Tort marchewkowy z kremem cynamonowym 197Rating: Tort marchewkowy z kremem cynamonowym upichciłam w ostatnią sobotę. Pomysł na ten tort zrodził się, gdyż ostatnio coraz częściej czytam na temat szkodliwego wpływu na
Magiczny Garnek
Ciastka z konfiturą 174mąki 250 g margaryny 250 g twarogu tłustego lub półtłustego konfitura Wykonanie: Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Margarynę, mąkę i twaróg przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Na desce lub stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto w prostokąt, pociąć na mniejsze kwadraty, na każdy kwadrat włożyć trochę konfitury a następnie skleić ze sobą przeciwległe boki. Ciastka ułożyć
Mama Gotuje
Ale awokado 198dropsy czekoladowe. Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę. Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 30-40 minut (ok. 50 jeśli jedna większa forma
Kucharzyca
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 263jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę płatków. - masę wykładamy do kokilki lub dla łatwiejszego wyciągnięcia ciastka do kokilki wyłożonej sreberkiem aż po brzegi - kokilki z ciastem wkładamy do zamrażalnika - w tym czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem - masę przekładamy(...)kokilek z ciastem - rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady) Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy je na 1-2 godziny do zamrażalki, następnie brzegi podważamy nożem i delikatnie wyciągamy. SMACZNEGO
Pora na pora i pomidora
Pełnoziarniste pity 190mąki pełnoziarnistej i 1/3 szkl. ciepłej wody. Odstawić na 15 minut aż wyrośnie. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy olej, wodę i zaczyn. Wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1h. Ciasto dzielimy na 5/6 kulek, które wałkujemy na średnicę
Czarnawisienka
Jabłka pieczone z białą morwą i orzechami włoskimi 177Dzisiaj proponuję zdrowy deser dla dzieci i dorosłych, czyli pieczone jabłka nadziewane suszoną morwą, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych
Oryginalny smak
Kostka sernikowa z brzoskwiniami i galaretką - na zimno 419Kolejny sernik na zimno. Ostatnio spodobała mi się ta forma ciast i prawie w każdym tygodniu pojawia się inna wersja na naszym stole. Dziś delikatny sernik z kawałkami brzoskwiń i galaretką cytrynową dla przełamania smaku. Orzeźwiający i przywołujący lato sernik na zimno. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 450g jogurtu brzoskwiniowego (może być z kawałkami owoców) 100g cukru brzoskwinie z puszki(...)się z masą serową. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej, mieszamy lub delikatnie miksujemy. Masę serową wlewamy powoli do tortownicy, wstawiamy ciasto do lodówki na 6-8godzin. W trakcie chłodzenia wylewamy na sernik tężejące galaretki
Gotowanie i blogowanie
ŻUREK STAROPOLSKI 277Przygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie. Składniki: 500 ml zakwasu na żurek 20 dag wędzonego boczku cebula 5 ziaren ziela angielskiego
RAROSSA
Mega Ciastka z Masłem Orzechowym i M&M`s 299wolniejszych obrotach. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą, potem płatki owsiane i na końcu czekoladę pokrojoną na grube kawałki i 1/3 części M&M`s. Z ciasta formuję ugniatając w dłoniach nieduże kulki, tak ok. 1 kopiasta łyżka ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczam i wciskam po 2 - 3 sztuki M&M`s. Ciastka jak widać
Blondynka Gotuje
Wielkanocne gniazdka 191robić im zdjęcia i opisywać na blogu to już całkiem mogę zapomnieć. Pewnie mogłabym, ale nic na siłę :) Mam folder ze zdjęciami z zeszłego roku, a tam pasztety, sałatki, ciasta... może jeszcze coś uda się dodać w tym roku na blog. Dziś mamy w szkole kiermasz wielkanocny i wywiadówkę. Wszystko jak zwykle w pędzie. Trzeba coś przygotować. Mąż mówi: deserki(...)szkoły i musi wytrzymać w temperaturze pokojowej do 16.00... Myślę, może babeczki z jajeczkami, coś jak gniazdka. I wtedy Hania przychodzi z pomocą i mówi: a pamiętasz mamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga
bistro mama
Tarta ze szpinakiem i jajkiem 183zimno. Do tego opcjonalnie, według upodobań, sos czosnkowy. Pychota. A jak nie zjecie w święta, to zamroźcie a potem np. weźmiecie sobie do pracy! Do przygotowania tarty potrzebujemy: na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) szczyptę soli Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Na ok 20 minut umieszczamy w lodówce. Po tym czasie
Szybko Tanio Smacznie
Nuggetsy 179mąki 600 ml wody przyprawa American chicken Rafex olej do smażenia Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki. Mąkę z wodą, przyprawą i jajkiem miksujemy do uzyskania ciasta naleśnikowego. Płatki kukurydziane rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Olej rozgrzewamy. Kawałki mięsa moczymy w cieście, następnie obtaczamy w płatkach i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, po kilka minut
kulinarnyswiatdomi
Pierogi pieczone z nadzieniem sojowym 178Już jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na pieczone pierogi (z soczewicą- przepis tu ) Dziś nieco inne, równie pyszne! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 3 dag drożdży 1 łyżka cukru ¼ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki masła Sól do smaku 1 żółtko do smarowania Składniki na nadzienie. 1 szklanka soi 1 cebula Sól do smaku Pieprz do smaku(...)rozprowadzić letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z mąką, wbić jajka, dodać roztopione masło , posolić do smaku, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i gdy lekko jeszcze podrosną, posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówka z serem - smak dzieciństwa 175żółtka jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 serki waniliowe po 90 gram kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Drożdże wymieszać w letnim mleku, połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z podrośniętego ciasta urywać porcje i na dłoni robić wgłębienia, nadziewać serem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obrzeża posmarować
Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki wytrawne ze szpinakiem z sosem czosnkowo-koperkowym 274Naleśniki na wytrawnie: ze szpinakiem, mozzarellą, pieczarkami, serem żółtym, szynką i jajkiem z sosem czosnkowo-koperkowym Składniki i przygotowanie (ok. 8 naleśników): Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy(...)odpoczęło, tak z 15-30 minut. Ja robiłam ciasto, jak już miałam przygotowaną prawie całą resztę. Nadzienie ok. pół opakowania mrożonego szpinaku w bryłkach 4 ugotowane na twardo jajka 1 op. mozzarelli (125g po odcieku) ok 150 g sera żółtego w kawałku 8 plastrów ulubionej szynki ok 250 g pieczarek 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju rzepakowego sól
Anioszek w kuchni