próbować nowości. Ten przepis bardzo mi się spodobał - niby taki zwykły, ale jednak dodatek orzechów świetnie wzbogaca jego smak. Dla kogo: dla fanów orzechów dla lubiących zwykłe ciasta z ciekawym dodatkiem dla chcących spróbować murzynka w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 250g masła szklanka cukru 3 łyżki kakao łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki wody 4 jajka 2,5 szklanki
Mania Wypiekaniawiejskich. Poza publikacją, o której wspomniałam, dostępna jest również inna publikacja LGD Eurogalicja, wyróżniająca się pięknymi zdjęciami podkarpackich, galicyjskich potraw, wykonanymi przez Tadeusza Poźniaka – „Tradycja, smak i wdzięk” oraz ciekawa „Księga tradycji i smaków Eurogalicji”. Składniki: 200 g selera 200 g ziemniaków 100 g ogórków kiszonych 100 g cebuli szczypiorek sól i pieprz majonez Seler i ziemniaki myjemy szczoteczką
Trzeci talerzDzień dobry! Od kilku tygodni w hotelu Hilton Garden Inn Airport trwa bardzo ciekawa akcja "Blogerzy w hotelowej kuchni". Co tydzień różni małopolscy blogerzy przygotowywali swoje autorskie menu, które zostało zaserwowane w ramach oferty Quick lunch. Akcja ta polega na wydaniu lunchu (2 dań, zupy/przystawki i drugiego dania) w bardzo krótkim czasie. Restauracja gwarantuje, że od wejścia
Pora coś zjeśćkoniec września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się najnowsza książka kulinarna Darii Ładochy. Jej pierwsza książka o kuchni tajskiej zachwyciła mnie, dlatego bardzo byłam ciekawa kolejnej pozycji. Całkiem niedawno otrzymałam pachnący nowością egzemplarz od Wydawnictwa :) "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - już sam tytuł sprawia, że z pewnością każdy z nas pomyśli od razu - to coś dla mnie
Moje Kuchenne Rewelacjekrowami a nie kotami panowie się uganiali. "Kotboj" i już! Czym się zatem to towarzystwo posilało? Idąc tropem Maćka, zajrzałam na amerykańskie strony z przepisami kulinarnymi. Znalazłam tam kilka ciekawych pozycji, ale doszłam do wniosku, że nie będę tego tematu traktować wprost. Przyświecać mi będzie jeden cel, prostota wykonania i minimalna ilość składników użytych w daniu. Maciek pisał
zadanie-gotowaniebędzie ich coraz więcej, bo mam kilka pozycji, które bardzo chciałabym spróbować. BIONA to brytyjska marka produkująca żywność organiczną, odpowiednią dla wegetarian. Oferta jest niezwykle szeroka i ciekawa. Znajdziesz tu między innymi: soki, przekąski, makarony, sosy, słodycze. Składniki użyte w produktach pochodzą z czystych i naturalnych terenów, na których nie używa się pestycydów i herbicydów ani GMO. Żywność
Zdrowie na języku :Pfrancuskiego są doskonałą przekąską na każdą porę dnia i nocy. Kto kocha pomidorki i ser feta będzie w niebie po zrobieniu tego przepisu Dodatkowo, mini tarty urozmaiciłam czarnuszką, jestem ciekawa czy Wy ją lubicie, czy w ogóle już jej próbowaliście? Ja poznałam ją dopiero około 2 lat temu, kupując na próbę bułki z czarnuszką – zakochałam się Wracając
Kuchnia Bazyliimąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku. Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła, tak jak same kasztany rok temu :) Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru Spód
FitKotmiałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem ciekawa, ukośna linia między masami gubi się w pastelowych barwach. Niemniej deser wyszedł wyśmienity. Nieoczywisty, delikatny smak geranium sprawia, że goście zaczynają się głowić, co to właściwie jest. Całość jest lekka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznowu przepis sprzed lat... co pewnie widać po zdjęciach. Szperam ostatnio po moich archiwach w poszukiwaniu ciekawych przepisów i nadających się do publikacji jeszcze jako tako zdjęciach. Dzisiaj znalazłam dla Was potrawkę cielęcą i postanowiłam ja pokazać ze względu nie tylko na smak, ale jako ciekawostkę, klasykę z kuchni francuskiej godną uwagi. Może zechce ktoś ją zrobić, jeśli lubi
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem postanowiłam upiec sernik o smaku mocno kokosowym z kulkami Raffaello . Jest nie za bardzo słodki a wiórki kokosowe nadają mu ciekawej tekstury :) Polecam bo wart jest przetestowania a swoim urokiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych - 30 g masła ( roztopić) Masa serowa : - 1 kg sera białego
Wypieki Renetylko wykorzystałam przepis, ale i zużyłam po niedzielne resztki, aby nic się nie zmarnowało. A zmarnować nie ma się prawa. Muszę jeszcze nadmienić, że z tą ciekawą lekturą, zapoznałam się dzięki uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mocno ciepłej wody 3 łyżki oleju jajko 0,5 łyżeczki soli Farsz: 1/2 szklanka
Dieta moja pasjajedne jak i drugie gotujemy bardzo wolno pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki, do momentu aż się ładnie zrumienią. Taka okrasa jest bardzo ciekawym, chrupiącym akcentem i dodatkiem do prostych, lekko słodkich klusek, które chętnie jedzą duzi i mali. Proszę zwróćcie uwagę jak mi się udało uchwycić duszka ( dymek ) nad talerze
Dieta moja pasjamało wiarygodną. Zdrowa, zbilansowana dieta to nie tylko zdrowe i piękne ciało, to także bystry umysł, a co za tym idzie....szczęśliwy człowiek. Książka zawiera wiele ciekawych przepisów, takich prostych czasem wręcz banalnych, ale opartych na produktach które śmiało nazwać można samo dobro. Tu nie chodzi o to aby popadać ze skrajności w skrajność, ale o zasadę
Dieta moja pasjaNajpierw odrobina przechwałek. Przed chwilą dowiedziałam się, że zajęłam III miejsce w konkursie jaki zorganizował Majonez Kielecki pt ,, Przepis na sławę''. Czy jestem zaskoczona? Tak, była masa ciekawych przepisów, liczyłam że może jakieś wyróżnienie... A tu proszę, moja pasta sezamowa zdołała się załapać na przysłowiowe pudło, a z nią i ja. ;) I tak zyskałam komplet garnków Tefal. Sam przepis
Dieta moja pasja