ciasto - 164325 przepisów (strona:6761/10955)

Pierogi z Kapustą i Grzybami 258

gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i  kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na pierogi; Mąkę przesiewamy, solimy i jajko wbijamy Ugniatamy powoli podlewając wodą i tak aż ugnieciemy ciasto.  Wycinamy górą szklanki kółka , nadziewamy farszem i kleimy palcami. Wrzucamy do gotującej

pichciszto
Krokiety z Kapustą i grzybami 275

gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i  kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli  i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku i bułce

pichciszto
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 218

najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane lub nie, a także potrawy jarskie w postaci pierogów albo krokietów. Nawet słodkie potrawy, jak owoce(...)cieście, pączki, chruściki czy popularne „gniazdka” przygotować można techniką zatopienia we wrzącym oleju. Warto smażyć w ten właśnie sposób, o ile nie mamy zamiaru wyłączyć smażonych potraw w całkowicie z diety, gdyż ta technika jest o wiele zdrowsza od tradycyjnego smażenia na patelni. Pamiętać jednak należy o kilku zasadach: smażymy z użyciem oleju o wysokim punkcie dymienia w bardzo wysokiej

WojnaNaSmaki.pl
Leśne naleśniki z mąki gryczanej 209

Składniki: ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki gryczanej 3 jajka 1,5 szklanki wody szczypta soli szczypta cukru farsz: 50 dag łopatki albo karkówki 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc) 2 średnie marchewki kawałek selera przyprawa zbójnicka  RAFEX ponadto: tłuszcz do smażenia natka pietruszki starty na tarce żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości(...)Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis

Pobite gary Barbary
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 171

proszek, sodę, przyprawę do pierników, migdały i skórkę kandyzowaną. Zalewamy całość letnim miodem z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kulki układamy w sporych odległościach od siebie, bo pierniczki podczas pieczenia rozlewają się. Najlepiej pieczenie rozłożyć(...)blaszki. Ciasto wyciągnięte z lodówki lepi się, ale bardzo dobrze się formuje. Nie podsypujemy mąką podczas formowania kulek. Pieczemy pierniczki przez 15 minut w temperaturze 170st. Studzimy na kratce. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, lukrujemy pierniczki, pozostawiamy do zastygnięcia

Gotowanie moimi oczami
Kolorowe pierniki świąteczne 243

cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote

Kuchnia domowa Ani
Kiszona kapusta 219

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok

Ania i Marcin gotują
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3519

zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej(...)grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
17 jadalnych prezentów czyli zrób to sam 194

buteleczkach! Powodzenia! Gremolata Keks Masło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia

Moja smaczna kuchnia
Włoskie ciasteczka z białym winem (Ciambelline al vino) 164

ziemnych) 80 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek i następnie zapleść w kształt przypominający precelek. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
Wegański piernikowy sernik 220

smaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu ). Składniki na dużą tortownicę (średnica 26 cm)/używając tortownicy 18-20 cm użyć połowy składników(...)cukrem waniliowym. Wszystkie składniki ma masę serową umieść w dużej misce. Dokładnie wszystko zblenduj. Pilnuj, aby Miśki nie wyżarły Ci masy. Wypełnij masą serową schłodzony w lodówce spód ciasta. Piecz sernik 60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, wystudź i schowaj do lodówki, bo jak znam życie to Twoje Miśki zjedzą jeszcze przed świętami :”Nie jeść

greenscarf
Orzechowy sernik na pierniku 322

Orzechowy sernik na pierniku to dwa rodzaje wypieków w jednym. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Seropiernik jest tak dobry, że będzie gościł nie tylko na moim świątecznym stole :) PIERNIK: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka(...)pieczenia. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać. Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min. Przygotować polewę umieszczając

https:KKuchniaMniam
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 235

Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.  szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść(...)olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60  minut w 180 stopniach.  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie

AZgotuj!
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 271

Jeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :)  Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny To ważne bo po tym czasie ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Choinki pierniczki 223

jest w stanie stałym również go podgrzewamy, aby stał się płynny. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Na początku można użyć miksera, a następnie przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie. Kiedy ciasto będzie gotowe odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy pierniczki przy pomocy foremek. Tak przygotowane pierniczki pieczemy przez 8 minut

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania