ciasto - 164325 przepisów (strona:6747/10955)

Maślankowe bułeczki 168

ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej blasze i ponownie zostawiamy na 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowe muffinki z suszoną żurawiną 240

miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Dodać cukier i przyprawę do piernika. Składniki suche dodać do mokrych, dodać żurawinę i całość wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Ciasto jest raczej zwarte. Przygotować 12 papitlotek i każdą napełnić dwiema łyżeczkami ciasta. Wstawić do piekarnika na około 25-30 minut. Wystudzić na kratce

Niebieski kubek z kawa
Chrupiące paluchy francuskie z kozim serem i ziołami 205

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszną i szybką przekąskę . To fajny pomysł na coś do schrupania kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście. Oczywiście trzeba mieć pod ręką ciasto francuskie i ser, ale te akurat mam w domu prawie zawsze. Paluchy robi się bardzo szybko - zanim nagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można podawać(...)Ciasto francuskie można zapiec też z bardziej bogatym farszem - z warzywnym omletem i kiełbaskami Do przygotowania dzisiejszych paluchów użyłam sera półtwardego wyprodukowanego z pasteryzowanego mleka koziego marki Soignon zmieniającej właśnie nazwę na Merci Chef! Ten ser ma łagodny, mleczny aromat. Jest elastyczny i delikatny. Nadaje się doskonale do kanapek, jako samodzielna przekąska a także do zapiekanek. W moich paluchach sprawdził

Smaczna Pyza
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 211

Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość  uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów

Niezły Młynek
Placki z jabłkami na sodzie 228

jabłkami robione przez moją mamę. Jest to danie bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a gdy do ich przygotowania użyjemy sody oczyszczonej, to możemy je smażyć zaraz po zrobieniu ciasta. Dodatkowo ich przygotowanie nie wymaga dodania cukru, jak to jest przy drożdżowych racuchach.   Placki z jabłkami na sodzie Składniki: – 2 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)składniki oprócz jabłek dodaję do miski i dokładnie łączę z sobą, możemy do tego użyć miksera. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Od razu dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Smażę na gorącym oleju, nakładam i formułuję placki za pomocą łyżki. Obsmażam z każdej strony do zarumienienia się. Usmażone odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.   Podaję

Kuchnia co dnia
Placuszki z kaszy manny 471

Zauważyliście na pewno, że jesteśmy fanami różnego rodzaju placków zjadanych na śniadanie. Zazwyczaj znajduje się w nich mąka :/ Tym razem proponujemy, aby głównym składnikiem była kasza

Ania i Marcin gotują
Placuszki ziemniaczano- serowe z sosem kefirowym 201

cytryny do smaku Wykonanie sosu: Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać z kefirem. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem do smaku. Wykonanie ciasta: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i staranie utłuc. Pokroić cebulę, ser żółty, czosnek, posiekać natkę pietruszki i wszystko połączyć z ziemniakami. Przyprawić do smaku, wbić jajko, zagnieść ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Kulki energetyczne- zdrowe słodycze 239

Czas przygotowania: 6 min. Składniki na ok. 8 sztuk Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka drobno

kulinarnyJa
Chleb buraczany na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia 259

buraki i łączymy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie zagniatamy przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtarzamy ten proces 4 razy. Patrz video .   Przykrywamy miskę z ciastem i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu.  Koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką i wysypujemy mąką.  Przekładamy uformowany bochenek do koszyka i zostawiamy do wyrośnięcia. Trwa(...)piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką wody. Ja Do piekarnika włożyłam gar z pokrywką a z wody zrezygnowałam. Ciasto wykładamy na ciepłą blachę lub do formy, ja wrzuciłam go do gorącego garnka, i wstawiamy do piekarnika. Dolać więcej wody (pominęłam), aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka z patelni (z czekoladą) 241

pieczenia 60g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo: około 40g czekolady (dodałam gorzkiej) Wszystkie składniki (oprócz dodatków) umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę. (Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do dłoni. W razie czego należy dosypać mąki. Jeśli jest za twarda - dolać odrobinę mleka.) Ciasto rozwałkować na grubość około

Di gotuje
Lekka tortilla z łososiem i koprem 187

Chyba każdy lubi takie przekąski. To jest moja propozycja karnawałowa, jednak tortilla świetnie nadaje się na śniadanie do pracy czy szkoły, jest bardzo lekka no i

Niezły Młynek
Mini hamburgery - koreczki 575

ketchup sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka  olej 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy

Szefowa kuchni
Lokma czyli tureckie pączki 205

szklanki oleju ciepła woda przegotowana cynamon PRZYGOTOWANIE W misce rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając po łyżce ciepłej wody (ilość według potrzeby). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W rondlu rozpuszczamy resztę cukru w 3 szklankach wody i gotujemy przez około(...)minut, aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słodkiego syropu. Parę razy mieszamy, by pączki nasączyły się syropem. Gotowe oprószamy cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła  lokma. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Focaccia na bazie ziemniaków 174

dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi  ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)około godzinę. Pomidorki  myjemy oraz kroimy na pół.  Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
12 BLOGOWYCH HITÓW 2015 ROKU! 355

Poniżej przedstawiam potrawy z 2015 roku, które cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem. Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę dania. Ciasto W-Z (wuzetka) Ziemniaczana zapiekanka Surówka z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy i pora Tort "Biały Napoleon" Gotowany sernik Zapiekane tortellini Ciasto Prince Polo Jajka na twardo w sosie tatarskim Ciasteczka ziarenka kawy Placki ziemniaczane z gotowanych

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania