Pierniczki 183folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki
Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec najprostszy 190Kochani zrobiłam makowca według przepisu mojej bratowej, troszkę zmodyfikowałam składniki. Makowiec idealny na każde Święta ! I prosty jak drut! Składniki na ciasto pół kg mąki 1 szklanka cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona i wiśnie(...)suszone Skworcu mieszanka skórek figi suszone opcjonalnie Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce. Obie części rozwałkować na grubość ok 1 cm, rozsmarować masę makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami. Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Super prosty chleb na drożdżach 218drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka oleju 1 kg mąki mąki pszennej typ 650 ewentualnie ziarna, wtedy odjąć tyle mąki co damy ziaren, ja dodałam łyżkę ziaren czarnuszki do ciasta i łyżeczką ziaren posypałam go z wierzchu. Przygotowanie ; Do letniej wody dodać drożdże, sól i olej - wymieszać Do odmierzonej mąki wlewać stopniowo wodę z dodatkami i wyrabiać drewnianą łyżką Ciasto
Proste Potrawy
Kluski śląskie z mięsem 252praskę do ziemniaków. Ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około
Ala piecze i gotuje
ZIELONE KLUSECZKI / KOPYTKA Z KASZY MANNY – przepyszne! 221sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do ugotowanej i zimnej kaszy dodajemy drobno posiekaną, zeszkloną cebulkę, mąkę, jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrabiamy gładkie, zwarte ciasto – jeśli ciasto za bardzo się klei – zwiększamy ilość mąki. Formujemy wałek i kroimy pod skosem na kluseczki. Gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia w lekko osolonym wrzątku albo warzywnym bulionie
Ostra na Słodko
Sałatka z fetą 180Składniki: Po 2 garście sałaty rukoli roszponki i lodowej 1 opakowanie sera feta 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula pęczek koperku świeżego sos 3
kgwjanczewo
Ciasto bananowo – karmelowe Donny Hay 208Dzisiaj mamy dla Was pyszne ciasto bananowe z książki Donny Hay „Szybko, Świeżo, Prosto„. To naprawdę bardzo prosty przepis, z którym poradzą sobie
Kuchenne Wariacje
Muffinki marchewkowe 201Trudno zdobyć mi się na coś wybitnie twórczego. Muffiny nie po raz pierwszy goszczą na naszym blogu. Upodobałem je sobie szczególnie i tym razem przedstawiam ich
Ania i Marcin gotują
Bułki z mąki jaglanej i żytniej 170wody 25 g drożdży 2 łyżeczki oleju ryżowego Przygotowanie: Drożdże mieszamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy na ok. 3 min. Następnie mieszamy wszystkie składni i wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy bułeczki i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Bułeczki idealnie pasują do burgerów
Łycha smaków
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 190warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody.Następnie ciasto dzielimy na kawałki i każdy z nich wałkujemy na cienkie placki. Podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron
Łycha smaków
Kopytka jaglane 165ziemniaczanej Przygotowanie: Gotujemy i studzimy kaszę jaglaną. Dwie szklanki wraz z tofu mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy kolejną szklankę kaszy, mąkę jaglaną, ziemniaczaną szczyptę soli i zagniatamy ciasto, gdyby była potrzeba można dodać ciut wody. Następnie z kawałków ciasta wałkujemy rulon i kroimy kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy
Łycha smaków
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 154majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis
Łycha smaków
Bezglutenowa tarta z botwinką, kozim serem, jarmużem i szparagami 178jajko 0,5 pęczka szparagów 1 opakowanie sera koziego garść jarmużu 0,5 pęczka botwinki pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez
Łycha smaków
Bezglutenowa tarta z zapiekanymi szparagami z jogurtowym sosem 178soku z cytryny 6 pomidorów suszonych garść jarmużu 1 awokado 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez
Łycha smaków
Tarta grzechu warta z dynią, pomidorem i zapiekanym kalafiorem 233lima 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy po 1 łyżce: majeranek, oregano, papryczka ostra pieprz, sól Przygotowanie: Tarta: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Dynię myjemy
Łycha smaków