Zbożowe ciasteczka z żurawiną i orzeszkami ziemnymi 208łyżek chłodnej wody 4 łyżki cukru (lub do smaku) suszona żurawina orzeszki ziemne Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i orzeszków) wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy rękoma (Ciasto na początku może się wydawać dość sypkie). Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Posypujemy żurawiną i orzeszkami. Wstawiamy na 20 minut
ChilliJemy
Mini rogaliki 206śmietaną, rozpuścić w nich drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia .Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 203Błyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą. Składniki na 24 sztuki: 60 dkg mąki pszennej 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia 3 łyżki cukru 50 g drożdży świeżych szczypta soli duże jajko 4 łyżki gęstej(...)Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz. Wstępnie zagnieść rękoma, dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto o konsystencji podobnej do kruchego. Podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Podzielić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść
Maślane ciasteczko
Sernik pina colada 267Ulubione smaki umieszczone w znakomitym cieście czyli kokos i ananas w serniku. Smaki pina colada to ulubiony mój smak drinku ale czemu nie spróbować smaków w cieście? No to połączono, dopracowano i powstał, polecam i zapraszam do wypróbowania. Na świąteczny stół będzie na deser. Sernik pina colada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Gryczany chleb bezglutenowy z ziarnami 188minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż(...)papierem do pieczenia i natłuść. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut. Upieczony chlebek studź przez 15 minut w formie, następnie wyjmij i pozostaw na metalowej kratce do całkowitego przestudzenia. Smacznego
Roślinna - blog wegański
Rolada z boczku nadziewana 205Składniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej
kgwjanczewo
Chleb cebulowy z miski 204Przepis Zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450 200 g wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka cukru 1 cebula starta na grubej tarce 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej nie jodowanej 120 g wody 4 g drożdży suchych Wykonanie Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą(...)odstawiamy na 12 godz w temp.pokojowej przekryte ściereczka. Wszystkie składniki ciasta właściwego + zaczyn mieszamy ze sobą i przekładamy do miski wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia Wierzch smarujemy delikatnie jajkiem Pieczenie Piekarnik góra dół 180 stopni czas 45 min następnie wyjmujemy chlebek z miski zdejmujemy papier do pieczenia ,chlebek obracamy i pieczemy jeszcze 15 min Zaznaczam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami 191kratce i piecze kolejne 10 minut. Upieczone chleby wyciągnąć z form keksowych, oderwać papier i przełożyć na kratkę do stygnięcia. Trwa to długo, bo chleby muszą dobrze odparować. Gotowe ciasto chlebowe przelane do form keksowych. Ciasto chlebowe po 12 godzinach wyrastania. Spryskane wodą i posypane płatkami owsianymi chleby tuż przed włożeniem do piekarnika. Studzenie gotowych chlebów na kratce. Smacznego
Passions hobbies life
Molten lava cake w 5 minut! 226łyżki mąki 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej i wymieszanej z 1 łyżką mleka Składniki na ciasto połączyć. Wyłożyć połowę masy do kubeczka (taki, który można wstawić do mikrofali). Wyłożyć masę czekoladową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w mikrofali* 3-4 minuty (czas zależy od mocy urządzenia, może być
Chocolate Muffin Blog
Dietetyczny Sernik Czekoladowy 239Przepis na Pyszny Sernik Czekoladowy bardzo łatwy w przygotowaniu. Ciasto zawiera aż 146 g Białka. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego ciacha !!! KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - SKŁADNIKI : -CZEKOLADOWY SERNIK- ✔ 1 kg MASY SERNIKOWEJ ✔ 4 JAJKA L ✔ 20 TABLETEK SŁODZIKA ✔ 10 g PROSZKU DO PIECZENIA ✔ 30 g KAKAO ✔ BUDYŃ - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie
Sylwetka Od Kuchni
Zielono mi! Sałatka szpinakowa z awokado, ogórkiem i selerem 229bardziej warzywnych posiłków sięgajcie więc po wszystko co zielone z korzyścią dla swojego zdrowia. Zielone mogą być różne sałatki, zielona może być zupa a nawet możecie upiec zielone ciasto chociaż z tym to ja poczekam aż będą polskie truskawki. Zobacz jakie pyszne ciasto można upiec ze... szpinakiem! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Babka kokosowa 159rózgą kuchenną lub szpatułką), potem 1/3 mleka (znów mieszamy) itd. Na koniec dodajemy jeszcze skórkę otartą z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Babkę kokosową pieczemy w 160 stopniach przez mniej więcej 1 godzinę i 20 minut (po godzinie możecie sprawdzić stan upieczenia ciasta). Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy
MyCookBook.pl
Tort piętrowy "Michałek biały" 210początku kogo nim obdaruje i od początku do końca wiedziałam jak będzie wyglądał. Jeśli chciałabym być z Wami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost nie może się nie udać. Idealny jasny biszkopt, porządnie nasączony sokiem z cytryny i Limoncello oraz mój autorski przepis na krem o smaku Michałków(...)trzecia o średnicy 8 cm i obręcz cukiernicza o średnicy 5 cm. Każdą formę należy porządnie wysmarować masłem!): Biszkopt jasny (podane składniki dzielimy na 4 tortownice tak by wysokość ciasta była taka sama w każdej!) 10 jajek 1 i 1/2 cukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany
Mango Papaja
Kruche ciasteczka z dżemem 205cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników. Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec(...)lekko zarumienione.) Ostudzić na kratce. Na środku każdego (całego) ciastka umieścić odrobinę dżemu/konfitury i przykryć ją/go ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Do wałkowania ciasta śmiało mogę polecić stolnicę silikonową , która jest do nabycia w sklepie: Przyjemne gotowanie
Di gotuje
Pomarańczowe babeczki 187jajko Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre. Płynne składniki dodajemy do suchych i delikatnie łączymy do połączenia składników. Ciasto powinno być lekko grudkowate. Ciasto nakładamy do formy na babeczki i pieczemy około 20 minut w 180 C. Źródło: Nigella Lawson " Nigella gryzie
Zainspirowana w kuchni