Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege) 321Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100
kulinarnyJa
Paluchy serowe. 168grillowe spotkania, na przekąskę, w zasadzie na każdą okoliczność Paluchy serowe!Czasem nie trzeba dużo, żeby zaspokoić własny gust i gust gości - tylko tyle!A może aż? SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie parmezan WYKONANIE: ciasto kroimy na paski 1cm,. posypujemy startym na mayłch oczkach parmezanem, pieczemy 10-15 min. do zrumienienia i gotowe
Kuchnia Beaty
Zapiekany chlebek z warzywami 223Taka wersja zapiekanego chlebka na pewno spodoba się Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma
Niezły Młynek
TARTA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁEM, POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 219skusiłam się na szparagi. Piękne, jędrne i cudownie zielone. Zdecydowanie bardziej je lubię niż białe, bo są delikatniejsze. Nie bójcie się szparagów są pyszne i zdrowe. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 3 jajka 150g śmietany 18% 10 zielonych szparagów 7-8 pomidorków czerwonych 7-8 pomidorków żółtych 8 kuleczek mini mozzarelli kilka różyczek brokułu sól pieprz świeży tymianek, oregano(...)delikatnie obrać grubsze końce. Gotować 5-7 minut na stojąco, tak aby główki wystawały ponad wodę. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Brokuł zblanszować. Formę do tarty dokładnie wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. W tym czasie roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać zioła i doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć blachę
Kuchnia w opałach
Chlebek otrębowy ze śliwką 199zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z masą, wsypać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przelać do przygotowanej foremki keksowej i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut
Tradycyjna Kuchnia
Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 222również trochę ograniczyć spożycie mąki pszennej, postawiłem na gryczaną. To był świetny wybór, bo takie naleśniki zyskują wspaniałego orzechowego aromatu, no i są oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia(...)bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze
Food Square
Cheb orkiszowy z orzechami 262nerkowca pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle są dwie sylikonowe keksówki, jeżeli jednak macie metalowe formy, to pamiętajcie, że trzeba je wysmarować olejem, albo masłem za pomocą(...)kawałka ręcznika papierowego. Następnie przykryć folią, i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, posmarować wierzch żółtkiem, jednak sama o tym czasem zapominam ;) wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. Piec do momentu "suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak
Pora na pora
Jajka galaretki 219zabawy, zwłaszcza przy jedzeniu ;) Gotujemy galaretę. Ponad to, potrzebne będą skorupki jaj. Jeżeli chcemy zrobić dużo takich galaretek, najlepiej będzie użyć skorupek tych jaj, które zużywamy do robienia świątecznych ciast lub innych wyrobów. Ja zużyłam własnie jaj do ciasta a z reszty po prostu zrobiłam pyszną jajecznicę. Na szerszym końcu jaja robimy dziurkę o średnicy ok 1cm. Ja wycinałam
Ukojenie Podniebienia
Frittata z pieczoną karkówką i szpinakiem 214Na pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że
Ania i Marcin gotują
Rolada półkrucha z marmoladą i orzechami 272Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Marmolada wieloowocowa i mielone orzechy to doskonałe połączenie. Składniki 500 g mąki 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki śmietany 18 % 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny 1 szkl cukru pudru ok. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Motyle z czekolady do dekoracji tortów i ciast. 220Czekoladowe motyle do ozdobienia tortu lub ciasta możemy przygotować sami. W ten sposób możemy zrobić dowolne dekoracje z czekolady. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne
Lekkie ciasto jogurtowe 171naszej lokalnej gazecie "Jabłonka". Zwykle obojętnie na nie zerkałam, jednak tym razem receptura mi się bardzo spodobała, a, że miałam w domu mąkę kukurydzianą, to chętnie wypróbowałam to ciasto. I polecam, bo zniknęło jednego dnia :) Składniki: (na małą keksówkę) 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 400ml(...)jogurtu naturalnego + cukier puder do posypania Przygotowanie: Do cukru wbić jajka, ubić na puszystą masę. Do jajek przesiać mąki z proszkiem, dodać jogurt i dokładnie zmiksować. Otrzymane ciasto wylać do natłuszczonej lub silikonowej keksówki, piec w 180'C około 50 minut. Wystudzić, ewentualnie oprószyć cukrem pudrem
Cakes By Kejt
Sernik z rosą 389Składniki na kruche ciasto mąka pszenna, 200g margaryna, 100g cukier, 110g cukier waniliowy, 1 łyżeczka jajko, 1 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta Składniki na masę serową ser twarogowy, 1 kg olej, 1 i 1/2 szkl mleko, 1 i 1/2 szkl cukier, 1 szkl budyń waniliowy, 2 opak jajko, 1 szt żółtka jaj, 5 szt Składniki na bezę(...)białka jaj, 5 szt cukier, 1/2 szkl Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w plastyczną masę. Wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20 minut. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 40-50 minut. Na 5 minut przed końcem
Gotowanie moimi oczami
Tartinki z rabarbarem i bezą 251Połączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodką bezą Składniki kruche ciasto: 150 g mąki 75 g margaryny 1 kopiasta łyżka cukru pudru 1 żółtko 3-4 łyżki zimnej wody mus rabarbarowy: 2 … Czytaj dalej Tartinki z rabarbarem i bezą
czarrna od kuchni