Mini serniczki na spodzie Oreo 515Święto Niepodległości uczciliśmy spotkaniem rodzinnym. Jak zwykle wesołym i długim. Aby umilić ten czas, postanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja
Ania i Marcin gotują
Pasta jajeczna z twarożkiem i ogórkiem kiszonym 208Wreszcie nadszedł weekend, czyli czas, w którym możemy spokojnie zrobić i zjeść śniadanie. W tygodniu króluje u nas owsianka ( przepis tutaj ), niezwykle zdrowa i szybka w
Ania i Marcin gotują
Delikatne kotleciki drobiowe 216Składniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano
kgwjanczewo
Gryczano-jogurtowe placki z pigwą i jabłkiem 173nią zrobić albo dotychczasowe przepisy Wam się znudziły. Ja wykorzystałam ją w ten sposób po raz pierwszy w życiu i zaskoczeniem była dla mnie kleista, wręcz ciągnąca konsystencja ciasta. Ciekawe doświadczenie ;) Składniki : 300 g mąki gryczanej 2 jajka pół dużego kubka jogurtu naturalnego 0,3 litra mleka ok. 0,3 litra wody łyżeczka cukru szczypta soli ewentualnie: pół łyżeczki mielonego(...)cukrem, jajkami i jogurtem, i ewentualnie z kardamonem. Dolać mleko. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę, by uzyskać gęstą, ale ciągnąco-lejącą konsystencję. Dorzucić kawałki pigw i jabłka. Wymieszać. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się gazowe pęcherzyki. Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 razy na rumiany kolor. Podawać gorące z konfiturą (u mnie z jabłek i aronii
Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze ciastka - extra maślane 238łyżeczki 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i cukier. Zagniatamy ciasto. W razie czego dodać więcej mąki. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - góra, dół, termoobieg. Wałkujemy ciasto i wykrajamy foremką kształty. Przekładamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdego
13 przesądów kulinarnych w Piątek 13-tego 300Spadająca łyżka - za drzwiami stanie pewnie teściowa albo szefowa, która truje Wam przez cały tydzień w pracy. Strącony na podłogę widelec - być może siądzie kuchenka przy pieczeniu ulubionego ciasta i z wizytą będzie musiał wpaść elektryk albo jakiś inny „złota rączka”. 2). Sól Pewnie najbardziej popularny przesąd. Rozsypana sól i tysiące nieszczęść w przyszłości albo jak kto woli niechybna(...)Rada . U nikać zabierania gruszek na podróż , a przede wszystkim dawania ich komuś na drogę. W Chinach gruszka przypomina fonetycznie wymową wyrażenie „rozstawać się. 9). Biszkopt Wypiekacie ciasto biszkoptowe, koniecznie zamknijcie okna i drzwi do kuchni. Kto wie jakie licho może przez nie wpaść . W końcu nie tylko n am ciacho może smakować, a poza
Grunt to przepis!
Ryba w cieście majonezowo-cytrynowym 286Jeśli znudziła wam się ryba smażona w panierce z bułki tartej, polecam wypróbowanie tego ciasta do panierowania. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej łyżka majonezu 2 łyżki mleka sok i skórka otarta z połówki cytryny sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Filety rybne posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wbijamy(...)jajka, dodajemy obie mąki, majonez, cytrynę i mleko. Mieszamy. Rybę panierujemy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
e-PrzepisyKulinarne
Rogale Świętomarcińskie . 282Wykonanie : Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania(...)gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii lub cukier waniliowy . Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 st. C na złoty kolor. Cukier puder wymieszać z cytrynkami , ma mieć konsystencję lejącą. Udekorować lukrem
Sama słodycz i szczypta chili
Szwedzkie bułeczki adwentowe 203topimy i dodajemy do mleka W szklanej misce umieszczamy mąkę, cukier, jajko i rozczyn. Powoli dodajemy mleko z masłem oraz szafran. Mieszamy drewnianą kopystką po czym trochę wyrabiamy mikserem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto dodając już rodzynki. Dzielimy na 16 części i formujemy 16 bułeczek. Układamy
Szybko Tanio Smacznie
Chlebek bananowy 164Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Bardzo lubię je piec. Po pierwsze jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie mamy ochoty zjeść „na surowo”, a po drugie robi się je błyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy(...)koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/używamy spray'u do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około godzinę (sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia). Smacznego
MyCookBook.pl
Ciasteczka kokosowe z kawałkami białej czekolady 174esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę z dodatkami. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie miękkie ciasto. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady i ręcznie zagniatamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
MyCookBook.pl
Amerykańskie placki śniadaniowe 183masła (roztopionego i ostudzonego) 300 ml mleka masło do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (można najpierw zmieszać składniki mokre a następnie dodać suche). Gotowe, dokładnie wymieszane ciasto na placki, odstawić na ok. 20 minut przed smażeniem. Porcje ciasta nakładamy partiami na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wtedy przekładamy
MyCookBook.pl
Baba muślinowa z bakaliami i szafranem 166wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam na spróbowanie i muszę przyznać, że na pewno zrobię(...)ziemniaczaną oraz roztopione i ostudzone masło. Na koniec wlewamy mleko z szafranem, dosypujemy drobno posiekane bakalie i mieszamy. Formę do bab smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy mąką pszenną. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając ją do 2/3 wysokości (użyłam foremki o śr. 23 cm). Pieczemy przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z formy i ostudzeniu
MyCookBook.pl
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 226także fakt, że do przygotowania truskawek użyłam fruktozy (czyli naturalnie występującego w owocach cukru), która jest zdrowsza i dwukrotnie słodsza od zwykłego, białego cukru. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: Ciasto na naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka 0,5 l mleka 2,5-3 łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki w syropie(...)fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać ok. 14 sztuk. Truskawki w syropie balsamicznym: Truskawki
MyCookBook.pl
Tort truskawkowo-migdałowy 190połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)wystudzenia. Biszkopt można też upiec bez dzielenia go na blaty, po prostu należy potroić ilość składników i od razu upiec 1 duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy
MyCookBook.pl