ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:242/728)

Boczniaki 134

wyglądają nie najgorzej :)) Boczniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Podobno smaczne są w wersji a’la flaczki ale jakoś u mnie nie są zbyt popularne takie grzyby. Ciekawa jestem co Wy robicie z tych grzybów? Boczniaki marynowane 1 kg grzybów boczniaków 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren pieprzu 5 ziaren

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku 126

blogiem przeszłam lekką metamorfozę, nauczyłam się choć troszkę robić zdjęcia (wcześniej mnie to w ogóle nie interesowało, teraz coraz bardziej wciąga), oswajam się z komputerem i poznałam wiele ciekawych osób. Powoli czuję się cząstką tej wspaniałej blogowej rodzinki co mnie niezwykle cieszy. A teraz do rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko

Pieguskowa Kuchnia
Lubię :) 79

rzeczywistości, pobujać w obłokach, 9. Lubię (to chyba za mało powiedziane) czekoladę pełnomleczną z całymi orzechami laskowymi lub migdałami, 10. Lubię zwiedzać zamki, ponieważ takie miejsca zawsze kryją jakąś ciekawą historię (a nawet słuchać  bajek). Do zabawy zapraszam: Marzynię dziqą karolkę pookcook pyrę brysskę gosię Mam nadzieję, że te osoby jeszcze nie brały udziału w tej zabawie, skorzystają

Pieguskowa Kuchnia
Chrusty 78

specjalnych gości – rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie – grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie – zależy to od tego

Pieguskowa Kuchnia
Torcik z rabarbarem i truskawkami 105

zaczęły się dopiero w piekarniku, kiedy okazało się, że „ślimaki” się rozrywają i cały efekt szlag trafia. Na szczęście zostało mi nieco ciasta i jakoś wybrnęłam z nieciekawej sytuacji. Jedno jest pewne- choć efektownie wyglądało to nie upiekę więcej tego ciasta. Zastanawiałam się czy go w ogóle publikować ale ostatecznie pojawia się na blogu tylko uprzedzam

Pieguskowa Kuchnia
Zupa rybna 124

właśnie gotowało się u mnie w domu rodzinnym i miałam ogromną ochotę na powrót do tego smaku :). W większości domów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie? Zupa rybna świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku II 85

Ostatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 141

temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co z tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami

Pieguskowa Kuchnia
PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI 93

Przepis do Sierpniowej Piekarni wybrała dla nas Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji- klik . Tak ciekawa propozycja, na dodatek w tak zacnym gronie, nie mogła mnie ominąć. Dziękuję Amber – klik za zaproszenie, gdyż uwielbiam takie wspólne spotkania przy piekarniku. Oryginalny przepis można zobaczyć na blogu Bread & Companatico . A upieczony już chleb pane ibleo polecam Wam podziwiać

Pieguskowa Kuchnia
PAN RUSTICO 92

chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar i smak chleba. W przypadku, kiedy użyjemy mąki z wyższym typem pieczywo będzie ciemniejsze, ale tak samo smaczne. Ciekawa jestem jak poszło Piekarkom biorącym udział we wspólnym wypiekaniu. Do zobaczenia na Waszych blogach PAN RUSTICO przepis pochodzi z BBC Food – klik! tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady STARTER

Pieguskowa Kuchnia
GNIAZDKA Z CIASTA PARZONEGO 819

mieście odwiedzałam właśnie ze względu na obłędne gniazdka. W żadnym innym miejscu nie udało mi się skosztować tak smacznego ciasta parzonego, jak właśnie tam. Swoja drogą, to ciekawa jestem czy nadal istnieje ta cukiernia? Tymczasem postanowiłam przygotować swoje własne gniazdka. Zbierałam się do nich już od kilku lat i zawsze coś stawało mi na drodze. Dzisiaj jednak zabrakło

Pieguskowa Kuchnia
Restauracja Blue Cactus w Warszawie 162

jeszcze... W ogórku można znaleźć kącik zabaw dla dzieci, a w weekendy przeprowadzamy animacje dla dzieci z free kids menu (dzieci jedzą za free). To bardzo ciekawa atrakcja, a dla dorosłych w piątki i soboty możecie posłuchać muzyki na żywo. Tak jak już wspominam o dobrych rzeczach to warto wspomnieć o toaletach, które są bardzo czyste i zadbane

Niezły Młynek
chłodnik z arbuza (paleo, bez glutenu) 122

ochotę na jakiś lekki, nie rozgrzewający obiad, lunch, czy nawet kolację. A chłodnik z arbuza fajnie się wpasowuje w taki klimat za oknem. Samo połączenie smaków jest zaskakująco odświeżające. Ciekawa inspiracja na letni upalny dzień. Chłodnik z arbuza jest mega szybki w przygotowaniu co też jest jego dużym plusem. W sumie mogłoby to być smoothie i w takiej formie

PaleoLife
Tosty z grillowanym camembert i musem malinowym 127

Nudne śniadanie? Latem to niemożliwe :) Urodzaj pysznych owoców, że owsianki, jogurty, placki i inne smakołyki same lądują na talerzach. Połączmy zatem owoce i ser, które w duecie prawią ciekawą niespodziankę:) Składniki: kromka chleba tostowego masło krążek sera camembert 1/2 szklanki malin łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Chleb smarujemy cieniutko z obu stron masłem i grillujemy lub wrzucamy do tostera

ChilliJemy
Balsamico winegret wg Aleex 118

byłam w Londynie, miałam okazję poznać nowy smak. Moja przyjaciółka, Alicja, przyprawiała niektóre potrawy ciekawym dressingiem. Spojrzałam na butelkę, na której widniał napis „Balsamico winegret” i doszłam do wniosku, że w sklepach w moim miasteczku nie mam szans, aby to kupić. A ponieważ chciałam przygotować niektóre potrawy z tym sosem, musiałam go po prostu zrobić. Wystarczyło kilka wskazówek kulinarnych

W mojej kuchni