Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami 171Przepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonych orzechów włoskich Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 2 łyżki twarożku półtłustego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu z agawy 1/2 łyżeczki soku
Chocolate Muffin Blog
Babka Wielkanocna 182miękkie masło, żółtka i miksować. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet , olej ,olejek waniliowy i wyrabiać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części: do jednej dodać łyżkę mąki do drugiej kakao, do trzeciej mak Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki z kominem, najpierw ciasto białe, potem z kakao, na końcu makowe
noteskulinarnyfiga
Ciasteczka z zajączkiem 240tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy kółeczka i odciskamy pieczątką wzorek z zajączkiem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Pyszności Słodkości
Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą 241Prosta i pyszna pasta z przepiórczych jajek, dużo zdrowszych od zwykłych, awokado i rzeżuchy oraz z dodatkiem czosnku, odrobiny majonezu i soku z limonki. Wyśmienita na
Oryginalny smak
Ciasteczka Wielkanocne 200przesiać z cukrem pudrem i posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki. Całość szybko wyrobić (na jednolitą masę) i schłodzić w lodówce - co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty (najlepiej jajeczka). (W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko
Di gotuje
Orzechowe a'la tiramisu z brzoskwiniami 238www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Di gotuje
Rurki-przepis podstawowy 211Rurki piekłam kilka razy ..z ciasta kruchego [ klik , klik ] , a nawet z drożdżowego. .No i nie lubię powtarzać tego samego przepisu i poszukuję nowych..no i tym razem skorzystałam z przepisu Asi ..Takie rurki można nadziać czym się chce i będą pysznie smakować...a kto nie ma foremek do pieczenia takich rurek, polecam zrobić je samodzielnie [ klik ]...ja zrobiłam ..używać(...)Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Do miski przesiać mąkę dodać cukry,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek
Moje domowe kucharzenie
Jak przeżyć Wielkanoc? 252stołu. Jeśli chcesz spróbować wszystkiego, nakładaj małe porcje. Zamiast czubatego talerza żurku może wystarczy jedna chochla, aby zostało miejsce na inne przysmaki. Jeśli nie możesz zdecydować się na jedno ciasto weź każdego po połowie, a najlepiej ćwiartce. Jeżeli nie oprzesz się pokusie i zjesz kawałek, a nawet dwa ulubionego ciasta nie obwiniaj się. Wyrzuty sumienia mogą sprawić, że całkowicie porzucisz
Wypieki i Rumieńce
Pączki z Konfiturą i Nadzieniem Śmietankowym 182jest zły a ile przy tym zaoszczędzonej pracy i brak nieprzyjemnego, tzw. zapachu smażonego Moje poglądy z wiekiem się zmieniły. Po pierwsze pączki z konfiturą robi się bardzo szybko, ciasto szybko wyrasta, nadziewanie zajmuje kilka minut, a ten zapach „smażonego” da się w ostateczności znieść Pączki z konfiturą i kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam(...)dodajemy resztę cukru, sól, jajka, mąkę, rozpuszczone masło. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie zagniatamy. Odstawiamy ponownie pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, na grubość około 1,5 cm i średnicy 7 cm. Odstawiamy do napuszenia
Made By Mom And Son
Pieczony schab z morelami i śliwkami 246Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i
Oryginalny smak
Babeczki do koszyczka 207minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez
Bajeczna Kuchnia
Jak zrobić kruszonkę? 108cukru białego 80 g masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Do miski przesypujemy cukier i mąkę, dodajemy kawałki masła. Rozcieramy palcami masło z cukrem i mąką, do momentu powstania grudek ciasta. Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy ulubione owoce
Moja smaczna kuchnia
Babka gryczana z cytrynową nutą 185wykonanie: Masło ucieramy z cukrem do chwili aż podwoi swoją objętość. Dodajemy jajka oraz skórkę z cytryny, chwilę ucieramy. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto ucieramy do chwili aż uzyska gładką konsystencję. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gdy babka wystygnie
Przysmaki Karolki
wegański chlebek turecki 280nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą
ladykitchen
Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. 218łyżeczka cukru Wykonanie : W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i równomiernie rozłożyć delikatnie posmarować wodą i posypać słonecznikiem. Jeszcze raz przykryć
Sama słodycz i szczypta chili