Pieczone ziemniaki 593Oboje z żoną od dziecka jesteśmy amatorami ziemniaków. Spójrzcie, jak wyglądają po wyjęciu z piekarnika. My nie potrafimy się im oprzeć. Prawdę mówiąc, nawet nie próbujemy
Ania i Marcin gotują
Kruche babeczki z pastą szynkową 424ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy
Szefowa kuchni
Ciasteczka z kaszy gryczanej 232www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56). Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): miód orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można
Di gotuje
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 196mąki żytniej typ 720 -forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki -rozgrzewamy piekarnik 180 stopni -wkładamy naszą formę z ciastem do piekarnika na 45-50 min -wyjmujemy chlebek zdejmujemy papier i spryskujemy wodą.Ja używam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buły pszenne śniadaniowe z sezamem 176ciepłym miejscu aż urośnie zaczyn.Około 40 min.Do miski wsypujemy resztę mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i sól oraz roztopione ciepłe masło i wodę.Wyrabiamy dokładnie i długo , aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.Ja użyłem zwykłego miksera z odpowiednimi końcówkami.I jeszcze popracowałem troszkę rękoma.Następnie przekładamy do sporej miski i zostawiamy w ciepłym miejscu na około(...)czasie,wyrośnięte ciasto formujemy w wałek,tniemy nożem na mniej więcej równe części i każda z nich formujemy w kulkę , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 25 min.Po tym czasie wierzch każdej bułeczki smarujemy cieniutko roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno żytni pieczony w misce metalowej 178przekładamy do formy w której będzie pieczony chleb.Ja ten piekłem w zwykłej metalowej misce którą wyłożyłem papierem do pieczenia.Posypujemy sezamem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze,aż ciasto podwoi objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 50 min.Wyjmujemy i gotowe jeżeli chleb będzie jeszcze miękki od spodu to wkładamy do piekarnika jeszcze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Buły i rogale pszenno owsiane z sezamem i makiem 200ciepłym miejscu aż urośnie zaczyn.Około 40 min.Do miski wsypujemy resztę mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i sól oraz roztopione ciepłe masło i wodę.Wyrabiamy dokładnie i długo , aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.Ja użyłem zwykłego miksera z odpowiednimi końcówkami.I jeszcze popracowałem troszkę rękoma.Następnie przekładamy do sporej miski i zostawiamy w ciepłym miejscu na około(...)czasie,wyrośnięte ciasto formujemy w wałek,tniemy nożem na mniej więcej równe części i każda z nich formujemy w kulkę , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na około 25 min.Po tym czasie wierzch każdej bułeczki smarujemy cieniutko roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe 214bardziej fit od tradycyjnych,nie zawierają glutenu. ale jak dla mnie mają bardziej wyrazisty smak. Idealne na zarówno na słodko jak i wytrawnie. Musicie koniecznie spróbować. Składniki na ciasto: 1 szklanka gryczanej niepalonej 3 szklanki wody ok. 2 szklanek mleka 1 jajko Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzamy wodę(...)płuczemy wodę. Blendujemy ze szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu. Nadzienie: 2 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy na patelni. Jabłka
Cynamonowe szczęście
Ciasto na pierogi 164szklanki gorącej wody 1 jajko sól Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać gorącą wodę (nie wrzątek). Wszystko razem zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na 10 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować bardzo cieniutko i wykrawać szklanką krążki
magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z mięsem 226Składniki: farsz 500 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso zmielić. Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz i zlepiamy formując pierożki
magiczna kuchnia Kasi
Serowe pączusie 285smażenia Lukier do polania Posypka do wypieków Sposób wykonania: W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie zagniatamy aż będzie elastyczne i gładkie, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy
Wanilia i Kardamon
Placuszki bananowe z nutą kokosa 200wiórków kokosa 10g otrębów owsianych firmy Kupiec 80g dojrzałego banana 50g chudego twarogu Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 196wlej szklankę dobrego bulionu, poł szklanki wina białego, osol, opieprz, gotuj przez poł godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta, zrob trochę więcej sosu. Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych 100 g maki 2 l wywaru drobiowego
SzczyptaSmaQ
Donuts – Pączki z Dziurką 191przez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu. Ciężko poprzestać na jednym. Składniki: 490 g mąki pszennej(...)Dodajemy jajka. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i spienione drożdże. Mieszamy całość. Następnie lekko wyrabiamy ręką. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (conajmniej 2h). Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku. Odkładamy
Made By Mom And Son
Domowa granola 233Przygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie
Niezły Młynek