Wałek do ciasta Fiskars 165zachęca do tego, by wszystko wałkować :D Niesamowity design od razu przyciąga wzrok. Na dodatek jest lekki, a rączki tak wyprofilowane, że praktycznie nie trzeba wkładać siły, by rozwałkować ciasto. Ktoś, kto często robi makaron lub pierogi, od razu poczuje różnicę, oczywiście na plus. Wałek zrobiony jest z metalu, pokryty teflonem, dzięki czemu ciasto nie przywiera do wałka. Uchwyt zrobiony
R'n'G Kitchen
Serowe Knedle Z Truskawkami 196jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek około 10-14 truskawek 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy po-trochu mąki z 1/4 szklanki. 2. Odrywamy kawałki i nakładamy albo całą truskawkę albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany
Gotowanie...to proste !
Kotlety z selera A'la schabowy 321Lubisz kotlety schabowe? Ja tak przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera
Niezły Młynek
Młoda kapusta ze śmietaną 221Co roku na przełomie maja i czerwca wyczekuję kiedy polskie sklepy zaczną sprowadzać młodą kapustę, bo tylko tak mogę ją kupić. W końcu się doczekałam i
kuchnia doski
Łaciasty sernik na ciasteczkowym spodzie. 571Uwielbiam serniki. To jedno z tych ciast, któremu nie mogę się oprzeć. Tak samo jak moja rodzina Oni też są „sernikolubni” Dlatego tak często je piekę. Dziś zapraszam Was na kolejną wersję mojego ukochanego sernika. Delikatny, na pysznym ciasteczkowym spodzie, a do tego uroczo łaciaty. Musicie spróbować. Polecam! Najlepsza i najpiękniejsza rekomendacja, a zarazem niesamowity komplement
Słodkie okruszki
Muffinki z marcepanem i migdałami 216Ludowa Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje jakby na siebie jego(...)jajka. Roztrzepać. Masło rozpuścić, ostudzić. Wlać do naczynia z mlekiem i jajkami. Wymieszać. Marcepan wymieszać w naczyniu z suchymi składnikami. Dolać składniki z drugiego naczynia. Wymieszać. Dosypać płatki migdałów. Ciasto nakładać w papilotki na 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż babeczki pięknie się zarumienią). Smacznego!:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smaków
Przekładaniec z galaretką 199Witajcie Kochani, dziś ciasto dla tych, którzy w ostatnim czasie odczuwają brak żelatyny pod wszelkimi postaciami i galaretek:) "Tysiącmilowa podróż zaczyna się od pierwszego kroku" - Konfucjusz- Przekładaniec z galaretką fot. Izabela Magdalena Pieczemy biszkopt: 5 jaj 5 łyżek(...)proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Porządnie
Kuchnia smaków
Bonitkowe ciasto z truskawkami (bez pieczenia) 182Kochani Moi! Mnóstwo czasu minęło od ostatniego posta. Dużo się działo ostatnio i dzieje się nadal. No i dobrze! Ale bez zbędnych wstępów: Aga przesłała przepis na szybkie ciasto z truskawkami! Jak się na nie patrzy, to aż buzia sama się śmieje. :D Idealna propozycja na te upalne dni! Myślę, iż opcjonalnie możecie użyć malin, a w niedalekiej przyszłości czarnej(...)porzeczki lub jagód. Oto przepis i zdjęcia, jak zrobić taką pyszność krok po kroku:) Bonitkowe ciasto z truskawkami Składniki: 1 opakowanie herbatników kakaowych Bonitki lub inne (ok 20 herabatników) 1 szkl. kaszki mannej 1 l mleka 1/2 szkl. cukru 2 galaretki poziomkowe :) 20 dag masła 1/2 kg truskawek (maliny, porzeczki, jagody) Sposób przyrządzenia : 1. Przyrządzamy galaretki wg instrukcji na opakowaniu
Kuchnia smaków
Kluseczki z miseczki 188słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski mają być "rzucane" na głęboką i osoloną wodę. Czyli przed wyrabianiem ciasta, wstawiacie na ogień garnek z osoloną wodą, z dodatkiem kilku łyżek oleju. Kluski rzucamy łyżką do gotującej
Kuchnia smaków
Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady 161Dodać składniki suche do mokrych. Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki. Papierowe foremki napełnić ciastem - czekoladą - ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smaków
Mazurek czekoladowy 176wersja mazurka o wiele bardziej mi odpowiada. Być może dlatego, że jestem fanką czekolady i wszystko, co z nią związane nastraja mnie pozytywnie;) Radosnego świętowania! :) Mazurek czekoladowy www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto 2 szklanki mąki 250 gram masła/ ew. margaryna 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 - 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek - wymieszać, dodać masło(...)żółtka, śmietanę - zagnieść. Podzielić ciasto na kawałek mniejszy i większy. Większy rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszym zrobić dekoracyjny brzeg. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 120 gram masła
Kuchnia smaków
Tarta z malinami i borówkami 174tart. Włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy 2 budynie ugotować w dwóch szklankach mleka Ostudzić. Wyłożyć na wystudzone ciasto Wierzch posypać malinami i borówkami. Można całość polać białą czekoladą. Gotowe ciasto wrzucić na godzinę do lodówki. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smaków
Kluski śląskie 211ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma się gdzie zatrzymać. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy
Kuchnia smaków
Pierogi z truskawkami – przepis z bajką. 211truskawkowy to dla każdej mamy równocześnie czas klejenia pierogów 😉 Ja wykorzystuję dobrą passę pierogową, która obecnie trwa u moich dzieci, na przemycanie dodatkowych wartościowych składników. Robię to przez wzbogacanie ciasta na pierogi. Najprostsze ciasto na pierogi składa się... Artykuł Pierogi z truskawkami – przepis z bajką. pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Ciastko francuskie z czekoladą 170Pyszne ciasteczka, które robi się w kilka minut. Są więc idealne na te upały. I zawsze mamy coś słodkiego w domu. Polecam! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 16 kostek czekolady mlecznej * żółtko jajka * łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Ciasto podzielić na osiem kwadratów. Na każdy położyć po dwie kostki czekolady. Złożyć ciastka, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec
Magiczne Życie Marty