ciasto - 164325 przepisów (strona:6720/10955)

Ciasteczka z patelni 143

Robimy zagłębienie i wrzucamy w nie posiekaną margarynę, wbijamy jajka i dodajemy aromat waniliowy. Wszystko razem sprawnie zagniatamy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie wyrabiamy. Otrzymane ciasto chowamy na chwilę do zamrażarki aby stwardniało. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości około

peggiwkuchni
Kefir z bananem 220

oleju Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy kefir, wbijamy jajko. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier brązowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia i sól. wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta - gęstszego niż naleśnikowe. Banana obieramy se skórki, kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem, przy pomocy łyżki nakładamy nieduże porcje ciasta i chwilę podsmażamy

peggiwkuchni
Jogurt i owoce 190

aromatem cytrynowym. Po połączeniu się składników stopniowo dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - cały czas miksujemy. Mango kroimy w drobną kostkę, jagody myjemy i osuszamy. Owoce dodajemy do ciasta na placki i delikatnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na jasno brązowy kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.   Jogurtowe placuszki

peggiwkuchni
Buchty z rodzynkami 149

ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy

peggiwkuchni
Pączki prawie afrykańskie 159

pieczenia, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. W drugim naczyniu łączymy mleko z jajami, przestudzonym masłem i zapachem pomarańczowym. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy używając miksera. Ciasto powinno ładnie się rozprowadzić, ale będzie zwarte. W średniej wielkości naczyniu rozgrzewamy olej (gdy chcemy sprawdzić kiedy jest dobrze rozgrzany używamy kawałek obranego ziemniaka - jeśli od razu wypłynie na wierzch olej(...)właściwą temperaturę). Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta - używając dwóch małych łyżeczek (jeśli porcje będą za duże pączki nie dopieką się w środku). Smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Pączki cynamonowo-imbirowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
Ciasto marchewkowe 221

Ciasto mięciutkie i wilgotne, miałam polać polewą, ale już mi się nie opłacało, ponieważ bardzo szybko się rozeszło. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka startej marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2/3 szklanki oleju 3 jaja 1/2 szklanki soku ananasowego 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)Jaja, cukier i cukier waniliowy ubić. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodką, cynamonem i solą. Wlać olej i sok, wymieszać. Dodać startą marchew i orzechy, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 45 minut w temp. 180 stopni Celcjusza

talerz przyjemności
Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart 318

grubą warstwą kajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki: podpieczony kruchy spód

karmelowy
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM JABŁKOWYM 296

wanilią (patrz na skład) - 2,5 łyżeczki żelatyny - 50 ml namoczonych nasion chia - puder truskawkowy do dekoracji DOKŁADNIE WYMIESZAJ SKŁADNIKI na spód, płatki możesz trochę rozgnieść. Małą foremkę do ciasta (18 cm) wyłóż folią spożywczą, masę na spód przełóż do tortownicy i bardzo dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki, ŻELATYNĘ ZALEJ MAŁĄ ilością zimnej wody i odstaw. Mus jabłkowy podgrzej(...)połącz z łyżką serka i wymieszaj z chia, a następnie dodaj do reszty serka. Jeśli mus jabłkowy już stężał przełóż ostatnią warstwę i wstaw do lodówki. Po około godzinie ciasto jest gotowe. GOTOWY SERNIK NA ZIMNO posyp pudrem truskawkowym i smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Wielkanocne warsztaty cukiernicze z Lidlem 184

wydarzenia. :D  A tak oto prezentowały się nasze stanowiska pracy :) Stanowisko pracy Mistrza I ten cudowny stół <3 Oto i sam Mistrz ;) I odrobina rad, by nasze ciasta zawsze wychodziły przepyszne Po pokazie gotowania, każdy udawał się do swojego stanowiska i odtwarzał poczynania p.Pawła :) W moim kulinarnym teamie, miałam przyjemność pracować z duetem  Picante jalapeno(...)prezentowały się dania, przygotowane przez p.Pawła :D Czyż nie smakowicie?? Wariacja na temat paschy - wkrótce przepis na blogu :) Nie zabraknie też wpisu o mazurku - pokochałam to ciasto <3 A jak Wielkanoc to i baba, ale nie taka zwyczajna :) Na koniec nie zabrakło autografów :) Powtarzam się, wiem, ale ten stół <3 Mistrz dla mnie narysował nawet

Malinowo w kuchni
Klasyczne brownie 231

Pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe brownie podane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Chleb z dużą ilością ziaren 251

sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut).  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez ok 5 minut, przełożyć

Kuchnia w czekoladzie
Donaty, oponki 251

Przepis na donaty, czyli pączki w kształcie oponek. Zrobione są z ciasta drożdżowego, z tych samych składników co pączki z dżemem . SKŁADNIKI 250 ml mleka 3 żółtka 1 jajo 3 łyżki oleju pół łyżki octu lub spirytusu łyżeczka aromatu śmietankowego 55 dag mąki 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2,5 dag drożdży szczypta soli Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Bułki śniadaniowe 183

podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie. Następnie wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy elastyczne, gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a jeśli mamy robota kuchennego to 7-10 minut na wolnych obrotach. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Babeczki kurczaczki. 170

plasterki  surowej marchewki   Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka. Formę na muffiny (12szt.) wykładamy papilotami. Uzupełniamy ciastem do 3/4 wysokości dołka. To samo robimy z małymi papilotkami, jednak je stawiamy luzem w zwykłej

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 183

kurkumy szczypta pieprzu 450 ml letniej wody czarny sezam do posypania WYKONANIE: W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane(...)ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch posypać czarnym sezamem. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 15 stopni z termo obiegiem

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania