Sernik krówkowy 197łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 200g herbatników + starta czekolada do posypania Herbatniki kruszymy, część kruszę na pył a kilka kawałków zostawiam większych, aby wypłynęły do wnętrza ciasta. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę
Kocham Czekoladę
Muffinki Nutelkowe nadziewane Snickersami 246konsystencji mokrego piasku. Mleko, stopione masło i jajko dobrze razem wymieszać, następnie powoli dolewać do masy. Miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać pokrojone batoniki i wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste i nieco ciągnące. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, muffinki pozostawić
Kocham Czekoladę
Francuskie serduszka 198Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki cukru trzcinowego Z ciasta francuskiego wykrawamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy po pół łyżeczki konfitury, sklejamy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika, wg. przepisu na opakowaniu
Kocham Czekoladę
Chleb domowy pszenno żytni 235drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 min. Pieczemy
Kocham Czekoladę
Chleb z prażonymi ziarnami 261uprzednio uprażonych na suchej patelni. U mnie: sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam. Wykonanie: W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki, posypujemy np. czarnuszką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
Kocham Czekoladę
Chleb trzy zboża (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa) 268soli 5 dag świeżych drożdży 700 ml wody pestki dynie do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy na chwilkę. Wszystkie składniki: mąkę, sól, rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je mokrą ściereczką i zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie porcje i wkładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia
Kocham Czekoladę
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 193Dzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doski
Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne 1543dzielący je na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i otrzymane puste miejsce zapełniamy mąką ziemniaczaną. Wkładamy wyjętą część, dodajemy jajko, ok. pół łyżeczki soli i krótko wyrabiamy gorące ciasto na jednolitą masę (uwaga, parzy!). Wyrabiamy tylko do połączenia się ziemniaków z mąką – nie dłużej. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy otwartą dłonią wałek na blacie
Poezja smaku
Mango lassi 243Mango lassi to napój charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Przyrządzany jest na bazie mango, wody, jogurtu i spożywany najczęściej w upalne dni. Do przygotowania takiego koktajlu należy
Oryginalny smak
Ciasteczka markizy 210pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy żółtka, pokrojone masło, 1-2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i foremką wycinamy ciasteczka
Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne muffiny z szynką i serem 178Zawsze w niedzielę lubię zaskoczyć moje dzieci jakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na
kuchnia doski
Zupa ziemniaczano-porowa na boczku 188Jeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja
Niezły Młynek
piernikowe z czekoladą i śmietaną babeczki... 183szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 200 ml, cukier puder 1 łyżka, czekolada starta 50 gram składniki na ciasto o temperaturze pokojowej - śmietana do ubicia bardzo zimna jajka, mleko, cukier, kakao, olej, mąka z proszkiem i sodą, przyprawa do piernika mikserem wyrabiać z 5 minut na większych obrotach do foremek można(...)włożyć papierowe papilotki, do każdej łyżką nałożyć prawie do pełna ciasta, powkładać po kostce gorzkiej czekolady piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół - babeczki piec z 35 minut, do suchego patyczka, dobrze je wystudzić zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nakładać na babeczki, posypać startą czekoladą gorzką - babeczki są aromatyczne, wilgotne, smaczne................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Babka Piegusek 181zmiksować z cukrem na pulchną masę, dodać mak, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie ale szybko wymieszać ze stopioną letnią margaryną i wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy babkowej. Piec w 180stC przez ok. 50 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
Camilla w kuchni