Racuszki bananowe . 200cukier puder do posypania 2, 3 banany Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , następnie dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Banany obrać i pokroić w plastry po ukosie . Na patelni rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego , maczać banany w cieście i smażyć
Sama słodycz i szczypta chili
Suflet z wędzonym łososiem 179Dzisiaj suflety z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone. Uważam, że to bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną
Niezły Młynek
Kopytka z dyniowym pesto 207mąka oliwa lub masło do smażenia Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor
Smakołyki Asi
Dyniowe pancakes 204trzcinowy Diamant do polania bakalie do dekoracji (orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa) W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika(...)dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło
Smakołyki Asi
Walentynkowe ciacha z mikrofali 188może być miłą niespodzianką dla ukochanej osoby. Zwłaszcza gdy przygotujesz je w takich filiżankach z serduszkiem. To propozycja dla tych, którzy nie maja ręki do pieczenia ciast ;) Po prostu nie mogą się nie udać i robi się je w kilka minut! Przepis został wyróżniony w konkursie "Słodkie Walentynki" na stronie Przyślij Przepis. 4 łyżki mąki 1 op. cukru waniliowego(...)mleka cukier puder do posypania Składniki suche wymieszać w jednej misce. Mokre w drugiej. Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki i napełnić filiżanki/kubki do 2/3 wysokości. (nie więcej gdyż ciasto wypłynie) Wstawić do mikrofalówki na ok 3-4 minuty na moc 750W. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jeśli ciastko robisz w większym kubku to długość grzania powinna wynosić
Smakołyki Asi
Bułeczki maślane z waniliową kruszonką 192rozpuścić masło, wlać mleko i podgrzać aby było ciepłe. Jajko rozbełtać. Ciepłe mleko z masłem i jajko wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić
Smakołyki Asi
Babeczki cytrynowe 170pewno spędzi go w plenerze, na wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne. Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru 2/3 szkl 100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji(...)skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny
Smakołyki Asi
Proste i szybkie rogaliki (tzw. 3 składnikowe) 346śmietana 18 % (180 g) ewentualnie roztrzepane jajko lub odrobina mleka do nadziania: np. krem czekoladowy/powidła śliwkowe do dekoracji cukier puder Z mąki, margaryny i śmietany zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale
Ugotować
Słodkie środy - Gwiazdki z cukrem 186pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE : Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa buraczana 177Zimą hołdujemy tradycji i rozgrzewamy się jedząc zupy. Choć zimy za oknem nie widać, to jednak warto być czujnym i mieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy
Ania i Marcin gotują
Kruche kulki serowe z suszonymi pomidorami 268/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kuleczki są kruche i mocno seeerowe. Idealna przekąska, od której ciężko się powstrzymać. Naprawdę uzależniają! (około 28 sztuk) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie: około 10 sztuk suszonych pomidorów Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Ser żółty zetrzeć(...)tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną oraz jajkiem. (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju sera.) Ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie z masy formować małe kuleczki (mniej więcej o wielkości między orzechem laskowym a włoskim). Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć
Di gotuje
Domowa Przyprawa Korzenna - Przyprawa do Piernika 242roku kupowałam przyprawę korzenną do pierników, w tym roku to był przypadek. Wieczorem zabrałam się za zagniatanie ciasta na pierniki alpejskie, patrzę do szafki, a tam nie ma ani grama przyprawy, do sklepu to już mi się nie chciało iść, ale pomyślałam, że skoro moje szafki są po brzegi wypełnione różnymi przyprawami, to z pewnością uda mi się stworzyć swoją(...)ważyłam, ale taka porcja starczy mi na wszystkie moje piernikowe wariacje, a nawet jeszcze zostanie. Dodatkowo Wam powiem, że dziś jak to piszę mam za sobą zrobione dwa ciasta na pierniki i jedno już wypieczone, z tą przyprawą pierniki są o wiele lepsze niż ze sklepową. Zauważył to też mój syn, że pierniki wyszły takie bardziej aromatyczne. Jest jeszcze dodatkowy
Blondynka Gotuje
LEKSYKON MIODÓW 166smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie oraz przyniesie ulgę przy(...)proces krystalizacji miodu. W takich warunkach następuje przyśpieszenie procesu starzenia się miodu, a to oznacza, że taki miód utracił właściwości lecznicze. Przydatne wskazówki, gdy miodem zastępujemy cukier: przy pieczeniu ciast - dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, ponieważ jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę
Ciastka - domowe słodkości
Chleb pszenno- żytni na maślance 153dodatkowo do posmarowania wierzchu: 2 łyżki gorącej wody + 1 łyżka cukru trzcinowego Drożdże mieszam z ciepłą wodą i cukrem, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto przez 6-7 minut, by było jednolite i sprężyste. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, następnie formuję z ciasta kulę i przekładam na blachę do pieczenia. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia
Mango Papaja
Babeczki dyniowe z czekoladą 270energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe (jeśli po wbiciu w środek muffinki
Przepysznik - BLW i nie tylko