ciasto - 164325 przepisów (strona:6769/10955)

Świąteczne Warsztaty z E.Wedel 193

Piątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus .  Zostały przetopione kilogramy czekolady, a

Niezły Młynek
Pierniczki choinki 231

dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie choinek. Pieczemy

Aga w kuchni
Paluchy śniadaniowe z sezamem 223

miseczki dodać drożdże i cukier i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 min . Do miski wsypać mąkę , sól ,wlać wyrośnięte drożdże , dolać resztę płynów, żółtko ,masło i wyrobić ciasto .  W mikserze ok 10 minut a ręcznie kilka minut więcej tak aby ciasto było gładkie i nie kleiło się do rąk. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę

Wypieki Rene
Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem 178

miski , drożdże ,cukier i część mleka wymieszać i wlać do zagłębienia w mące . Odstawić na 10 minut . Wrzucić wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem ,ci którzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy

Wypieki Rene
Ciasto marchewkowe z ananasem 180

Prosty ,łatwy i szybki przepis na smaczne ciasto marchewkowe. Robiłam już różne jego wersje ale to mi smakuje najlepiej. Można zrobić do niego masę z serka czy bitej śmietany ale to z pewnością podniesie jego kaloryczność :) Składniki : - 350 g marchewki startej na średnich oczkach - 200 g brązowego cukru ,warto dać ciemny bo dodaje karmelowego smaku :) - 40 g mąki kokosowej ( ewentualnie

Wypieki Rene
Bułki z sezamem do hamburgerów 212

drożdże ,cukier i cześć mleka z wodą rozrobić na rozczyn i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia , po tym czasie wymieszać wszystkie składniki ,robotem 10 minut ,ręcznie trochę dłużej . Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę . Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko i podzielić

Wypieki Rene
zdrowe bułki z nasionami chia , czarnuszki , dyni i sezamu 233

rozczyn i wlać do mąki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem lub trochę dłużej ręcznie .miskę natłuścić odrobiną oliwy i włożyć ciasto , przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto, i dzielimy na porcje ok 150g na duże bułki, formujemy bułki , robimy nacięcia

Wypieki Rene
Jabłkowo cynamonowe ciasteczka 191

sobie wykombinowałam ulubiony typ ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami. Składniki: 250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej i 50 g pszennej razowej- może być tylko pszenna 100 g daktyli 100 g masła kokosowego/oleju(...)najpierw połowę musu jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha

greenscarf
Sałatka ze szpinaku 240

Liście szpinaku są w zasadzie dostępne cały rok więc sałatki z jego udziałem mogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie

kgwjanczewo
Wyniki konkursu - SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver 207

Znowu nadszedł czas na rozstrzygnięcie konkursu. Niestety z ciężkim sercem muszę przyznać jedną nagrodę. W tym konkursie przyznam szczerze, że wszystkie propozycje były na prawdę bardzo

Niezły Młynek
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 211

Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis

Niezły Młynek
Pesto z bazylii 183

Jeżeli lubujesz się w kuchni włoskiej, ten przepis powinieneś znać Poniżej najprostszy sposób na przygotowanie pesto z bazylii z dużą ilością parmezanu i oliwy z oliwek

Ania i Marcin gotują
Pulpeciki z indyka gotowane na parze 261

Pulpeciki z indyka to propozycja dla fanów zdrowej i lekkiej kuchni. Delikatne mięso w postaci malutkich pulpecików, tym razem przyrządziłam na parze. Smakowitym dopełnieniem dania był

Ania i Marcin gotują
Ciasteczka mocno czekoladowe 238

aromat waniliowy oraz ostudzoną czekoladę.  Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jednolitą masę schłodzić (około 2 h) w lodówce. Po tym czasie z ciasta formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i od razu obtaczać je w cukrze pudrze. (Ciasto jest troszkę lepkie, więc można sobie pomóc poprzez lekkie podsypywanie dłoni cukrem pudrem.) Ciastka

Di gotuje
Pierogi ruskie 299

osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy(...)temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania