ciasto - 164325 przepisów (strona:6728/10955)

Cynamonowe placuszki 210

łyżeczki cukru - szczypta soli - olej do smażenia - cukier puder do posypania Mleko łączę z jajkiem i olejem. Dodaję mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Całość mieszam. Ciasto ma być dosyć gęste.  Na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię nakładam łyżką porcję ciasta. Smażę z dwóch stron na średnim ogniu. Podaję posypane z cukrem pudrem. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Krem daktylowy 194

Zdrowy krem daktylowy, bez dodatku cukru i tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet zjedzenie niewielkiej ilości sprawia, że nie mamy już ochoty na niezdrowe słodycze. Dodanie do niego odrobiny alkoholu sprawia, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu). Zachęcam do spróbowania, same suszone(...)ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem. Krem daktylowy jest gotowy od razu po zrobieniu do jedzenia lub można go schłodzić. Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często dodaję go również do owsianki na słodko

Kuchcik gotuje
Schabowy w cieście 208

Kolejna odsłona schabowego..tym razem w cieście. schab, polędwica 1 szkl.  mąki tortowej Młynomag 1/3 szkl.mleka 1/3 szkl.wody gazowanej 2 jajka sól, pieprz , majeranek Mięso pokroić w plastry i rozbić. Mąkę wymieszać z jajkami, wodą, mlekiem i przyprawami.Ciasto ma być ani za rzadkie, ani za gęste.Plastry mięsa dokładnie zanurzyć w  cieście i  usmażyć

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z nutą pomarańczy 226

pieczenia i startą skórkę z pomarańczy. 2. Dodajemy rozkłócone jajko, sok z pomarańczy i mleko. 3. Miksujemy za pomocą miksera, aż w cieśnie nie będzie grudek z mąki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, a jeśli zbyt gęste rozcieńczamy je sokiem pomarańczowym. 4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego, a następnie wylewamy porcję ciasta

W kuchni Katie
Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym 323

Dzisiaj na obiad polecam zapiekankę z kalafiora. Jak zapytałam się znajomych co najczęściej robią na obiad z kalafiora to padły tylko dwie odpowiedzi- pierwsza: na parze

Niezły Młynek
Chleb na sodzie z rozmarynem , jabłkiem i rodzynkami 174

stopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć

Moje domowe kucharzenie
Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym 183

cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 20 minut aż muffinki się zarumienią. Przygotować lukier

Mama Gotuje
BABKA KAJMAKOWA 196

pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając i uważać by nie przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną(...)Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem

Ciastka - domowe słodkości
Brustschetta 224

To klasyczna grzanka pochodząca z Włoch, a dokładnie z Toskanii. Idealna przekąska na spotkanie towarzyskie, bądź wieczór we dwoje. Choć jej pierwowzór, to jedynie chleb zapiekany

Ania i Marcin gotują
Tęczowy sernik na zimno 784

sernik na zimno Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać barwników spożywczych

na moim stole...
Pączki z serka homogenizowanego (z cytrynową nutą) 237

posypania Jajka roztrzepać z cukrem cytrynowym. Dodać serek i całość ponownie wymieszać. Masę stopniowo połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. (Masa jest gęsta i taka powinna być.) Ciasto - za pomocą małej łyżeczki (ja użyłam łyżki do lodów) - wrzucać na rozgrzany olej. (Warstwa oleju powinna wynosić około 4-5 cm, a jego idealna temperatura to 175 stopni. Łyżkę co jakiś(...)czas maczać w gorącym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało.) Pączki smażyć z obu stron - na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Najlepsze są - jeszcze ciepłe

Di gotuje
Krokiety z kaczką i pieczarkami 347

Moja propozycja na niedzielny obiad :)  chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, czyli ... krokiety, a do tego barszczyk i mamy wszystko czego nam potrzeba ! Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 g mąki 0,5 l mleka woda 1-2 jajka 1 łyżka oleju sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni

Malinowo w kuchni
Kotleciki miniaturki 188

Składniki: 1/2 kg mielonej szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 bułki czerstwe szczypta majeranku sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia

kgwjanczewo
Biszkopt z masą śmietanową z dodatkami ..i 5 lat blogowania 156

Upiekłam biszkopt kakaowy i zrobiłam takie oto ciasto przekładane masą śmietanową..do masy śmietanowej dodałam oczywiście żelatynę , zastygnięte i pokrojone galaretki oraz rodzynki i kiwi, które pysznie chrupało podczas jedzenia.Żelatyna, rodzynki , kiwi oraz mąka orkiszowa i kakao pochodzi ze sklepu Skworcu ..polecam.. Na końcu postu ,po zdjęciach jest kilka słów o blogu... 7 dużych jajek (osobno białka(...)statystyki  i ja nigdy do nich nie dorównam..ale jak dla mnie to jest i tak dużo..dziękuję bardzo..i zapraszam częściej.. Dobra , dość pisania..częstujcie się ciastem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto truskawkowo-karmelowe 291

biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem truskawkowy: ok. 0,5 kg … Czytaj dalej Ciasto truskawkowo-karmelowe

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania