ciasto - 164325 przepisów (strona:6721/10955)

Jajka faszerowane serkiem mascarpone 287

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Czas zajadania się przede wszystkim babkami, mazurkami i oczywiście jajkami, w każdej z możliwych postaci ☺ Dzisiaj propozycja na zimną przekąskę, w

Ania i Marcin gotują
Sałatka z pory i makaronu 200

Rewelacyjna sałatka, z makaronem, więc pożywna, nadaje się doskonale na sytą kolację jak i na przyjęcie gości, łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero

kgwjanczewo
Szkockie naleśniki, idealne na śniadanie 262

razem jak takie jedzonko pojawi się na moim stole. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, jajko. Wlać mleko, dokładnie wszystko wymieszać za pomocą miksera. Odstawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. Thermomix – do naczynia miksującego dodać jajko, cukier, mąkę, mleko, zmiksować obroty 3, czas 6 sekund Patelnię rozgrzać mocno, nie dodawać tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlać po dużej łyżce(...)ciasta, formując kilka placków. Smażyć na średniej temperaturze do lekkiego zarumienienia z wszystkich stron.( Jak pojawią się pęcherzyki to oznacza, że można już je przewrócić) Podawać ciepłe polane dowolnym sokiem i owocami lub posypane cukrem pudrem albo dżemem lub bitą śmietaną Są pycha

Kuchnia Pokoleń
Nowojorski kremowy sernik truskawkowy 338

czyli w środku wykładamy folię spożywczą (najlepiej posmarować blaszkę masłem by folia się przykleiła) a na zewnątrz owijamy tortownicę folią aluminiową po to by woda nie dostała się do ciasta. Ciasteczkowy Spód: 200 g herbatników pełnoziarnistych 100g masła Masło rozpuszczamy i studzimy, herbatniki kruszymy na pył lub blendujemy. Mieszamy herbatniki z masłem wykładamy  i ugniatamy w tortownicy. Odstawiamy(...)lodówce. Masa Truskawkowa: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wody Galaretki zagotowujemy w 2 szklankach wody. Truskawki blendujemy i dodajemy tężejącą galaretkę. To wszystko wylewamy na ciasto wcześniej schłodzone. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia

Moje Słodkie Piekiełko
Szybka Babka Banaowo- kawowa 149

Idealne ciasto na niedziele. Szybka, prosta babka kawowo- bananowa. I moja kolejna nieśmiała próba upieczenia babki, tym razem wyszła rewelacyjnie i smacznie. Zachęcam zrobienie takiej babki dzieciom bo smak bananów w środku spowoduje ,że każde dziecko pokocha tą babkę. Składniki: 4 jajka 250 g cukru ( jeżeli ktoś nie lubi za słodkich wypieków polecam mniejszą ilość) 80 ml oleju 5 łyżek(...)razy i kolejna porcja... ułatwi nieco życie :) ale jeżeli dodacie mąkę na raz też nic się nie stanie. Dużą formę na babkę z kominem wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wylewamy i wkładamy do piekarnika na 50 minut na 160*C Gotową babkę od razu wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem lub kandyzowanymi owocami :) *** Tymczasem

W Moim Magicznym Domu
Mazurek różany 226

postanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie. Mazurek różany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 275

urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio(...)ciasteczka się wyrównały. Blachę z makaronikami odstawiamy na 30 – 40 minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu

Ciastkozercy
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 212

łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Kruche babeczki z pieczarkami i serem 235

żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy

Szefowa kuchni
Dietetyczne kruche ciasteczka orzechowe bez masła i cukru 614

Wielkanoc oprócz ciast i babek często przygotowujemy także kruche ciasteczka w świątecznych kształtach. Niestety, z reguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek(...)łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 12-15 minut

Chocolate Muffin Blog
Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie 145

wymieszać, tak żeby dobrze się połączyły. Nie wyrabiać. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym (lub nawet dwoma) i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Gdy ciasto już wyrośnie i będzie miało gąbczastą strukturę, to przelać je do dwóch form keksowych nasmarowanych masłem (osobiście miałam jednak problem z wyciągnięciem chleba po upieczeniu, więc należy albo porządnie nasmarować keksówki(...)wyciągnięcie chleba). Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do kolejnego wyrastania na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ° C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięte ciasto chlebowe włożyć do piekarnika, ponownie go zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para nie uciekła) i piec przez 45-50 minut. Upieczone chleby wyjąć

Passions hobbies life
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pastą szynkową 208

jesteśmy fanami. Rurki wyszły świetnie i praktycznie od razu zostały zjedzone. Nie było na co czekać. ;-) Ich przygotowanie jest banalne, wystarczą tylko odpowiednie foremki do rurek. Rurki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz + kiełki do dekoracji 1. Ciasto francuskie

Szefowa kuchni
Udko z kurczaka w panierce kokosowej z zielonym groszkiem 183

Składniki: 3 uda z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 limonka 2 łyżka sosu sojowego 100 ml czerwonego wina 4 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki 2

kgwjanczewo
Pachnący bochenek na każdą porę roku 254

wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami.  Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Wlać do mąki, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięty bochenek skropić wodą, naciąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
RAW CIASTO- ŻURAWINA Z MIĘTĄ W DUECIE 173

Coraz częściej odważam się na tego typu ciasta i coraz bardziej mi się to podoba. Dzisiaj prezentuję surowe ciasto z żurawiny i mięty- jest to duet niecodzienny, ale za to jaki zgrany. Przy każdym kęsie słodycz rozpływa się w ustach, lecz wcale nie taka banalna słodycz. Słodycz subtelna i nienaganna. SKŁADNIKI: SPÓD: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego 1/3 szklanki wrzącej wody

healthy dreams

Proponowane wyszukiwania