ciasto - 164325 przepisów (strona:4829/10955)

Chleb pszenny razowy z ziarnami 163

łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1/2 szkl słonecznika Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (połowę słonecznika odkładamy do posypania chlebka). Dodajemy 500 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy słonecznikiem(...)lekko przyklepujemy aby się przykleił do ciasta. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na ok 20 minut.  Pieczemy ok 60 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce

Smakołyki Asi
BEZGLUTENOWA BABKA Z JABŁKAMI 146

ekologicznych zbóż i owoców. Zawierają mąkę owsianą, płatki owsiane, siemię lniane i nasiona słonecznika. Doskonałe źródło błonnika! Świetna przekąska w ciągu dnia! A ciacho z ich dodatkiem? Przepyszne! Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i niesamowicie puszyste. U mnie zniknęło zaraz po zrobieniu zdjęć – jeszcze ciepłe! Koniecznie wypróbujcie! #ScharBio #ScharBezGlutenuBio SKŁADNIKI: * Mix C Mix Pâtisserie Schär – 220 g * jajko

Ostra na Słodko
Babka piaskowa cytrynowa 195

wyszorowaną i sparzoną) i wyciskam sok. Dodaję cukier waniliowy i na koniec rozpuszczoną wystudzoną margarynę. Całość miksuję do połączenia składników. 4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyrobione ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 175 ° C przez 65 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy

karolgotuje
Biała kiełbasa w cieście francuskim 212

białe kiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko,  3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej szaszłyki i posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić blachę do piekarnika i całość piec (opcja góra-dół) przez około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni. Podawać gorące z żurkiem lub białym barszczem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Chleb kminkowy 177

objętość zaczynu ma się zwiększyć). Następnie do zaczynu dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrabiać mikserem z końcówką hakową ok 12-15 minut, (można również wyrabiać ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć czysta ścierka i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu,ciasto musi podwoić objętość. Następnie na wyłożonej papierem blaszce formujemy bochenek, również przykrywamy go ścierką

Krylowa Kuchnia
Kotleciki Marsylianki 204

kurczaka ·        Oregano ·        1 łyżeczka oliwy ·        Olej do smażenia Składnik na ciasto: ·        8 łyżek mąki pszennej ·        Sól ·        Jajko ·        ½ łyżki(...)doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą, oregano, wlewamy oliwę i razem mieszamy. 3.   Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól, wbijamy jajko, posiekany szczypiorek i mieszając wlewamy stopniowo mleko. Ciasto   nie może być rzadkie. 4.   Następnie w cieście zanurzamy każdy kawałek mięsa i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 5.   Kotleciki gotowe. 6.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Jogurtowa babka cytrynowa z polewą z białej czekolady 185

Wilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki. Babka: 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła (lub olej(...)ubić z cukrem na jasną masę. Dodać jogurt, skórkę z cytryny, wlać roztopione i ostudzone masło oraz sok i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Czekoladę

Kraina Miodem Płynąca
Chleb z majonezem 188

mąki 650, mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn gotowy. Dodajemy resztę wody, sól i majonez, mieszamy, dodajemy mąkę żytnią, mieszamy, stopniowo dodajemy mąkę 650 i mieszamy, aż ciasto będzie dosyć gęste. Dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ręcznie do połączenie się składników. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Delikatnie smarujemy blaszkę, przekładamy ciasto, wyrównujemy wilgotną dłonią, nie przykrywamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Pierożki smażone 197

nawet może być mięso. 3 szkl.mąki 1 szkl.gorącej wody 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie [ pieczarki podsmażone razem z cebulką] Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. [Mąkę przesiać do naczynia thermomiksa, dodać sól,wlać wrzątek i wymieszać 3 min / interwał ] .Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut(...)odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć pierożki w głębokim oleju z każdej strony .Osuszyć na papierowym ręczniku

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenne śniadaniowe. 169

zaczęły pracować. Następnie dolać resztę mleka. Do ciepłej wody, dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać do miski z mąką. Wsypać sól. Wyrobić mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę, podsypaną mąką. Podzielić na 8-9 części. Z każdej części ciasta, uformować bułkę

Agusiowe smakołyki
Babeczki drożdżowe "do koszyczka" 154

łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Jajko i żółtko ucieramy z erytrolem/cukrem. Dodajemy olej i szczyptę soli, miksujemy. Dodajemy rozczyn i resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Powinno być luźne, ale odchodzić z łatwością od ręki. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 45 min. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Wyrośnięte ciasto

Czarnawisienka
Proste ciasto z malinami i czekoladą 154

końcu ten czas zdobyłam :) W kuchni jestem dużo częściej niż przez ostatnie kilka lat. Nie jestem już w niej gościem, w końcu mogłam do niej wrócić ;) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g malin (mogą być mrożone) kilka(...)Jajka ubić z cukrem do puszystej, białawej masy. Następnie cały czas miksując, po kolei dodawać olej i mleko. Na końcu dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą partię przelać do blaszki o wymiarach 33 x 22 cm, do kolejnej dodać kakao i wymieszać, przelać nierównomiernie na jasne ciasto. Następnie na wierzch wyłożyć

Kuchnia Pani Wiosny
Keto ciastka Baltazarki (Paleo, LowCarb) 244

jogurtu kokosowego lub śmietany kokosowej; czubate 4 krople stewii w płynie 2 łyżki gęstego mleka kokosowego Sposób przygotowania Ciastka Wszystkie składniki ciastek umieścić w malakserze i rozdrobnić uzyskując gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Kulę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z ciasta wykrawać ciastka o dowolnym kształcie (u mnie pieski) i układać na blaszce

Modern Cave Girl
Chlebki Naan 286

cukier, mleko w temperaturze 40/50 stopni oraz jedna łyżkę mąki mieszamy w miseczce i przykrywamy ściereczką. Czekamy około 10 minut aż drożdże się spienią. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto około 10 min. Wyrobione ciasto wkładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nastawiamy na najwyższą temperaturę – 250 stopni. Możemy użyć kamienia(...)pieczenia pizzy jeżeli mamy. Jeżeli nie mamy kamienia to rozgrzewamy blache w piekarniku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 6 kulek. Następnie każdą wałkujemy lub rozciągamy. Na rozgrzanej formie układamy papier do pieczenia a na nim chlebki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 8 minut. *Na kamieniu 3 minuty z kadej strony. Upieczone chlebki smarujemy roztopionym masłem

Mohiella

Proponowane wyszukiwania