świetnie nadają się również do tego, żeby ozdobić je jakimś kremem czy dekoracją. Dla kogo: dla lubiących orzeźwiające wypieki dla mających ochotę na pobawienie się w dekorację babeczek dla ciekawych syropu limonkowego Składniki na ciasto: 125g masła (miękkiego) 125g cukru 2 jajka skórka z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 175g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka łyżeczka
Mania Wypiekaniamiesiąc ze wspólnym pieczeniem w PiekarniAmber . Tym razem pieczemy marchewkowe bułeczki zaproponowane przeze mnie. Gdy myślałam nad przepisem, prawie od razu pomyślałam, żeby upiec bułki, więc szukałam w sieci ciekawej receptury. Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym
Posadzone i zjedzoneNowy serial HBO "Westworld" jest zdecydowanie moim ulubieńcem. Bardzo lubię science fiction, dlatego ten serial od razu przypadł mi do gustu. Głównymi zaletami tego serialu są świetni aktorzy, ciekawa fabuła i niezwykły klimat. Polecam! Na koniec chciałabym polecić Wam miejsce w Warszawie. Jest to knajpa wegańska serwująca meksykańskie jedzenie. Można tu zjeść trzy rodzaje taco (wszystkie pyszne
wegujemyjego wentylator. Powoli przypomina suszarkę do włosów, jeszcze chwile i zacznie porządnie charczeć. Daje mu czas na drzemkę, a sama biorę plecak i idziemy przespacerować się ulicami Porto. Najbardziej ciekawa trasa wiedzie nad rzekę. Tam skupiają się restauracje, kawiarnie i jest kilka bocznych uliczek, gdzie można spokojnie się przejść i poprzyglądać kamienicom. Mimo, że mamy listopad, to popołudniem jest
Pink Envelopemakaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych. Ja na pewno wypróbuję przepisy, bo ostatnio, tego czasu i mnie brak. Polecam
kruche babeczkiKilka tygodni temu mieliśmy okazję wziąć udział w szkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form produkcji Silikomart w temacie „Galanteria jubilerska w wypiekach, deserach i lodach”. Ostatnio było mało czasu ze względu na kilka projektów jakie realizowaliśmy i realizujemy, ale postanowiliśmy, że musi być czas
Kuchenne Wariacjepytanie słyszeliśmy wielokrotnie. Sami, na początku swej drogi ku weganizmowi, obawialiśmy się o niedobory białka. Wynikało to z wielkiej niewiedzy. Wystarczyło przeczytać kilka książek, posłuchać kilku ciekawych wykładów, a wreszcie przekonać się na własnej skórze, że niemożliwy jest niedobór białka. Musielibyśmy się bardzo postarać, by, żyjąc w społeczeństwie rozwiniętym, spożywać za mało białka (chyba, że nie dostarczamy organizmowi
Jeść, by żyć w zdrowiuchcą być przytulone do matki przez cały czas. Moja córcia ewidentnie chciała wrócić do brzuszka :-). Teraz już nie stresowałabym się tak tym faktem, karmiłabym z uśmiechem na ustach, otoczona ciekawymi książkami. Wtedy martwiłam się, że mam nietłuste mleko lub za mało mleka, itp. Teraz wiem, że to bzdury, bowiem nawet głodujące w Afryce matki karmią pełnowartościowym mlekiem. Wyznacznikiem tego
Jeść, by żyć w zdrowiunaszej kuchni już powoli zaczyna brakować miejsca na sezonowe owoce. Zaopatrujemy się w nie tonami, a jemy codziennie kilogramami. ;-) Dziś postanowiłam podać je w ciekawej formie. Sałatka owocowa, koktajl to już nuda, czas więc na ... brzoskwiniowe łódeczki z karobowym wnętrzem. Wyglądały super, smakowały jeszcze lepiej. W sam raz na poczęstunek dla gości. Rarytas!!! Składniki na 4 porcje: 2 brzoskwinie
Jeść, by żyć w zdrowiutylko fragment książki, która ma 34 strony. Tych zdjęć, o których pisałam wyżej jakoś pokazać nie umiem, wybaczcie. Za bardzo prywatne, nawet jak na prywatny blog ;) Ciekawa jestem, czy robicie tradycyjne albumy dla swoich dzieci. Ja mocno biję się w piersi, że to zaniedbałam. Teraz nadrabiam... :) Swoją CEWE Fotoksiążkę można zamówić TUTAJ
bistro mamabardzo, człowiek został postawiony przed faktem dokonanym. Nie dość ,że musiał przyrządzić, to i zjeść. Karol Okrasa to człowiek o niesamowitej wiedzy, który tak jak ja niejednokrotnie improwizuje z ciekawym skutkiem. Człowiek, który ma odpowiedź na każde pytanie. To człowiek, który gotuje, bo kocha to robić! Oczywiście otrzymaliśmy również książkę z autografem przed jej oficjalną premierą. Warto
Z Kuchni Do KuchniZwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka
Trzeci talerzWitaj w nowym poście kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zaciekawi - napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli upichcisz coś z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni - będzie mi bardzo miło. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany - 3 lata i dwa miesiące
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWaszym oczekiwaniom, pytaniom i sugestiom, postanowiłam rozszerzyć swoją stronę o tematykę, która jest bliska mojemu sercu. A mianowicie na tej stronie od dzisiaj będziecie mogli jak zawsze znaleźć wiele ciekawych przepisów opatrzonych zdjęciami mojego autorstwa, ale także będę chciała pokazywać Wam to co kocham robić, poza gotowaniem, to co mnie interesuje i to na co poświęcam swój czas. Będę
SMYKWKUCHNIowsianych, „bo zdrowe”. Przemilczę ich tok rozumowania, że gluten=pszenica jedynie. Po co ‚mądrych inaczej’ wyprowadzać z błędu? Kasia Bosacka – Ambasadorka kuchni polskiej Sporo było także ciekawych opowieści z czasów o których niewiele wiemy, bo nie ma możliwości, aby Kasia się nimi dzieliła. Raczej niezbyt często w programach telewizyjnych, gdzie jest gościem dadzą jej spokojnie poopowiadać
Mr. Taste