ciasto - 164325 przepisów (strona:6696/10955)

Pierniczki 189

łagodnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypałam do miski i zmiksowałam ( można ręcznie wyrobić ciasto) Stolnicę oprószyłam mąką i rozwałkowałam ciasto na grubość 4 mm.  Następnie rożnymi foremkami wykrawałam kształty.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Pierniczki ułożyłam na blasze

Kukuleczki
TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 151

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku  kilka plastrów suszonych pomidorów  1/2 sera feta  2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny  śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano  Przygotowanie  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy.   Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.  Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut

Kukuleczki
PIERNICZKI 168

łyżki przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie  Masło i miód podgrzej w garnuszku, kiedy  przestygnie dodaj pozostałe składniki.  Całość zmiksuj lub wyrób ręcznie ciasto.  Włóż do lodówki na  20 minut.  Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj ciasto na  grubość  4 mm. Następnie różnymi foremkami  wykrawaj kształty.  Pierniczki piecz przez 10 minut

Kukuleczki
Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone 207

cukier puder i opcjonalnie kardamon. Po wymieszaniu dodać rozpuszczone masło. Całość dokładnie połączyć, a następnie ciągle wyrabiając - stopniowo dolewać mleko. (Masa ma być elastyczna i średnio miękka.) Po wyrobieniu ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut. (Schłodziłam w lodówce.) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Ciastka smażyć (na złoty

Di gotuje
Sernik w 20 minut 26869

mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą masę gotujemy na małym gazie przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Formę do ciasta wykładamy folią spożywczą oraz warstwą herbatników.  Na ciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskanie gładkiej, lśniącej konsystencji. Wylewamy polewę na sernik. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą

Gotowanie moimi oczami
CIASTECZKA O SMAKU ORZECHOWYM 176

mąki pszennej * 4 łyżki cukru * dodatkowo dodałam łyżkę miodu * garść rodzynek Wykonanie: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodać mąkę, masło orzechowe i miód, wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta formować małe kuleczki, lekko je spłaszczając. Ja do połowy ciasta dodałam rodzynki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym

Zrób to smacznie
Muffinki z malinami i migdałami 279

wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Sylikonowe formy (w końcu nabyłam)wykładamy papilotkami i nakładamy 1 łyżkę ciasta później układamy maliny i nakładamy kolejną łyżkę ciasta. Całość posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Tym razem z racji że forma sylikonowa była większa piekłam swoje

Piekielna Kuchnia Pati
Muffinki z cydrem i jabłkami 219

proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem.  Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Zielone naleśniki (szpinakowe) 190

będzie jakichkolwiek kawałków szpinaku. Do miski wlać mleko, olej, zmiksowany szpinak, wbić jajka, wsypać mąkę i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut (musi lekko odpocząć). Po upływie czasu, rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oleju (dno dosłownie należy delikatnie posmarować olejem). Następnie ciasto wylewać partiami. Dopiero, gdy pojawią

Ugotować
Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami 209

Jajecznica to bardzo popularne i proste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy znaleźć na

Oryginalny smak
Owsianka na słodko z karmelizowanymi jabłkami 200

Lubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego

Niezły Młynek
Szpinakowe naleśniki z ryżem waniliowym na musie truskawkowym 199

olej do smażenia Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany).  Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło".  Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab długo dojrzewający 278

Składniki: 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli kamiennej 1 łyżeczka soli peklowej po szczypcie 5 rodzaj dowolnych ziół 2 listki laurowe

kgwjanczewo
Babeczki pizzowe 1043

pieczenia, przyprawy i sól, wymieszać. Do drugiej wlać wszystkie składniki mokre tj. mleko, olej i jaj, wymieszać. Wymieszane, mokre składniki przelać do miski z suchymi i wymieszać. Do ciasta dodać 2/3 startej mozzarelli, pokrojoną paprykę i salami i wymieszać. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto. Wierzch każdej babeczki popsypać pozostałą mozzarellą, ozdobić plasterkami

Gospodyni Miejska
ORZECHOWE GOFRY (bezglutenowe) 205

łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw do ubicia. Wszystkie składniki (oprócz białek i soli) umieść w misce i dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny. Ciasto wyraźnie zgęstnieje. W MIĘDZYCZASIE BIAŁKA ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i rozgrzej gofrownicę. Delikatnie połącz ubite białka z ciastem. SMAŻ W GOFROWNICY do uzyskania złoto- brązowego koloru, podawaj

Kuchnia bezglutenowa Loli

Proponowane wyszukiwania