Francuska tarta jabłeczna… 178Piekłam tą tartę dwa razy w ciągu ubiegłego weekendu. Co prawda głównie ze względu na to, że mój piekarnik nie za bardzo chce trzymać temperaturę i za pierwszym razem ciasto na spód za mocno się skurczyło i całość wyglądała średnio ładnie, ale też i dlatego, że pierwsza zniknęła w przeciągu może dziesięciu minut i o… Continue reading Francuska tarta
brunetkawkuchni
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 227ciągle mnie przeraża, to radość i satysfakcja zdecydowanie przewyższają to lekkie uczucie niepewności. I czuję się teraz taka dorosła ! Z tej okazji przygotowałam wariację na temat ulubionego ciasta C., czyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsze wegańskie naleśniki 204mąki ziemniaczanej 1 łyżka kurkumy sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką, lejącą się masę. 2. Na rozgrzanym oleju odpowiednią ilość ciasta rozlewamy po całości patelni. Smażymy z jednej strony do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od powłoki patelni. Przewracamy na drugą stronę i trzymamy jeszcze chwilkę. Gotowe! [Na zdjęciach naleśniki
Bananowe Pole
Bułeczki z jabłkami 210łyżek cukru, dodajemy 4 żółtka i jedno całe jajko i miksujemy. Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól, aromat, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i ręką wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy
Maminek kulinarny
Muffinki serowe z brokułem. 167mąkę, proszek, kurkumę, paprykę i sól. Dalej ubijać do dokładnego połączenia. Dodać starty ser i dobrze wymieszać łyżką. Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdego zagłębienia nałożyć łyżkę ciasta. Stuknąć mocno formą o blat by masa się wyrównała na dnie. W każdej foremce umieścić różyczkę brokuła. Przykryć pozostałą częścią ciasta i postukać dla równomiernego wypełnienia foremek. Wstawić do piekarnika
zadanie-gotowanie
Pierogi po łemkowsku 175Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej 250 g białego sera 250 g surowego boczku 1 duża cebula 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości(...)zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz
R'n'G Kitchen
Przepiórki duszone w śmietanie 231użyć przepiórki. Przepis z książki Wincenty Zawadzkiej „Kucharka Litewska” z 1938 roku. W przepisie podane, aby ptaki dusić w hermetycznie zamykanym garnku. Ja dusiłam w garnku, który uszczelniłam ciastem (mąką wyrobioną z wodą). 2 przepiórki, sól, 5 łyżek dobrej śmietany – 30 %, Przepiórki oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć solą. Do garnuszka wlać śmietanę, ułożyć przepiórki. Brzegi garnka oblepić ciastem, przykryć pokrywką
królestwo garów
Chleb z ziarnami i nasionami chia 227wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez ok 7 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (olejem) formy, wygładzamy namoczoną w ciepłej wodzie dłonią i posypujemy
Kuchnia w czekoladzie
Tort kokosowo-truskawkowy 206masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić
kulinarnyswiatdomi
Bezglutenowe placuszki jaglane 203czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. W blenderze zmiksować kaszę dodając banana, jajko,sodę, ksylitol i mleko. ,,Ciasto" przelać do miski, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać mleka/wody. Smażyć na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Uwaga! To chyba jakaś niepisana zasada, ale pierwsza(...)wychodzić powinna. Placki (chyba ze względu na mocno rozgrzany tłuszcz) łatwo się rozpadają i przypalają. Ale tylko na początku! Na jeden niewielki placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, należy je delikatnie podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę. Olej jest potrzebny tylko na początku, później
Kuchnia Ellie
PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM RUSKIM Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ DO SERA BIAŁEGO 184Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 40 dag sera białego 56 - 60 dag ziemniaków domowa przyprawa do sera białego - według własnego smaku Przygotowanie: Ziemniaki - ziemniaki obrać, opłukać włożyć do garnka, zalać wodą , dodać sól i zagotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem di ziemniaków. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować. najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Ser - ser najlepiej przepuścić przez(...)praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości
Placki ziemniaczane 222miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję
Passions hobbies life
TRUSKAWKOWY SERNICZEK 193wiaderka 1 kg truskawek- mogą być mrożone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę truskawek blenderujemy na mus, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do musu truskawkowego dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy . Kiedy stężeje podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie studzimy
Z Majeczką w kuchni
Pancakes – niedzielne,amerykańskie,śniadanko 258szklanki cukru pudru szczypta soli Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, miksując dosypać mąkę , proszek do pieczenia i cukier ze szczyptą soli . Na koniec dodać roztopione , wystudzone masło . Ciasto powinno mieć gęstość gęstej śmietany kremówki . Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło . Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu ( to bardzo ważne ) , na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę
Ogrodnik w podróży
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 264powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie
Wędrówki po kuchni