Babka czekoladowa 182cukrem na puszysty i jasny krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy keksowej lub do formy z kominkiem. Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wystudzić. Czekoladowa polewa
Kubki smaku
Mazurek kajmakowo-czekoladowy 145skończy oceńcie sami. Zapraszam... Skala smaku 8/10 udało mi się zrobić tylko jedno zdjęcie, gdyż mała blaszka w otoczeniu łasuchów poszła migiem. Przepis "Moje wypieki"pod nazwą "Kruche ciasto milionera" Składniki na kruchy spód: 175 g mąki pszennej 125 g pokrojonego w kostkę masła 50 g brązowego cukru (można użyć cukru pudru) Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka - moja taka super gładka nie była;) Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin
Kubki smaku
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 152czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Ja piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej o dolnych wymiarach 7,5 x 17 cm i górnych(...)Ciasto rośnie niedużo, dlatego jakiej foremki nie użyjecie, surowa masa powinna być nałożona prawie do pełna (nałożyłam prawie na równi z foremką). Piec około 75 minut w temperaturze 160ºC, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 170ºC. Piec do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć, udekorować wierzch roztopioną czekoladą
Kubki smaku
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym 434ulubiony sernik w wersji na zimno niewątpliwie przywołuje ciepłe dni. Na majówkę sprawdzi się rewelacyjnie i cóż z tego, że ma padać, dobre ciacho nie potrzebuje przecież pięknej pogody. Ciasto jest na tyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych(...)skondensowanego Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszka 25x29 (może być większa wtedy ciasto wyjdzie niższe) i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki
Kubki smaku
Pierogi leniwe 207polania 1 czubata łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkami, dodać mąkę i sól. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Stolnicę posypać mąką Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć , nożem zrobić kratkę i kroić w skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Pierogi wrzucać partiami na wrzącą
Kubki smaku
Muffinki z truskawkami z posypką migdałową 172spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań. Źródło gazeta "Tina" Składniki na około 15 muffinek(...)mokre: jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (3/4 ). Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Wystudzić
Kubki smaku
Sernik z truskawkami polany białą czekoladą z migdałami 197lada wyczynem;) składniki na spód: 1,5szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st. Składniki na masę serową
Kubki smaku
Muffinki z borówkami i posypką migdałową 163dużej, masło - roztopione, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki. Pokruszyć kruszonkę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej
Kubki smaku
Racuchy z gruszką i mąką pełnoziarnistą 218olej Przygotowanie Mąkę pszenną przesiać z solą i proszkiem. Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać
Kubki smaku
NALEŚNIKI SUZETTE 204soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą patelnie(...)chwili masło i cały czas mieszamy. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy
Kubki smaku
Piernik teściowej najlepszy 247Zapachniało świętami, cynamon, wanilia, pomarańcza. Ciasto, które kojarzy mi się przed świątecznie, i które zawsze w tym okresie piekę to bez wątpienia piernik. Uwielbiam ten smak i zapach, i co ciekawe jest dostępnych kilkadziesiąt przepisów na ten smakołyk. Dziś chciałam Wam zdradzić przepis na mój piernik nr 1. Jest idealny w smaku i strukturze, wilgotny nie za słodki, wspaniale aromatyczny(...)najlepszy....Zapraszam... Źródło przepis dostałam od teściowej :) Skala smaku 10/10 najlepiej piec piernik w formie do babki. Czas pieczenia należy wydłużyć jeśli góra ciasta nie zetnie się dostatecznie. Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu
Kubki smaku
Pierniczki leżakujące 217szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo
psgotujemy
Idealne mini wrap'y na imprezę 1010Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka
Be Fit Be Strong
Francuskie ciasteczka figa z makiem . 220firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Gotowej konfitury figa z makiem ja użyłam od firmy Eterno Cukier puder do oprószenia ciasteczek Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy foremką kwiatki, na środek wykładamy
Sama słodycz i szczypta chili
Moskole. 228smażenia Wykonanie : Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z czosnkiem, dodać masło, następnie dodać jajka,przyprawy do smaku i mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.Zagnieść ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło to dodajcie odrobinę mąki. Z ciasta uformować wałek i kroić z niego około 1,5 cm grubości placki, każdy placek lekko spłaszczyć. Tradycyjne Moskole piecze
Sama słodycz i szczypta chili