ciasto - 164325 przepisów (strona:6690/10955)

Zupa truskawkowa z domową zacierką 216

kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest mąka) Dodatkowo: śmietana  Przygotować zacierkę. Do mąki dodać sól i stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto. Truskawki zagotować z cukrem. Za pomocą palców urywać niewielkie kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy. Całość zamieszać i podgotować 2-3 minuty. Na końcu dodać śmietanę, którą

Di gotuje
Surówka z białej kapusty 479

Niedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do

kuchnia doski
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 212

Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka.  MĄKA(...)charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek

Zdrowie na języku :P
Kilka letnich przysmaków 199

Poniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami  Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto kakaowe z automatu 326

Uwielbiam piec drożdżowe ciasta w automacie. Wkładam wybrane produkty i po 2-3 godzinach wyjmuję gorącą i pachnącą drożdżówkę. Składniki 70 ml mleka 160 ml oleju 3 jajka 100 g cukru 450 g mąki 1/2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur 243

Kolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego

Oryginalny smak
Herbata owocowa Kwiatowy Ogród 203

herbaty jest naprawdę świetny, niepowtarzalny, a moim gościom herbata wydała się bardzo smaczna. Mnie również smakowała.  Herbatę  dosłodziłam miodem.  A konkretnym dodatkiem do niej było ciasto biszkoptowe ze śmietaną i owocami. Owoce, które widzicie w filiżance są jadalne, to dodatkowa zaleta tej herbaty. Sklep posiada w swojej ofercie herbaty : ziołowe, owocowe, czarne, zielone, białe, kawy mielone(...)kawy i herbaty. Warto tam zajrzeć i wybrać coś dla siebie.                               Przepis na to ciasto znajdziecie w MENU; tort imieninowy

Proste Potrawy
Wilgotne czekoladowe ciasto 261

minut do "suchego patyczka". Studzimy W rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem prawie do zagotowania. Wyłączamy gaz, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło. Masę rozsmarowujemy na cieście

Gotowanie moimi oczami
Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan 227

Grillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy

Oryginalny smak
Gofry pizzowe 181

koncentrat pomidorowy i mleko zmiksować. Odstawić na 15 minut. W tym samym czasie wędlinę drobno pokroić w kostkę. Ser żółty i pieczarkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ciasta dodać wędlinę, ser, pieczarkę i przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. W natłuszczonej gofrownicy pieczemy na rumiano gofry

Ewusiowe Smaki
Zdrowe orkiszowe placuszki z syropem daktylowym i rodzynkami 212

razem moje placuszki przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, a do ich osłodzenia użyłam wspaniałego syropu daktylowego. Taki syrop jest rewelacyjnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek, a nawet słodzić nim napoje. Gdzie możecie kupić taki syrop daktylowy? Polecam Wam zajrzeć do sklepu eSłoneczko. „Słoneczko, to nie tylko sklep – to styl życia. Zdrowego życia(...)uzyskania dość gęstej, jednolitej masy. Na koniec do masy dodajemy rodzynki królewskie, które uprzednio tniemy na mniejsze kawałki. Całość znów chwile mieszamy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego. Ciasto wykładamy łyżką stołową (1 łyżka = 1 placek) na rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Placuszki podajemy polane słodkim syropem daktylowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Jogurtowe placki z truskawkami 1972

Wyjątkowo lekkie placki, które świetnie się sprawdzą na śniadanie lub lekki obiad. Połaczenie jogurtu naturalnego z typowym ciastem na placki sprawia, że są bardziej kremowe i ciekawsze w smaku. Dodanie świeżych truskawek już do ciasta na etapie smażenia sprawia, że puszczają sok i ich smak lepiej rozchodzi się po całym placku. Oczywiście - podajemy też z truskawkami. Truskawek nigdy za dużo

Milion Smaków
Pizza na buraczanym spodzie. 287

buraka wyszorowanego do miękkości. Ja gotuję kilka,zużywam w miarę potrzeby . W ciepłej wodzie z buraków rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać pozostałe składniki .Mąkę stopniowo,aż do momentu kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy

Ladylaura.
Racuchy z kwiatów akacji, kwiaty akacji w cieście 188

Smak dzieciństwa, przynajmniej mój, pamiętam jak zbierałyśmy je z Mamą, a Wy pamiętacie kwiaty akacji w cieście?. Nieodzownie kojarzą mi się z nadchodzącym latem i zbliżającymi się wakacjami. Pyszne lekko słodkawe kwiaty z wyczuwalnym posmakiem miodu lub też nektaru. Jeśli chcecie się rozkoszować akacją to wyszukajcie ją z dala od miasta i zanieczyszczeń, bo tylko wtedy sens ma jej obróbka(...)Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zrobić ciasto naleśnikowe, zanurzać kwiatostany trzymając za ogonek. Smażymy na oleju na złoty kolor, odsączamy na ręczniku kuchennym, oprószamy cukrem pudrem i gotowe

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania