Chleb razowy pszenno-żytni na zakwasie pieczony w garnku 162letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto
Kulinarne przygody Gatity
PYSZNE, SZYBKIE BAGIETKI ORKISZOWE 173umieszczamy pozostałe mąki, sól, oliwę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę (u mnie ok. 50*C) i mieszamy do połączenia składników (orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania). Z ciasta formujemy kulkę (najlepiej dłońmi umoczonymi w oliwie- ciasto jest lepkie), przekładamy do miski przesmarowanej oliwą i odstawiamy do wyrastania na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką
Smaczne Zdrowe
Kryzysowy chleb na sodzie – bez drożdży 293łyżka oleju Przygotowanie: Mleko wymieszaj z sodą. Mąkę i sól wsyp do miski, wymieszaj. Dodaj maślankę, olej i sodę wymieszaną z mlekiem. Wymieszaj do powstania gęstego i klejącego się ciasta (w razie potrzeby dolej więcej maślanki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Moje uwagi i spostrzeżenia: Ten chleb nie smakuje
Słodki Blog
Chleb bez drożdży 170Niesamowicie prosty i super pyszny chleb bez drożdży ! To fantastyczny przepis na chlebek na sodzie lub na proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta! - chlebek się nie kruszy - tylko kilka minut szykowania - pyszny chleb bez drożdży i zakwasu - bez mieszania ciasta i bez wyrastania
AniaGotuje.pl
Kluski bez jajek i bez pszenicy 168szczyptę soli i mieszamy wszystko. Potem do maki dodajemy maślankę, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy pół szklanki wrzątku i mieszamy najpierw łyżka a potem ręką. Jeśli potrzeba dodajemy do ciasta kilka łyżek wrzątku. Ciasto powinno wyjść zwarte i dość elastyczne. Następnie w dużym garnku wstawiamy wodę do gotowania klusek i solimy ją. Z ciasta rolujemy wałeczki a te kroimy
Dorota Smakuje
Precle 175Precle na podstawie przepisu znalezionego na forum cincin.cc, autor: Mała_Mi. Łatwo i szybko się je przygotowuje. Świeżutkie smakują najlepiej. Ciasto: 1 kg mąki tortowej 500 ml mleka 100 ml oleju 2 jajka 14 g drożdży instant 10 łyżek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 100 ml wody 2 łyżeczki sody mak lub sezam do posypania(...)podanych składników zgnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 kawałków. Formować długie wałki (50-60 cm), a następnie precle. Moje wałeczki były trochę krótsze i dlatego precelki wyglądają jak bułeczki. Sodę rozpuścić w wodzie. Precle smarować pędzelkiem lub lekko zanurzyć w mieszaninie, a następnie obsypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze
Praktyczna pl
Chleb pszenno razowy z płatkami owsianymi 163Czas w domu można smacznie zagospodarować, coś nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie. Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej(...)mała łyżeczka soli (do smaku). Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: mieszamy drożdże z wodą, cukrem i płatkami owsianymi. Pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Dodajemy sól mąkę i wyrabiamy ciasto. Formułujemy bochenek chleba, obtaczamy go w mące, przekładamy na blachę od piekarnika. Rada: skośne 3 paski wykonałam nitką, a mniejsze nacięłam żyletką. Nacinamy wierzch ciasta w kilku miejscach i pozostawiamy
Moniki Smakołyki
Naleśnik z jajkiem i serem w środku 158stronę Gastrofilki ,a nie pożałujecie.Ja już kilka pomysłów i porad Moniki "wprowadziłam" do swojej kuchni i nie żałuję i dalej będę korzystać z jej porad i przepisów. Ciasto: 1 szkl. mąki 0,5 szkl. mleka 0,5 szkl.wody 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Farsz : żółty ser jajko opcjonalne inne dodatki wg własnych upodobań inne sery, wędliny(...)składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować. [Do naczynia miksującego włożyć masło,roztopić 2 min/70°C/obr. 2. Dodać mleko, mąkę, jajka i sól, zmiksować 20 s/obr. 4 .] Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki. Odstawić na 30 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po d nie patelni
Moje domowe kucharzenie
BAKALIOWIEC 129Masa rodzynkowa - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Do drugiej części masy śmietankowej dodać sparzone rodzynki i olejek arakowy - delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą masę rodzynkową - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować wierzch i cienką warstwą boki kremem kokosowym. Wyrównać wierzch. Wierzch
Ciastka - domowe słodkości
Świderki serowo - ziołowe 152oraz sól. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i użyć do innego wypieku). Dodałam zimne masło oraz serek topiony. Wsypałam roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroiłam go na paseczki o wymiarach ok. 1,5x15cm. Każdy pasek ciasta zwinęłam w świderek. Gotowe świderki ułożyłam na blasze
Waniliowe Improwizacje
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej 135oleju. 3. Na blat wysyp mąkę, na środku zrób mały dołek i wbij do niego jajko. Wymieszaj lekko i stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto. 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 5. Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem, dodaj cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj - farsz gotowy. 6. Ciasto podziel na porcje
Z notatnika dietetyka
Zielone leniwe pierogi - ze szpinakiem 226Pomysł na przemycenie dodatkowej porcji warzyw - zielone leniwe pierogi. Danie proste, błyskawiczne do przygotowania i bardzo smacznie. Świetnie smakuje polane rozpuszczonym masłem. Do ciasta dodałam świeży szpinak i ząbek czosnku. Uwierzcie mi na słowo, że ani szpinak, ani czosnek nie dominują w leniwych pierogach. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 1 duża(...)mąkę i dodać szpinak wraz z czosnkiem. Za pomocą łyżki Uwaga: mąkę dodać stopniowo, ponieważ wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu i wielkości jajka! Stolnicę delikatnie oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałek. Podzielić go na 4 części. Z każdej części ciasta ponownie uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki (dla niemowlaków polecam przygotować mini wałeczki) . Do garnka
Ugotować
Ciasto 3 bit 234znaczy, że kończę blogowanie. Na pewno nie. Ale sami wiecie, że bywają rzeczy ważne i ważniejsze :) Przez bardzo długi czas M dosłownie jęczał mi, abym przygotowała to ciasto. No i w końcu, jako dobra żona (:P), spełniłam jego zachciankę :P Pewnie każdy zna popularny batonik pod tą samą nazwą. Jeśli lubicie mocno słodkie i kremowe ciacha to jest to propozycja(...)rozsmarować masę kajmakową. Przykryć warstwą herbatników. Na nich rozsmarować gotowy krem i rozłożyć ostatnią część herbatników. Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i posypać całość czekoladą startą na drobnych oczkach. Ciasto włożyć najlepiej na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły
My simple kitchen