Grahamki 148niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru i letniej wody robimy zaczyn, pozostawiamy do momentu aż zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki
Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasteczka z serka topionego 472łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: papryka słodka i czarnuszka do posypania sos czosnkowy ( Develey ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotuje
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 180kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę tortową i żytnią, wsypać sól, wymieszać. Dodać zaczyn, olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45-60 minut. Po tym czasie wyrobić, przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy
Smakołyki Asi
Walentynkowe serduszka 182Walentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko cukier bita śmietana truskawki Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami
Pyszności Słodkości
Domowy makaron 228rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie... Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag , którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast. Składniki: Dla 6 osób: 300g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 płaska łyżeczki soli 3 jajka 1/4 łyżeczki kurkumy Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku(...)robimy wgłębienie, wbijamy jajka i dodajemy odmierzoną ilość kurkumy- lub po prostu jak ja- dodajemy "na oko". Całość siekamy dokładnie, a następnie zagniatamy tworząc jednolitą kulę ciasta. 2. Kroimy po kawałku i podsypując mąką wałkujemy na cienkie płaty. Możemy również użyć wałkownicy- u mnie się sprawdza i jest o niebo lżej. Gotowe kroimy na cieniutkie nitki- nożem lub również
Kuchnia w czekoladzie
Torcik walentynkowy z serduszkiem 176truskawki, Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Foremką w kształcie serca
Tradycyjna kuchnia Kasi
Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 222czas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie(...)miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). 5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha. 6. Przechowuj w lodówce, najlepiej owinięty folią
Powiedz dietom nie
Mini bułeczki - koreczki 2964onej w plastry) sałata majonez ketchup świeży ogórek rzodkiewki 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy
Szefowa kuchni
Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni 207cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i posypać (obficie) orzeszkami oraz pestkami. Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić(...)kratce. Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Orzeszki i pestki - możecie dodać do środka ciastek - wymieszać z połączonym ciastem
Di gotuje
Mufinki czekoladowo-kokosowe 197gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać .D o ciasta wsypać wiórki kokosowe, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.F ormę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości.W stawić do nagrzanego piekarnika, piec
Moje domowe kucharzenie
Walentynkowe serduszka bezowe 217Walentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was
Niezły Młynek
Makaroniki malinowe 373urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Makaroniki można wyciskać bezpośrednio(...)ciasteczka się wyrównały. Blachę z makaronikami odstawiamy na 30 – 40 minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut
Ciastkozercy
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 429TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z
Ostra na Słodko
Bułeczki z patelni nadziewane camembertem 293Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około 10g camemberta i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule. Smażymy(...)Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe. Usmażone bułeczki przekładamy na talerz i podajemy od razu. Kaloryczność: 460 kalorii w całej porcji
Moja Micha
Pieczony naleśnik z jabłkami 273łyżki erytrytolu 1/2 łyżeczki cynamonu małe jabłko Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłka) umieszczamy w misce i łączmy ze sobą za pomocą miksera lub zwykłej łyżki tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję- takie jak do cienkich tradycyjnych naleśników. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy w piekarniku
Moja Micha