżówki z czekoladowym budyniem. Składniki: 50 g drożdży 3 łyżeczki cukru szklanka mleka 500 g mąki pszennej łyżka masła szczypta soli 2 jajka nadzienie: budyń czekoladowy Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Kiedy
ciastkarnia na kruchym spodzietrudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste
ciastkarnia na kruchym spodziednia wybrałam się na zakupy do Lidla. Zauważyłam w promocji ricottę. Od razu wiedziałam co z niej zrobić! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ricotty 1 jajko 30 ml wody Sposób przygotowania: Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki
Truskawkowa Fiestaciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta użyłam produktów Wodzisław . składniki : 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław dowolne owoce: dałam 12 dużych śliwek i 200 g jeżyn 2 garście płatków migdałowych cukier puder do posypania Jajka utrzeć(...)cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. a tu wersja ze śliwkami
Monia miesza i gotujebiałej kapusty 1 mniejsza marchewka 1/4 papryki czerwonej 5 cm pora biała część 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2- 3 łyżki majonezu Do smaku sól, pieprz sok z cytryny cukier Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por cienko pokroić w półplasterki. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać. Dodać trochę
Ala piecze i gotujezrobiłam połowę porcji ;) Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Dusimy. Z papryki usuwamy gniazda
Czerwona PorzeczkaPomysł na chlebek z dodatkiem musztardy znalazłam tutaj . 500 g mąki białej (typ 650) 300 ml wody 3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 łyżki masła op drożdży suszonych Do automatu włożyć najpierw składniki płynne, a potem suche.Automat nastawić na program podstawowy, waga 750 g, średnio spieczona skórka
Moje domowe kucharzeniezdrowa. Składniki: 2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru, 1 łyżka wędzonej papryki sól czosnkowa w młynku sól z pieprzem w młynku Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami 2 kawałki schabu po 1,5 kg. Przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgofry! Byłam zachwycona, bo wyszły idealnie. Myślałam, ze moja uboga gofrownica mnie zawiedzie, a jednak nie! Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody Sposób przygotowania: Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
Truskawkowa Fiestamakaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron
prawdziwe jedzenie