ciasto - 164325 przepisów (strona:6712/10955)

Parówki w cieście francuskim 617

Dziś mamy dla Was bardzo prostą i efektowną przekąskę na przyjęcia i nie tylko – parówki w cieście francuskim :) Składniki na parówki

Kuchenne Wariacje
Kluski leniwe inaczej 171

typowych leniwych. Jakoś kojarzą mi się z przedszkolem, chociaż jako takiego dania to nie bardzo pamiętam, aby gościło w przedszkolnym menu. Wyrabiając je trzeba uważać, żeby dobrze wyrobić ciasto i ser dobrze połączył się z kaszą i innymi składnikami. Kształty możemy nadać dowolne – typowych leniwych, klusek śląskich lub zrobić po prostu kuleczki. Przepis zaczerpnięty stąd , jednak zmodyfikowałam ilości. Ponieważ(...)manny 2 jajka 2 czubate łyżki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki płatków owsianych Masło i bułka tarta do polania Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie ok 2-3 min od wypłynięcia. Podajemy z bułką i masłem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kluski-leniwe-inaczej/ BosowKuchni Artykuł Kluski leniwe inaczej pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
Babeczki cynamonowe z bananem i kruszonką. 161

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, wszystko dobrze wymieszać. Do połowy papilotek wlać ciasto następnie ułożyć plasterek banana. Składniki podane na kruszonkę przełożyć do miski i zagnieść grudkowate ciasto .Posypać babeczki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowe ciastka z płatków 5 zbóż (na oleju kokosowym) 262

kuleczki - należy go rozpuścić.) Mieszając - wbić jajko i wsypać resztę składników. (Masa powinna być jednolita i gładka.) Na końcu całość połączyć (nadal mikserem) z płatkami oraz wiórkami kokosowymi. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając je - układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Jeśli nie rozpuszczaliście oleju - ciastka zleją się w całość i będzie wygodniej je kroić(...)robię. W wersji szybszej wystarczy blachę wyłożyć ciastem - równo, na grubość około 1 cm.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się. Jeśli macie jeden, duży placek - bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepły należy pokroić w prostokąty (około 4 x 7 cm). Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Użyłam oleju kokosowego

Di gotuje
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 261

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6

kulinarnyJa
Racuchy kefirowe ze śliwką 165

wędzonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie łyżką ciasta. Smażyć bardzo powoli do zrumienienia, możemy podawać na zimno lub na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku 222

Pierwszy raz robiliśmy ciasto francuskie podczas warsztatów cukierniczych z Fabrice – francuskim szefem kuchni, który na zawsze pozostanie w naszej pamięci. To było

Kuchenne Wariacje
BABECZKI TIRAMISU 182

soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna kawa, kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto: Mokre składniki mieszamy w 1 misce, do 2 miski przekładamy suche składniki. Następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy ok. 15-18 minut

słodki bratek
ROLADA Z OCZKIEM 220

efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt(...)masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce, żeby się lepiej kroiło

słodki bratek
CRINKLES - POPĘKANE CIASTECZKA 169

wodnej razem z margaryną, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy

słodki bratek
OWOCOWE ROLADKI DROŻDŻOWE 158

doskonałe na kolację z kubkiem ciepłego mleka  lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 jajko, 100 g rozpuszczonej margaryny Farsz: ½ słoika dżemu brzoskwiniowego, 1 jabłko, ½ łyżeczki cynamonu Kruszonka: 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki cukru(...)Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt.  2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.  3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka

słodki bratek
ORZECHOWY CHRUST 163

puder do posypania WYKONANIE Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodajemy po 1 żółtku, a na końcu jajko i ocet – mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 15 min. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, tniemy radełkiem na 3-4 cm trójkąty. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

słodki bratek
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 206

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1czubata łyżka kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem, dodajemy posiekaną margarynę, wbijamy żółtko - wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao, mleko i orzechy - ponownie wyrabiamy. Do białej części dodajemy 2 krople aromatu waniliowego. Odstawiamy do lodówki na 30 min., rozwałkowujemy obie części

słodki bratek
JOGURTOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ 208

żółtko, 2 łyżki mleka, 1 łyżka  czarnuszki od Skworcu WYKONANIE Bułeczki: Jogurt mieszamy widelcem z olejem i białkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a za gęsto więcej jogurtu. Z ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy  i nakładamy

słodki bratek
MINI SZARLOTKI 234

WYKONANIE Suche składniki mieszamy w 1 misce, w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem,  mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania