Pączki na piwie 166masła olej do smażenia cukier puder do posypania konfitura Do miski robota przesiać mąkę i cukier puder. Dodać sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe piwo, żółtka i śmietanę, zagniatać ciasto (najlepiej robotem). Dolać masło, wyrabiać ok 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut. Po tym czasie zagnieść, rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Ułożyć
Smakołyki Asi
Leniwe 154powinna być nieco lepka, ale dawać się formować. Jeżeli jest zbyt wilgotna należy dodać nieco maki, jeżeli jest za sucha i nie chce się lepić, podlać niewielką ilością mleka. Ciasto podzielić na cztery części i na posypanej mąką stolnicy uformować dość cienki wałek, nieco go spłaszczyć (aby miał szerokość dwóch palców). Wałek z ciasta kroić ostrym nożem pod kątem
Codzienne Gotowanie
Kruche ciasteczka z lentylakmi 166masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli Masło posiekać do miski, dodać mąkę, cukier, sól i jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
kulinarnyswiatdomi
Migdałowe faworki 231spirytusu 7-8 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze części, stolnicę posypujemy mąką, każdą część ciasta wałkujemy bardzo cienko. Radełkiem wycinamy cienkie paski (4x10cm), każdy pasek nacinamy w środku, przekładamy jeden koniec przez nacięcie. Faworki układamy
Bajeczna Kuchnia
Lane chrusty / Funnel cakes 304puder do posypania Przygotowanie: W misce miksera ubij do białości żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając dodawaj mąkę, mleko i whisky, i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. W oddzielnej misce ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w masę z żółtkami. Przełóż do worka cukierniczego lub torebki foliowej i odetnij(...)jeden róg. W rondelku o średnicy 18 cm rozgrzej olej i wyciskaj cienkim strumieniem ciasto. Smaż do ładnego zarumienienia i przełóż na papierowe ręczniki. Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! English version Funnel cakes (9-10 cakes) Ingredients: 3 eggs, eggs wites and yolks separated 1 package (16g) of vanilla sugar 1 tbsp caster sugar 220 g cake flour
karmelowy
Pączki z Nadzieniem Różanym 202różanej Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 150 g mąki. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy, pod przykryciem w ciepłe miejsce, do napuszenia. Jajka, żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy do napuszonego ciasta. Dodajemy pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką
Made By Mom And Son
Walentynkowe serca z powidłami śliwkowymi. 216walentynki. Dzisiaj Ma dla Was propozycję pysznych ciasteczek z Powidłami śliwkowymi Chrupiące i nie są pracochłonne , w sam raz do Walentynkowej kawki :) Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Powidła śliwkowe Orzech cukier puder do posypania truskawki do dekoracji Wykonanie : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć foremką serduszka, po parze. Na jedno serduszko nałożyć
Sama słodycz i szczypta chili
Rybny kapuśniak 197Dzisiaj bardzo fajna propozycja kapuśniaku, bo z jesiotra. Ta nietypowa zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie
Niezły Młynek
Oponki 172oponki robi się niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Słodycz dla dzieci :-) Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki, bo oponki będą twarde. Jak już uzyskasz odpowiednie ciasto, rozwałkuj na grubość około pół
Calzonella.com
Domowe tortille - ciasto 180Przepis na domowe tortille Przepis na ciasto - tortille 16 porcji. 3,5 szklanki mąki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju szklanka gorącej wody Wrzuć do miski mąkę, sól i proszek do pieczenia, następnie dodaj olej i ciepłą wodę. Wymieszaj całość a następnie ugniataj przez 3 minuty. Ciasto powinno być na tyle miękkie
Calzonella.com
Ciasteczka owsiane z bakaliami i polewą czekoladową 193płatki owsiane, dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione bakalie, cukier a następnie wszystko razem rozetrzyj palcami. Do tego dodaj miód i zalej gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka
Calzonella.com
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami 214sodę, cukier, orzechy. 2. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę pokrojoną w kostkę, krótko wymieszać. 3. Z ciasta w dłoniach formować małe kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. 4. Piekłam
Calzonella.com
Boczniaki w cieście 163przygotowania: 25 minut Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Boczniaki dokładnie myjemy i przekładamy do miski. Wlewamy sos sojowy. Mieszamy i pozostawiamy na ok. 15 min. Wyjmujemy boczniaki pozostawiając sos. Robimy ciasto, mieszając mąkę z wodą, przyprawami oraz sosem sojowym, użytym wcześniej do marynaty. Boczniaki obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju
Weganka gotuje
Cukinia z suszonymi pomidorami 204Doskonałe, jarskie danie z cukinią w roli głównej, cieszy fakt, że warzywo to jest praktycznie dostępne przez cały rok, a jest bardzo wartościowym warzywem, gdyż należy
kgwjanczewo
Muffinki dla Celinki 186ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy aromat i miękką margarynę i miksujemy. Dodajemy mleko, mąkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na dno foremek wykładamy po łyżce ciasta, na nim układamy odsączone owoce i przykrywamy ciastem do wysokości 2/3 foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 30 minut. Smacznego
Maminek kulinarny