ciasto - 164325 przepisów (strona:6759/10955)

bliny z kawiorem 202

oraz jajka, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  się lekko przyrumienią. Usmażone placki przekładamy

Miód i pieprz
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 241

masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch.  Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Do miseczki przełożyć twarożek. Dodać tuńczyka

Weekendy w domu i ogrodzie
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 196

jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz(...)zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych w akcji Wytrawne potrawy wigilijne

Weekendy w domu i ogrodzie
Świąteczne pierożki 211

Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz:  50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy(...)wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków

Pobite gary Barbary
KROKIETY Z MIĘSEM 238

będą stanowiły smaczny, domowy obiad.  Na blogu jest już przepis na  krokiety z pieczarkami, papryką i serem , a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem. Składniki na ciasto naleśnikowe :  (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. mleka szczypta soli 4 całe jajka Jajka, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować(...)Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor.  Składniki na farsz: 1/2 kg mielo nego mięsa ( u mnie łopatka) 1 jajko 1 średnia cebula 1 żabek czosnku majeranek tymianek sól słodka papryka pieprz 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo do panierowania

Walijskie Pichcenie
Paszteciki z pieczarkami i serem z ciasta francuskiego 228

dawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Bułeczki skręcane ala pizza 468

sera żółtego  3-4 plasterki szynki Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości. Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około

Ala piecze i gotuje
Krokiety z indyka 230

kości 1 duża cebula 2 jabłka 500 g nadzienia z indyka sól i pieprz do smaku 2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe 350 g mąki 3 jajka 500 ml mleka 2 łyżeczki soli olej do smażenia Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż 16 dużych i cienkich naleśników. Zmiel mięso w maszynce

codojedzenia
Testowanie Eterno. 216

Przetwory owocowe polecają w szczególności do herbaty, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Mogą służyć jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych(...)warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów. Polecają do deserów: jako polewy do lodów, budyniów, ciast i innych przysmaków. Polecają również zestawy prezentowe, które dzięki zestawieniu wspaniałych, tradycyjnych przetworów ucieszą rodzinę i przyjaciół. W prezentach oprócz konfitur i syropów znajdziecie wspaniałe herbaty oraz ciekawe dodatki

Sama słodycz i szczypta chili
Tort "Doniczka" 191

jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g   Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia składników(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy różowy barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy

Gotowanie moimi oczami
Seler naciowy z fasolą oraz kukurydzą 256

Składniki: 6 łodyg selera naciowego 3 jajka 3 łyżki kukurydzy 4 łyżki czerwonej fasoli 1 mała puszka ananasa 15 dag sera żółtego 100 g szynki gotowanej

kgwjanczewo
Imprezowe Tacos z wołowiną 215

Dzisiaj w kuchni rządził mój maż, szykując się na imprezę wymyślał ciekawe przystawki.  Inspirował się zawartością lodówki, p rzyznam, że smakują rewelacyjnie, chce i chce

Niezły Młynek
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 162

Kawowe ciasto fasolowe; z gruszka i chałwą Wspominałam jak bardzo lubię chałwę? xd Mimo, że wolne od szkoły, to jednak trochę chcę do niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami

More food, love and dreams
Grzebyki 201

óżą Przygotowanie: Dro ż d ż e rozrobi ć z cukrem. M ą k ę usypa ć na stolnicy, doda ć do niej wszystkie składniki. Wyrobi ć na gładkie ciasto. Wstawi ć na godzin ę do lod ó wki. Na stolnicy rozwałkowa ć ciasto w prostok ą ty, na ś rodku   ka ż dego z nich

Lawendowe Niebo
Ciasteczka kakaowe 254

margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciastoCiasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować

Lawendowe Niebo

Proponowane wyszukiwania