Ziołowe bułeczki na zakwasie z ziarnami 217Dodatkowo: 1 jajko Prażone ziarna do posypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, cukier, sól, prażone ziarna z ziołami, wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, na godzinę żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia
Bajeczna Kuchnia
Wilgotny tort czekoladowo-kokosowy z malinami 305Dawno już nie było ciasta, a tortu zwłaszcza, więc zebrałam się wreszcie w sobie i odtworzyłam tort, który upiekłam jakiś czas temu na urodziny koleżanki. Tort, który powstawał bardzo opornie i wydawał się być kompletną katastrofą, a okazał się jednym z najlepszych jakie jadłam od dłuższego czasu. I mówię to ja – osoba, która za… Continue reading Wilgotny tort
brunetkawkuchni
Pyszne i zdrowe gofry orkiszowo-żytnie 247całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę lub olej, mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto. Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą
Słodkie okruszki
Tarta z rabarbarem z kremem patissiere 207Tarta z rabarbarem z kremem patissiere to idealne ciasto na majowe spotkanie przy kawie. Gdy zobaczyłam przepis na tę tartę na blogu Kuchnia w formie – od razu wiedziałam, że muszę go przygotować. Nic w nim nie zmieniałam, bo wydawał się świetny. Co prawda jest przy tej tarcie trochę pracy, ale jeśli dobrze zaplanujemy poszczególne działania to nie zajmie(...)zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 160 g mąki Czytaj dalej... Artykuł Tarta z rabarbarem z kremem patissiere pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku
ciasto "monte" 194Ciasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka(...)parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Małe szarlotki w formie muffinek 224cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy robić tego dokładnie. Mi pomagała córeczka, co dodało
Słodkie okruszki
Babeczki marmurkowe z różą 259mieszamy. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy(...)zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości. Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika
Słodkie okruszki
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-kokosowe (z mąki kokosowej) 280dokładnie wymieszać (na początku łyżką, a potem za pomocą dłoni) i połączyć z kakao. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. (Najlepiej, aby czekolada nie była zbyt mocno rozdrobniona.) Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można też ulepić kuleczki - następnie mocno je spłaszczając.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec(...)minut w 180 stopniach. (Spód powinien być lekko zarumieniony, ale należy uważać, aby nie przypalił się.) (*) Robiłam serduszka i każda porcja ciasta na takie ciasteczko miała wielkość odrobinę większą od orzecha laskowego
Di gotuje
Czekoladowy sernik na zimno z galaretką o smaku coli (mrożony sernik czekoladowy) 243www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne. Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g
Di gotuje
Korzenne placki na mące orkiszowej 225Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię(...)nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego jogurtu i owoców. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe 183mąka ryżowa do podsypania WYKONANIE: Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać. Dodać miękkie masło i jajko. Składniki rozetrzeć najpierw drewnianą łyżką, następnie zagnieść dłonią. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Arkusz papieru do pieczenia posypać mąką ryżową i delikatnie oprószając wierzch ciasta, rozwałkować je na grubość około
Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z kapusty pekińskiej 278Smaczna, prosta w wykonaniu, gotowa natychmiast po przygotowaniu, pasuje do wszystkich dań, i każdy ją na pewno lubi, zresztą z pekińską tak jest........ Składniki: 1 kapusta
kgwjanczewo
Drożdżowe buły z czekoladą 169Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne połączenie drożdżowego ciasta z czekoladą i bezą. Rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie go nie wymaga dużo umiejętności. Drożdżowe buły z … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe buły z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Racuszki drożdżowe z truskawkami 199mąkę, cukier,wlać olej i pozostałe ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać wszystko mikserem na wolnych obrotach. Odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasta tworząc małe racuszki. Na górę każdego rozłożyć pokrojone truskawki. Smażyć, aż dół będzie przesmażony i przewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej. Podawać posypane cukrem pudrem, lub bez niczego. Ponieważ
Kuchnia Pokoleń
Rogaliki drożdżowe 163letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy
Pyszności Słodkości