SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver. Super recenzja + konkurs 224Co jeść, by czuć się dobrze - to główne motto nowej książki Jamiego Olivera "SUPERFOOD NA CO DZIEŃ". To jest już 17 książka Jamiego, każda jest świetna
Niezły Młynek
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 394Naleśniki są cudownym daniem pod każdą postacią. Na słodko, na słono, jak kto lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak i
Ania i Marcin gotują
Czekoladowe naleśniki (paleo) 303łyżeczki do polania olej kokosowy – do smażenia Wszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się
PaleoSMAK
Smalec (czysty) 272taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden
PaleoSMAK
Bułki na hamburgery - idealne! 340kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera bądź ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masa będzie lekko się kleić, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki po upieczeniu będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy
Ugotować
Babeczki dyniowe z posypką kokosową 258dynia w kuchni dla mnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego. Babeczki wyszły pyszne, pachnące o pięknym żółtym kolorze. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Składniki ciasto: 150 gram masła szklanka zmiksowanej (pieczonej) dyni niepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej) niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz pozostałą mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do całości i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Nakładamy ciasto do papierków i wkładamy do blaszki. W misce mieszamy kokos z cukrem i cynamonem i posypujemy na każdą babeczkę. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Babeczki
Pyza i Surówka
Sałatka z fasoli szparagowej Basi 221Spójrzcie jaka piękna i kolorowa sałatka!, bardzo prosta i wybornie smakuje, zapewniamy, nieczęsto gości na stołach fasolka szparagowa, sezon na nią trwa krótko, ale można ją
kgwjanczewo
Rolada biszkoptowa śmietankowo - granatowa 226Ciasto na niedzielę i kolejne spotkanie przy wspólnym wypiekaniu różnych ciast [ klik ] . Tym razem na wokandzie mieliśmy roladę, ulubioną , każdy indywidualnie z własnego przepisu sprawdzonego. A mnie przypomniały się moje pierwsze w życiu rolady właśnie z bitą śmietaną i od razu zabrałam się za pieczenie. Pracy z nią niedużo a efekt bardzo smakowity, polecam. Rolada biszkoptowa śmietankowo - granatowa. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanie
Ciasto balowe 4050Miałam okazję j eść to ciasto u znajomych i na samym początku urzekło mnie pięknymi warstwami a jak spróbowałam również smakiem. Wtedy ju ż wiedziałam że musz ę je zrobić. Mimo iż wygląda na pracochłonne i trudne do zrobienia to wcale takie nie jest , robi się dosyć szybko. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru(...)Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada
Ala piecze i gotuje
Pączusie serowe . 198olej do smażenia 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę , dodać zmielony ser , cukier puder, jajka, cukier waniliowy , sodę , proszek ,śmietanę , spirytus . Zagnieść ciasto . Ciasto rozwałkować na 0,5 cm , wykrawać foremką dowolne kształty. W rondlu rozgrzać olej i olej kokosowy . Wrzucać partiami pączki , smażyć z obydwu stron na złoty kolor . Usmażone pączusie przekładać
Sama słodycz i szczypta chili
Piegus mniej tradycyjny 272Kolejne proste ciasto. Lubie takie przepisy, dlatego całkiem ich sporo na blogu. Nadmiar białek w lodówce nie jednemu może przeszkadzać. Wtedy warto mieć gdzieś w zakładkach przepis na taki wypiek, z którego można skorzystać nie tylko w weekend, ale również w tygodniu szykując szybki podwieczorek dla bliskich. Pieguska zazwyczaj robi się z samych białek - przepis tu i tu - jednak
Słodkie Przyjemności
Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane 3965ciut inne ..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj .Ilość składników podaję za autorką..a ja wczoraj wieczorem zrobiłam z połowy porcji ..musiałam tylko dodać ciut więcej mąki, bo ciasto było rzadkie....zrobiłam małe rogaliki i ciut większe..moje posypane tylko cukrem pudrem.. 1 kg mąki pszennej + 3 łyżki 10 dkg świeżych drożdży 0,5 l mleka(...)przesiewamy (to ważne! Inaczej rogale nie będą tak puszyste i lekkie) i połączyć razem z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka, zaczyn, olej i dokładnie wymieszać łyżką [ ja zagniotłam rękoma].Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5867SYMBIO - 400ml ciepłej wody (ok. 37 stopni - sprawdzamy tak jak mleczko dla dzieci, na przedramieniu, nie może być za ciepła, ani za zimna!) - 1 szklanka słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę i za pomocą(...)mieszamy do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Keksówkę (u mnie 21 x 11 x 7 cm) natłuszczamy olejem, przekładamy do niej ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Po tym czasie wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Be Fit Be Strong
Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar 250Zapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można c iastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości. Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam(...)175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut
codojedzenia
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 388wody z ogórków kiszonych 10 g. świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Wlewamy wodę, stopniowo - ciasto powinno być raczej luźne. Całość wyrobić chwilę, przykryć miskę folią aluminiową i odstawić na około 1,5 - 2 h w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto odgazować - wbić w nie pięść
apetytnapieczenie