Waniliowe serca z truskawkami 197łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny kształt foremką lub nożem. Pieczemy
Wrzosowa Polana
ZAKWAS NA ŻUR 229Zakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego. SKŁADNIKI: 8 łyżek mąki żytniej 2 ząbki czosnku (obrane) 2 liście laurowe 2 ziarna
RAROSSA
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 371jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło – na około ½ do 1 godziny. Nic się nie stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej ;) Schłodzone ciasto wstawiamy
Jak gotować i nie zwariować
bezglutenowe krakersy z sezamem 215łyżeczki soli himalajskiej 1/4 szklanki oleju kokosowego ok 9 łyżek wody + sezam do posypania WYKONANIE: Wszystkie składniki blendujemy razem, następnie układamy na papierze do pieczenia i formujemy z ciasta płaski prostokąt (łatwiej nam będzie jeśli posmarujemy ręce olejem kokosowym). Ciasto kroimy na mniejsze prostokąty (nie musimy ich oddzielać- po upieczeniu same się od siebie odłamią). Na każdym z prostokącików robimy
healthy dreams
Muffinki matcha – wegańskie i bezglutenowe 254olej kokosowy. Wstaw na ogień i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier i olej kokosowy się rozpuszczą. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto o jasnozielonym kolorze. Za pomocą dużej łyżki wykładaj partie ciasta do przygotowanych papilotek, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij, po 10 minutach wyjmij muffinki z formy
Roślinna - blog wegański
Chleb markook czyli saj bread 201drożdży 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn ( tutaj przepis ) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Na lekko podsypanej mąką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 222starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody
W Mojej Kuchni Lubię
ciasteczka kwiatuszki 177gorzkiego kakao 1 żółtko 100 g masła 50 g cukru pudru 100 g lentilków odrobina lukru lub lukrowy pisak Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, kakao i żółtkiem. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i foremką wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce do pieczenia i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Simit- tureckie bajgle 173łyżeczka soli 1 szkl. sezamu Skworcu 1/3 szkl. pekmezu lub melasy [ 1/2 szkl.wody +1 łyżka miodu] Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 [ u mnie 12] kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans [ ja nie zostawiałam] . Następnie
Moje domowe kucharzenie
Lekkie ciasto kawowe 307biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao krem: 2 szklanki … Czytaj dalej Lekkie ciasto kawowe
czarrna od kuchni
Rolada z galaretką z nutą amaretto 224dziś zrobiłam roladę z galaretką z nutą syropu amaretto a co tam tak żeby było inaczej. Zazwyczaj dodaje go do kawy ale czemu by nie do kremu :) Składniki na ciasto Z tego przepisu Składniki na krem (bardzo podobne jak z powyższego przepisu z lekkimi zmianami) 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 30-40 g cukru 2 galaretki(...)Amaretto (u mnie z Biedronki) Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce). Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem (ważne by dobrze wystudzić biszkopt). Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem
Piekielna Kuchnia Pati
Maślane pyzy / kluski na parze / parowańce z cynamonem 230olej. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Odstawiamy na chwilę a kiedy zaczną rosnąć, dodajemy do mąki. Dolewamy resztę mleka, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Ciasto dzielimy na 12-15 części. Formujemy bułeczki. Ponownie pozostawiamy do napuszenia, tym razem na około 30 minut. 3. Pampuchy układamy
Szefowa kuchni
Babka Migdałowo - kokosowa 188Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki z nutką zdrowych dodatków. Ciasto jest pełne smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła z pewnością(...)migdałami. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 3. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać. 4. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę. Polukrować, ozdobić płatkami
vaniliowoczekoladowa
Pizza z patelni 207miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni) po około
Di gotuje
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 345standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka(...)miejsca pomiędzy jedną a drugą porcją. 6. PIECZENIE (10 min) Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika od razu po nałożeniu porcji na blachę (ciasto ma luźną konsystencję i jeśli zostawicie je na dłużej w temperaturze pokojowej to za bardzo rozpłynie się na boki i Wasze ciastka będą zbyt cienkie) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut, do momentu
Nerds Kitchen