ciasto - 164325 przepisów (strona:6733/10955)

brokuł z anchois bez soli 265

soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka wody Wykonanie Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Dodać wodę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki Składniki 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. wody 3 jajka szczypta soli 2 szkl. maki razowej orkiszowej 0,75 szkl. mąki pszennej Wykonanie Jajka miksować i dodać(...)nich wodę z mlekiem. Następnie dodawać mąki wymieszane. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie zmiksować i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Wykończenie Formę okrągłą wysmarować masłem,wyłożyć naleśnikami (2-3 sztuki) zależy jak duża jest forma. Na naleśniki położyć różyczki brokuła,pokrojony ser feta w kostkę. Poukładać na wierzch Anchois

w mojej kuchni
Sos żurawinowy 254

Sos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo

Kuchnia Łukasza
Parmigiana di melanzane 322

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast

Oryginalny smak
Bita śmietana kokosowa 241

Bita śmietana jest banalnie prosta ale wersja bitej śmietany z mleka kokosowego nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom czy weganom ale osobom, które nie tolerują laktozy

Niezły Młynek
Chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu/ Pieczony omlet bananowo-owsiany 237

tylko na leniwy weekend, ale i w tygodniu. Przygotowanie wymaga jedynie wymieszania ze sobą wszystkich składników. A zastosowań ma tak wiele - może być słodkim śniadaniem, przekąską czy zastąpić kawałek ciasta. Jedna sztuka stanowi smaczne ledwie 100 kcal. Składniki na 3 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm: 1 banan (najlepiej dojrzały) 1 jajko 35g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych(...)proszkiem do pieczenia,  wsypać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać.  Przelać do silikonowych foremek np. od muffinek. Ja użyłam małych prostokątnych. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Ciasto nie rośnie zbyt wysokie. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Różowe kopytka z boczkiem 173

drobnych oczkach. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. 2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładam na stopnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałeczki, które następnie kroję na ukos. Kopytka wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz. 3. Boczek kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kostki czekoladowo-kokosowe na miodzie (lamingtony, kudłacze) 231

się dubluje) i nazw dla tych pysznych, czekoladowo-kokosowych ciastek. Mój pochodzi ze starych notatek. Kostki smakują rewelacyjnie - a najlepiej na drugi lub trzeci dzień - o ile tyle wytrzymają. Ciasto: 450g mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki margaryny 250g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu   3/4 szklanki mleka aromat waniliowy 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie) 3 płaskie łyżeczki proszku(...)Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko i aromat.  Masę przelać do blachy (25 x 35 cm) wysłanej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić i pokroić na kostki. (Bok każdej powinien wynosić mniej więcej 4 cm.) Przygotować polewę. Wszystkie składniki (oprócz alkoholu) zagotować. Po zdjęciu z ognia - wlać rum i wymieszać. Kostki maczać

Di gotuje
pączki 185

mlekiem i zasypać odrobiną cukru. Kiedy ruszą dodać rozczyn do mąki. Wbić jajko, dodać żółtko, resztę cukru i zacząć wyrabiać. Wlać rum a na końcu rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy, odrywać po kawałku i formować niewielkie kulki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche ciasteczka z pastą groszkową 167

imprezach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs, które można podnieść z talerza i od razu zjeść. :-) Moja dzisiejsza intensywnie zielona propozycja to ciastka z kruchego ciasta z pastą groszkową.  Ciasteczka: 1 szklanka  mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 125 g margaryny 1 żółtko z jajka L 1 łyżeczka soli Pasta: 2 jajka 1 puszka zielonego groszku(...)łyżka majonezu  1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i małym kieliszkiem wykrawamy koła. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego

Szefowa kuchni
Goodfood luty 2016 292

fenkułem i czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się

greenscarf
Knedle z jabłkami i cynamonem 192

jabłka - 10 dag masła - 2 łyżki cukru - cynamon Po cynamon zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla. 2. W dużym

Apetyczna babeczka
Ziemniaczane ciasteczka z marmoladą wieloowocową. 206

łyżeczka proszku do pieczenia cukier trzcinowy 2 łyżki mleka Marmolada wieloowocowa Jamar   Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem,dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i masło. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 20 minut. Stolnicę podsypać mąką rozwałkować ciasto na około 5 mm, wycinać kwadraty 6/6 cm. Nakładać po łyżeczce kopiastej  twardej marmolady, zlepiać ze sobą przeciwne

Sama słodycz i szczypta chili
Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków 220

razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym). Do wersji „wyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki do ciastek). Na wierzch nakładamy pesto z pieczonych buraków, wyrównujemy powierzchnię i zdejmujemy(...)foremkę. Podajemy – jak wyżej, aczkolwiek samo w sobie może stanowić wspaniałą przystawkę. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym, jako Walentynkowy dodatek. Pesto z pieczonych buraków nadaje potrawie wyrazu, barwy i aromatu. W innej wersji można podać również z pesto pietruszkowo bazyliowym . Gorąco polecam, nie tylko z okazji Walentynek. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Karaibska zupa z owocami morza 213

Dzisiejsza propozycja zupy jest bardzo męska. Została przygotowana przez mojego męża i naszego kolegę Wojtka. To danie ich męskiego wieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę

Niezły Młynek
Lekki bigos 194

Bigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania