ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:244/728)

Warzywna paella 144

już podsmażycie pierwsze składniki i dodacie bulion, to potrawa przygotuje się wręcz sama, a jedyną trudnością będzie wrzucenie w odpowiednim czasie pozostałych warzyw. Warzywna paella będzie daniem niezwykle smacznym, ciekawym, relatywnie tanim, a przy tym idealnym wręcz do jedzenia w ciepłe, słoneczne dni – a już najlepiej smakować będzie na świeżym powietrzu Składniki na 2 – 4 porcje: 200 g ryżu

Even Better Food
Sałatka z sosem truskawki/malina 146

Ostatnio szukam ciekawych miejsc z opcją wegańskiego jedzenia i tak trafiłam do uroczego miejsca na mapie Polski Figlarnia to domki na drzewie, cisza, spokój, natura, wspaniały klimat i fantastyczne jedzenie… Szef Kuchni Patryk wyczaruje dania pod potrzeby klienta. Ja wymyśliłam sobie, że dania mają być wegańskie i w dodatku bezglutenowe Co jak się domyślacie, większości Kucharzy przeraża

Apetyt na Zielone
Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! 147

tejże chwili pomyślałam o lawendzie jako o składniki właśnie przygotowywanego ciasta…A dlaczego nie? Postanowiłam więc dorzucić jej zapach do jagodowego aromatu, sama będąc ciekawa końcowego efektu. Powiem szczerze, że przeszedł najsmielsze oczekiwania, a sernik zniknął w mig i został okrzyknięty hitem tego lata! Składniki ( na małą tortownicę 16-18cm) spód 120 g herbatników

Raj dla Podniebienia
Letnia sałatka owocowa z galaretką wg Aleex 115

Tegoroczne wakacje mijają mi pod znakiem podróży. Kilka już za mną, kilka jeszcze przede mną. Lubię być w ruchu, poznawać nowe miejsca i nowych ludzi. Jestem ciekawa świata i nieustająco zachwycam się jego pięknem. Lubię leniwie spacerować nieznanymi uliczkami i przyglądać się detalom, czuć klimat miejsc i powiew historii, która odcisnęła swoje piętno na budynkach. Lubię siadać w knajpkach

W mojej kuchni
Duńska sztuka i prawie duńskie drożdżówki. Z marcepanem i porzeczkami 103

Oryginalny film z Kimem Larsenem, jednym z najpopularniejszych piosenkarzy pokolenia moich Rodziców, jest prawdziwym hitem. Znają go wszyscy. Nawet ja obejrzałam już ładnych parę lat temu. Tym bardziej byłam ciekawa sztuki. Okazało się, że została mocno odnowiona (film jest z tysiąc dziewięćset osiemdziesiątego czwartego roku). Tutaj bohaterowie posługują się komórkami i odnotowują kolejne kroki przedsięwzięcia na facebooku. Historia jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza na spodzie z kalafiora 195

chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy

Poezja smaku
koszyczek z bialka z zoltkiem i awokado 117

piec kolejne 5 minut. Na talerzu ułożyć sałatę na to kromkę  chleba , plasterki awokado . Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na górę ułożyć chmurkę z jajka. Ciekawa ,niecodzienna kolacja ,może być też śniadanie ,przekąską

w mojej kuchni
Chłodnik z miętą. 177

Załóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado.  Jeśli uda się na takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania

zadanie-gotowanie
Chłodnik z miętą. 177

Załóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado.  Jeśli uda się na takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania

zadanie-gotowanie
Gdzie nad wodę blisko Warszawy – wycieczka dla dwojga 147

miałam weekend na wodzie razem z KatalogMarzen.pl i ich programem Chcę To Przeżyć, który zachęca, żeby spełniać swoje marzenia. Jeśli nie wiemy na co mamy ochotę, możemy wybrać jakąś ciekawą aktywność z katalogu. Jest tam mnóstwo warsztatów, wycieczek, kursów i degustacji, ale ja bardzo chciałam coś związanego z wodą, przebywaniem na świeżym powietrzu i koniecznie blisko Warszawy

Ugotowane pozamiatane
Bób w sosie pomidorowym 222

czym postanowiłam przygotować bób w sosie pomidorowym na arabską nutę. Danie okazało się rewelacyjne - niezwykle smaczne i aromatyczne. Bób idealnie komponuje się z pomidorami i egzotycznymi przyprawami tworząc bardzo ciekawą i sycąca potrawę.  Potrawkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania i wyzwania 3 po 3, którego głównymi składnikami miały być bób, pomidory i czosnek, wszystko

Codzienne Gotowanie
Deser owocowy ze słonecznikową śmietanką, Gdańsk 162

starówka Awokado (wegańskie bistro), smaczne jedzenie, też na wynos ogórkowa (kiszone) kotlet meksykański, majonez, pure, surówka red velvet , trochę mdłe, wygląda lepiej Europejskie Centrum Solidarności, zdecydowanie warto odwiedzić, dużo ciekawych informacji, nawet dla osób nieinteresujących się historią, bardzo interaktywnie i nowocześnie Sunflower cream with fruit A super quick, delicious and easy to make dessert: sunflower cream with fruit. Best

Qlinarnie i Qlinarnie
KONKURS i recenzja książki „Zdrowe lody” 133

lody, granity, mrożone jogurty, czy lodowe desery? To książka dla Was! Ja jestem miłośniczką wszystkich zimnych deserów, a ta książka od razu wpadła mi w oko. Jest niesamowitym zbiorem ciekawych, nietypowych i pysznych przepisów na lody i lodowe fantazje o jakich Wam się nie śniło! Christine Chitnis, autorka książki z przepisami „Zdrowe lody” prezentuje

Be Fit Be Strong
WAFEL SNICKERS (wegański, bez cukru) 133

jaglane i kokos. Przepis inspirowany jest przepisem na wegański deser a’la Snickers z bloga kulinarnego Kuchnia Ellie . Bardzo serdecznie zapraszam Was do klikania – znajdziecie tam wiele ciekawych kulinarnych inspiracji. Przepis na deser a’la Snickers – https://www.youtube.com/watch?v=HuU69Eu1pz0 Blog Ellie – http://kuchniaellie.blogspot.com/ Kanał Ellie – https://www.youtube.com/channel/UCesm5xI_FhbZpBA3UbL_e9Q Składniki: I warstwa

Via Gusto
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 174

jasny, sos sojowy grzybowy, olej sezamowy, mleczko kokosowe, ryżowy makaron i kilka różnych gotowych marynat. Bo kuchnia chińska, jest tak na prawdę dość prosto kuchnią, bardzo aromatyczną, bardzo ciekawą i o wielu, wielu smakach i zapachach.  Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne warzywa z ryżowym makaronem w tajskim sosie z sezamem. 15 minut o obiad masz gotowy

SMYKWKUCHNI