ciasto - 164325 przepisów (strona:6677/10955)

DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 265

białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 20 minut) OWOCE I WODĘ włóż do rondelka(...)gazie, cukru dodaj według uznania i gotuj tak długo aż się rozpadną, a woda odparuje. Pod koniec spróbuj czy nie trzeba dodać cukru. PRZYGOTUJ SOBIE MISKĘ Z WODĄ , ciasto jest bardzo lepiące, mokrymi rękami łatwiej będzie Ci formować placuszki z podanej ilości składników powinno wyjść 6 drożdżówek. Placki ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W KAŻDEJ DROŻDŻÓWCE ZRÓB wgłębienie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kotleciki na słodko - z bananem i marchewką 187

Znacie smak smażonych bananów w cieście? To właśnie z myślą o nich przyszło mi do głowy, by usmażyć słodkie kotleciki - są pyszne! Sama sceptycznie podchodziłam do realizacji pomysłu, ale efekt przeszedł moje oczekiwania, a Zuzia zjadła obiad na słodko (rzadko taki dostaje:)). Składniki: 2 dojrzałe banany 125g serka mascarpone 7-8 niedużych marchewek 2 małe jajka 1 i 1/2 szkl(...)tarki. Dodajemy do niej mascarpone, jajka i pokrojone drobno banany. Przyprawiamy. Rękoma wyrabiamy, jednocześnie rozgniatając kawałki bananów i stopniowo dodajemy mąkę (ile zabierze) i bułkę tartą. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kotleciki (powinny się lekko kleić do rąk) i obtaczam je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Można do nich przygotować

Kolorowy Przepisownik
Kokosowe drożdżówki z truskawkami 175

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym. Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 części. Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki. Odstawiamy na około

Mienta blog
Pudding chia z truskawkami 161

Pudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne

kuchnia doski
Leniwe szybkie, wrzucane bezpośrednio do wrządku 209

Favorite Czasami brak czasu, warto wtedy zrobić właśnie takie pierogi. Nie trzeba formować ciasta, wrzucamy ciasto łyżką bezpośrednio do garnka. Nie ma bałaganu, a to super Przepis na pierogi z thermomix na dole Twaróg zagnieść widelem, tuczkiem lub blenderem na gładką masę. Dodać jajka, sół, mąkę. Wymieszać dokładnie. Zagotować wodę w garnku, osolić do smaku. Na gotującą wodę wrzucać pierożki

Kuchnia Pokoleń
Lane kluseczki 169

innych zupach. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mąkę, wodę i sól. Dokładnie utrzeć za pomocą widelca . Zagotować wodę, lekko osolić. Do gotującej się wody wrzucać kluseczki, co jakiś czas zamieszać. Ciasto nabierać widelcem i lekko nim potrząsając wlewać ciasto do gotującej się wody. Gotować około 1 minuty. Odcedzić kluski przez durszlak, wypłukać pod bierzącą wodą. Tak przygotowane kluseczki są już gotowe

Kuchnia Pokoleń
CIASTKA FRANCUSKIE Z JAGODAMI I MASCARPONE 435

SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone  2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania                                                             PRZYGOTOWANIE :  Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Minikotleciki alias placuszki z niespodzianką 243

progi. A tak na marginesie: znacie może osoby, które zazdrośnie strzegą przepisów? W mojej rodzinie jest kilka kuzynek, za nic nie chcą zdradzać receptur podawanych u nich dań i ciast. Twierdzą, że po ich przekazaniu dalej, przestaną im wychodzić, czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi przesądami? Czy to tylko im właściwe dziwactwo? Wracając do obiadu z mini(...)mieszam. Przy użyciu sosu sojowego, nawet wersji jasnej, uzyskacie zdecydowanie intensywniejszy kolor i przed i po smażeniu. Smak zbliżony. Dodaję jajka i mąkę, mieszam do uzyskania postaci jakby naleśnikowego ciasta otaczającego mięso. Trzeba dobrze patrzeć, by nie pozostawić grudek mąki, jak w kisielu, mąka ziemniaczana lubi, żeby ją porządnie rozetrzeć, najlepiej grzbietem odwróconej łyżki o ściankę naczynia. Gotowe odkładam

I tu będę miała takie te
CHAŁKA BEZGLUTENOWA 310

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CHAŁKĘ oprócz rodzynek i jednego białka włóż do misy miksera i dokładnie wymieszaj, w międzyczasie zalej rodzynki wrzątkiem. ODCEDŹ I OSUSZ  RODZYNKI , wsyp je do ciasta na chałkę i dokładnie wymieszaj, misę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Nastaw piekarnik na 180 stopni i zaparuj go. WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁÓŻ

Kuchnia bezglutenowa Loli
Herbatniki kokosowe 247

masła/margaryny 80g cukru 1 jajko 130 mąki pszennej 40g wiórek kokosowych 1 szczypta soli. Wszystkie składniki szybko zagnieść i schłodzić  lodówce - przez około 30-60 minut. (Jeśli ciasto po schłodzeniu jest nadal lepiące - można dodać odrobinę mąki.) Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć

Di gotuje
Drożdżówka z mąką graham 267

Składniki zaczyn: 5 dkg drożdży 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru ciasto: 60 dkg mąki, pół na pół zwykła i graham Młynomag 4 jaja 10 dkg masła 1/2 szkl cukru trzcinowego kruszonka: 7 dkg margaryny 5 … Czytaj dalej Drożdżówka z mąką graham

czarrna od kuchni
Chleb razowy z ziarnami 256

chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie(...)wysypać otrębami pszennymi. Ciasto wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić ręką. Posypać ziarnami sezamu i odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny w ciepłe miejsce. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 230°C ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i ostudzić

Bullio
Pina Colada z antonówką 213

Klasyczna Pina Colada kojarzy mi się z wakacjami. To, że wakacje są w pełni oznacza tylko jedno: upały, wolne, drinki i dobre jedzenie.  Dzisiaj trochę

Niezły Młynek
Sałatka z komosy ryżowej 201

Bardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i

kuchnia doski
Naleśniki kukurydzine z mięsem 205

pierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda  1 jajko 75ml mleka 75ml(...)tłuszcz do wysmarowania formy  Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.  2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania